Onze oceanen en zeeën zijn op verschillende manieren belangrijk voor het leven op aarde. Ze zijn bijvoorbeeld niet alleen fijn voor onze ontspanning en mindfulness, maar ook de belangrijkste bron van de zuurstof die we ademen. Ook zijn oceanen en zeeën ontzettend belangrijk in ons eco-systeem en voorzien ze ons van voedsel. Behalve vis en zeevruchten bevatten ze bijvoorbeeld ook groenten zoals algen, planten en wieren. Wist je bijvoorbeeld dat er wereldwijd meer dan honderdvijftig soorten zeegroenten worden gegeten met elk hun eigen voedingswaarde? Maar ook gezonde voedingsstoffen in de vorm van vitamines en mineralen halen we uit onze oceanen en zeeën. Denk maar eens aan verschillende soorten zout afkomstig uit zoutpannen langs de zee of bijvoorbeeld ondergrondse zoutmijnen. Of de supplementen gewonnen uit plankton die bijdragen aan onze gezondheid. Een van de bekendste supplementen is Omega-3, verkregen uit vette vis zoals forel, haring, makreel, sardines en zalm. Maar ook Algenolie, Chlorella, Kelp, Krillolie en Spirulina zijn bekende voedingstoffen uit de zee. Daarnaast is er ook steeds meer vraag naar Viscollageen dat veel positieve effecten op de gezondheid heeft.

 Het 'Vitamine Zee' pakket

Het ‘Vitamine Zee’ pakket

Zoals je ziet zijn er veel manieren waarop de zee ons gezond houdt. De website Viscollageen.nl (ontstaan in samenwerking met een natuurgeneeskundig en orthomoleculair therapeut) weet dit ook en biedt daarom verschillende voedzame zee-organismes aan. Zo hebben zij naast losse voedingssupplementen afkomstig uit zee, ook complete pakketten op het gebied van gezondheid, schoonheid en sport. Een van deze pakketten is ‘Vitamine Zee’. Dit is een combinatie van drie producten: spirulina, viscollageen en visolie, waarover ik hieronder wat meer vertel. Op deze manier heb je een compleet pakket essentiële voedingsstoffen uit de zee om je gezondheid extra te ondersteunen.

De meeste mensen hebben geen extra voedingssupplementen nodig. Immers is het lichaam in staat om zelf voldoende vitamines en mineralen uit voeding te halen. Maar, omdat we iedere dag volop bewerkte voedingsmiddelen consumeren en onze huidige eetgewoontes nu eenmaal niet bestaan uit bladgroenten, noten, wild vlees en vette vis kan het verstandig zijn om aanvullende supplementen te gebruiken. Veel lichamelijke en psychische klachten ontstaan namelijk doordat we niet in balans zijn en een ongezonde leefstijl aanhouden. Let wel: het is belangrijk om zoveel mogelijk vitamines uit volwaardige voeding te halen. Dit pakket is alleen een aanvulling op de dagelijkse voeding en heeft dezelfde werking als vitamines en mineralen die van nature in eten en drinken zitten. 

Vitamine Zee spirulina tabletten

Spirulina tabletten ervaring

Spirulina

Spirulina is een unieke blauwgroene alg uit de oceaan. Deze alg is bijna net zo oud als de aarde zelf en staat aan de basis van onze voedselketen. Het bevat alle essentiële voedingsstoffen die we nodig hebben en is daarmee oprecht een superfood. Spirulina bevat aminozuren (bouwstenen voor eiwitten), vetzuren en mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium en natrium. De eiwitconcentratie is het hoogst van alle voedingsmiddelen (hoger dan vlees, vis of soja) die er zijn. Ook is spirulina rijk aan de vitaminen A (goed voor de huid), C, E (bescherming van cellen), K (ondersteuning van bloedstolling en sterke botten) en de vitamines B1, B2, B3, B6 en B11.

Tot slot bevat spirulina is de stof fycocyanine die de alg haar blauwe kleur geeft. Deze stof is een krachtig antioxidant dat het immuunsysteem stimuleert. Daarnaast helpt spirulina onder andere bij vermoeidheid, bloedarmoede en bevat het ontstekingsremmende eigenschappen. Het is echter nooit een vervanging van voedsel of medicijnen en dient alleen ter ondersteuning. Omdat spirulina een natuurlijk product is worden de voedingstoffen makkelijk door het lichaam opgenomen. Het supplement is verkrijgbaar in poedervorm, zodat je er bijvoorbeeld smoothies mee kunt maken, of tabletten, zoals in het ‘Vitamine Zee’ pakket (zodat je weinig last van de sterke smaak hebt).

Viscollageen

Collageen is een lijmvormend eiwit dat voorkomt in het bindweefsel van onder andere botten, spieren en pezen, maar ook in bijvoorbeeld de huid, haar en nagels. Het zorgt voor elasticiteit, flexibiliteit, hydratatie, weerstand en ondersteuning. Ons lichaam maakt iedere dag opnieuw collageen aan, maar na ons vijfentwintigste wordt dit steeds moeilijker. Hierdoor zie je bijvoorbeeld steeds meer tekenen van huidveroudering, zoals rimpels en cellulitis. Ook het lichaam zelf wordt minder vitaal doordat spieren en gewrichten minder soepel worden waardoor je minder goed kunt bewegen. Er zijn verschillende typen collageen, maar type I tot en met IV komen het meest voor in ons lichaam (meer dan negentig procent is type I). Het collageen dat afkomstig is van vissen lijkt het meest op menselijk collageen. Daarnaast bevat viscollageen hydroxyproline. Dit is een aminozuur dat de collageenmolecule ondersteunt.

Viscollageen wordt gemaakt van de huid en graat van vis dat normaliter worden weggegooid na verwerking voor consumptie. Viscollageen.nl gebruikt hiervoor duurzaam en wild gevangen kabeljauw die geen enkele behandeling, antibiotica of GMO heeft ondergaan. Van nature krijgen we collageen binnen via voedingsmiddelen. Onder andere vlees, vis, witte kool, boerenkool, spinazie, ui, knoflook, olijven, selderij, wortel en avocado werken bevorderend. Maar ook soja en rode vruchten zoals bessen en aardbeien verhogen de collageenaanmaak. Citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen helpen juist om vermindering van collageen tegen te gaan. Als aanvulling op voeding, kan het helpen om een supplement te gebruiken. Viscollageen in poedervorm is makkelijk te mengen met water, sap, een smoothie of bijvoorbeeld door de thee.

Vitamine Zee Omega-3 Visolie capsules

Omega-3 Visolie capsules

Omega-3 Visolie

Visolie is rijk aan de omega-3 vetzuren EPA en DHA. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetzuren waarvan het lichaam nauwelijks in staat is om deze zelf aan te maken. Toch hebben we ze nodig bij het goed functioneren van ons lichaam. Ze zijn namelijk van belang voor onder andere hart en bloedvaten, bloeddruk, hersenen en de hormoonhuishouding. Om voldoende vetzuren binnen te krijgen is het belangrijk om minimaal een à twee keer per week vette vis zoals forel, haring, makreel, sardines en zalm, te eten. Ook witte vis en schaal- en schelpdieren bevatten omega-3 vetzuren, al is dat wel in veel mindere mate. Een andere manier om voldoende EPA en DHA binnen te krijgen is door voldoende van het omega-3 vetzuur ALA tot je te nemen. ALA is een vetzuur dat voorkomt in plantaardige bronnen zoals vlees, groene bladgroenten, noten, zaden en bijvoorbeeld lijnzaadolie. In het lichaam wordt ALA in kleine hoeveelheden omgezet in EPA en DHA.

Toch krijgen de meeste mensen niet voldoende van deze vetzuren binnen. Om het lichaam te ondersteunen kun je daarom een visolie voedingssupplement gebruiken. Kies bij voorkeur voor producten die alleen omega-3 bevatten en let vooral ook op welke vis er wordt gebruikt. Tonijn bijvoorbeeld is met uitsterven bedreigd en ansjovis en sardines zijn een belangrijk onderdeel van de voedselketen. De visolie capsules in het ‘Vitamine Zee’ pakket worden, net als het collageen, gemaakt van duurzaam en wild gevangen kabeljauw (en bevatten trouwens ook vitamine E). Dit gebeurt van de snijresten die overblijven. Er wordt dus geen extra vis gevangen om visolie te maken. Wil je liever helemaal geen dierlijke producten gebruiken? Dan is algenolie een goed alternatief. Immers halen vissen ook hun omega-3 uit de algen die zij eten. 

Persoonlijk en gericht voedingsadvies

Zoals je ziet biedt is ‘Vitamine Zee’ een compleet pakket ter bevordering van de gezondheid. Persoonlijk maak ik naast dit pakket ook gebruik van L-Theanine en phytoplankton en heb ik hier veel baat bij. Ik merk dat ik meer energie heb en over het algemeen beter in mijn vel zit. Daarnaast ben ik rustiger in mijn hoofd en zie ik er een stuk gezonder uit (sterkere nagels, minder haaruitval en een egale huid). Ik moet daaraan wel toevoegen dat ik ook goed op mijn voeding let en niet te pas en onpas aanvullende mineralen en vitaminen slik. Het kan voor gezonde mensen geen kwaad om deze supplementen te slikken, maar het is wel belangrijk om op te letten. Luister vooral goed naar je lichaam. Wil je zeker zijn van een gericht voedingsadvies is het aan te raden om contact op te nemen met een deskundige om bijvoorbeeld een persoonlijk behandelplan op te stellen. Gebruik je medicijnen of heb je een chronische ziekte? Dan is het verstandig om eerst contact met je huisarts op te nemen. 

Bestel een ‘Vitamine Zee’ pakket met vijf euro korting!

ALs je de code Bohalista5 gebruikt, krijg je een korting van vijf euro op het ‘Vitamine Zee’ pakket bij de website Viscollageen.nl. Dan betaal je slechts €34,95 voor driehonderd gram viscollageen, tweehonderdveertig tabletten spirulina en negentig capsules visolie. Mooi meegenomen toch! 

Laat je me in de comments weten hoe jij over het gebruiken van aanvullende supplementen gebruikt en wat jouw ervaringen zijn?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.