Een bekende uitspraak van Hippocrates is “al het leven komt uit de zee”. Dat is misschien gek om te bedenken, maar slechts één cel is de voorloper van al het leven op aarde. En nog steeds is water is de kracht van ons leven. Zo ontstaat het grootste deel van onze zuurstof in de zeestromen waar fytoplankton leeft. Fytoplankton is het plantaardige deel van plankton en doet aan fotosynthese. Dit is een proces waarbij zonlicht wordt gebruikt om voedingsstoffen en energie te produceren en zuurstof vrijkomt. Bovendien staat fytoplankton aan de basis van de voedselpiramide. Het wordt gegeten door zoöplankton (het dierlijke deel van plankton) dat op haar beurt wordt gegeten door schaal- en schelpdieren, kreeftjes, krabbetjes, garnalen en kleine vissen zoals haring, spiering en sprot.  Grotere roofvissen zoals kabeljauw, schelvis en zeebaars eten deze kleine vissen, maar worden zelf opgegeten door zeevogels, zeezoogdieren en mensen. Dit maakt de oceanen het grootste en belangrijkste ecosysteem ter wereld. Het is dus belangrijk om vervuiling van de oceaan tegen te gaan. Immers is het de bron van ons leven en zouden we niet zonder kunnen.

Heilzame werking van de zee

Plastic soep tegengaan

De plastic soep verminderen

Cylcus van het water

Het water op de aarde beslaat ongeveer zeventig procent van het oppervlak. Dit water is er al miljoenen jaren en is een van de belangrijkste elementen op aarde. Al het water maakt deel uit van een waterkringloop waarbij het verschillende processen doorloopt om uiteindelijk weer aan het begin te komen. In het kort komt het erop neer dat deze cyclus begint met het verdampen van zeewater waarna er wolken worden gevormd. Deze wolken zorgen voor neerslag in de vorm van hagel, ijzel, regen of sneeuw. Een deel hiervan valt meteen weer terug in zee (dit is een korte waterkringloop). Waterdamp die zich landinwaarts verplaatst kan terecht komen in het oppervlaktewater, zoals meren en riveren, waarna het terug stroomt naar de oceanen. Een ander deel wordt opgenomen grondwater.

Grondwater heeft vele functies. Het is een belangrijke bron van schoon drinkwater, maar zorgt er ook voor dat planten en andere vegetatievormen kunnen groeien (zowel in de natuur als land- en tuinbouw). Uiteindelijk stroomt ook dit water terug naar de oceanen en zeeën, maar doet hier veel langer over (de lange waterkringloop). Dat komt omdat het bijvoorbeeld eerst op bergtoppen blijft liggen als sneeuw, als ijs op de Noordpool of omdat het nogmaals verdampt en verder reist voordat het wordt opgenomen door de aarde. Interessant weetje: onderweg naar de oceanen en zeeën worden allerlei mineralen zoals natrium en chloor meegenomen, welke vrijkomen uit gesteentes (dit verklaart meteen waarom edelstenen hun specifieke werking hebben).

Water en het menselijk lichaam

Niet alleen het aardoppervlak, ook wij mensen bestaan voor ongeveer zeventig procent uit water. Het is de belangrijkste bouwsteen van ons lichaam die wordt gebruikt voor de vorming van weefsels en organen. Naast waterstof en zuurstof (vormen samen water), zijn koolstof en stikstof de belangrijkste elementen waaruit ons lichaam bestaat. Daarnaast zijn de  mineralen calcium, chloor, fosfor, kalium, natrium, magnesium en zwavel belangrijk om onze lichaamsfuncties in stand te houden. In mindere mate bevat ons lichaam de spoorelementen chroom, fluoride, ijzer, jodium, kobalt, koper, mangaan, molybdeen, selenium en zink. Opmerkelijk is dat de samenstelling hiervan sterke gelijkenissen vertoont met dat van zeewater. Het verklaart waarom water belangrijk is voor onze lichaamsfuncties.

Zo is het niet alleen de belangrijkste bouwsteen, maar ook een transportmiddel. Water vormt bijvoorbeeld een groot gedeelte van de bloedbaan en het lymfevatenstelsel. Zij voorzien cellen van voedingsstoffen, stofwisselingsproducten, hormonen, mineralen en vitaminen. De bloedbaan en het lymfevatenstelsel voeren ook afval- en giftige stoffen uit het lichaam af, houden het vochtniveau op peil en regelen de lichaamstemperatuur. Water is eveneens belangrijk voor de celstofwisseling, vorming van spijsverteringssappen, het oplossen van voedsel in het spijsverteringskanaal en dient als glijmiddel tussen de organen. Bovendien houdt water de huid, ons grootste orgaan, mooi en gezond. Niet voor niets is het dus belangrijk om voldoende water te drinken.

Het probleem van de plastic soep

De vervuiling van de oceaan tegengaan

Heilzame werking op lichaam en geest

Kortom, water is essentieel voor de mens, zowel fysiek als energetisch. Onze oceanen en zeeën hebben namelijk een heilzame werking op lichaam en geest. Het geluid van ruizende golven heeft een kalmerende werking, maar ook het staren naar de eindeloze horizon zorgt voor een verandering in hersenfrequenties. Hierdoor vermindert stress en raken we ontspannen, rustig en komt er ruimte voor innerlijke reflectie. Bovendien heeft de zilte zeelucht invloed op onze ademhaling en stofwisseling. Zo wordt onder andere de doorbloeding van de huid beter, neemt de weerstand toe en worden allergische reacties verminderd. Ook werkt zeelucht tegen vermoeidheid, wordt het concentratievermogen hoger en nemen angsten en spanningen af.

Tevens heeft baden in mineraalrijk water zoals zeewater en andere natuurlijke waterbronnen veel voordelen. Het zorgt voor een natuurlijke reining van de huid en heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Het water dringt bovendien door tot de huid (vooral als het wordt verwarmd tot huidtemperatuur), waardoor het lichaam essentiele mineralen (zoals hierboven beschreven) kan opnemen. Dit zorgt voor een betere weerstand en laat dermatologische en reumatische problemen, maar ook psychische klachten afnemen. Daarnaast hebben ook watersporten zoals zwemmen, duiken en bijvoorbeeld kajakken postivieve uitwerkingen op ons welzijn. Kortom, water zorgt ervoor dat we gezond en vitaal zijn, goed in ons vel zitten en maakt ons gelukkiger.

Gevolgen van de plastic soep

Plastic soep verminderen

De heilzame werking van water

Vervuiling van de oceaan tegengaan

Desondanks is de vervuiling van de oceaan schrikbarend en zijn onze zeeën inmiddels veranderd in een plastic soep. De grootste veroorzaker hiervan is het zwerfafval afkomstig van land. Maar ook door het wassen van synthetische kleding of door je tanden te poetsen komt er jaarlijks miljoenen ton nieuw plastic terecht dat bijdraagt aan vervuiling van de oceaan. Deze plastics worden niet gerycled en ook niet opgelost, maar opgesplitst in minuscule deeltjes die worden opgegeten door onderwaterdieren. En de plastics die nog niet zijn opgesplitst, verwonden en verstikken zeedieren of zinken naar de bodem waar het de koralen aantast. Veel dieren sterven hierdoor, of komen terecht op ons bord.

Ook het plastic dat niet in de oceanen en zeeën terecht komt blijft aanwezig in de natuur. Voeding groeit soms zelfs letterlijk op vuilnisbelten. En als je jezelf bedenkt hoe de cyclus van water verloopt, is het niet moeilijk om te beseffen dat er ook plastic in ons leidingwater voorkomt. Nu kun je natuurlijk het water filteren, maar alsnog komen er gifstoffen, en soms zelfs minuscule deeltjes plastics, ons lichaam binnen. Het regent namelijk ook plastic. Wat de precieze gezondheidsrisico`s van plastics in ons lichaam zijn is nog niet bekend, maar dat ze er zijn is duidelijk. Het is dus belangrijk om ons plastic verbruik te verminderen om vervuiling van de oceaan tegen te gaan. Daarmee helpen we niet alleen het grootste eco-systeem ter wereld, maar ook onszelf en het leven an sich.

Wat doe jij al om de vervuiling van de oceaan tegen te gaan en de plastic soep te verminderen? Laat het me weten in de comments, ik ben benieuwd!

5 thoughts on “Dit is waarom we vervuiling van de oceaan en zee tegen moeten gaan

  1. Pingback: Creëer een wellness en geniet van een vakantie en privé spa in eigen tuin

  2. Pingback: Natuurlijke en minerale zonnebrand van Earth.Line: Argan Sun Care

  3. Pingback: De beste shampoo bar voor mooi haar en een plasticvrije wereld

  4. Pingback: Duurzame hoodie van Calvin Klein voor thuis en op reis!

  5. Pingback: Met deze slimme waterfles van Equa drink je vanaf nu nooit meer te weinig

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.