De essentie van reizen is tot rust komen. Je wilt er even tussenuit, weg van de zorgen en stress. Je neemt even afstand van de tijd om in het hier en nu te kunnen zijn. Maar vaak gaat het voordat je vertrokken bent al mis. Veel mensen willen zoveel mogelijk landen bezoeken en daarom steeds naar een nieuwe bestemming. Vervolgens is het een logische stap om op bestemming zoveel mogelijk bezienswaardigheden te willen bezichtigen en wordt er al snel een strakke planning gemaakt. Je hebt hoge verwachtingen en bent goed voorbereid. Het is immers lastig om keuzes te maken en het liefst streep je zoveel mogelijk van je bucketlist af. Ook ik heb soms moeite om die neiging te onderdrukken en wil het liefst zoveel mogelijk highlights ontdekken. Maar hierdoor ontbreekt wel de tijd om echt te kunnen genieten en de omgeving in jezelf op te nemen. Geuren, kleuren en geluiden gaan aan je voorbij en spontane ontmoetingen met de lokale bevolking blijven uit. Bovendien kom je achteraf vaak tot de conclusie dat je uiteindelijk toch niet alles van je lijstje hebt kunnen afstrepen, maar wel nog steeds wel moe bent. Je hebt de sleur van het dagelijks leven misschien achter je gelaten, maar de stress niet! En dat is best wel jammer, toch? De uitkomst is simpel. De kunst van echt genieten en tot rust komen tijdens het reizen is ‘slow travel’. Hoewel je misschien denkt dat je hierdoor veel mist, is het tegendeel waar.
Wat is ‘slow travel’?
Door langzaam te bewegen en echt de tijd te nemen, vertraag je. Hierdoor kom je meer in het ‘hier en nu’, maar is er ook de mogelijkheid om je te verbinden met een bestemming en de lokale bevolking. Zo kun je jezelf verdiepen in de natuur, cultuur en cuisine, terwijl je ook dichter tot jezelf komt. Je hebt nu immers tijd om stil te staan, te reflecteren en je zintuigen te gebruiken. Het is een van de basisprincipes van mindfulness, waarin bewustwording en aandacht belangrijke elementen zijn. Alles wat reizen zo bijzonder maakt, neem je zo beter op en blijft langer bij je. Hierdoor zorgt ‘slow travel’ ervoor dat je kunt op een waardevolle manier kunt reizen, is er meer ruimte om te kunnen ontdekken en ervaren, maar ook om echt te genieten en tot rust te komen.
De voordelen van ‘slow travel’
Als je de controle loslaat en meer ruimte openlaat voor spontaniteit, sta je vanzelf open voor nieuwe ervaringen. Je kunt zo echt opgaan in het dagelijkse leven en ritme van de bestemming en creëert een andere mentaliteit waardoor bewustwording zal plaatsvinden. Hierdoor zal het je beter lukken om te ontspannen en aandacht te hebben voor de dingen die je meemaakt. Je komt tot rust en genieten, maar leert ook jezelf beter kennen. Bovendien zul je van gebaande paden afwijken en je eigen plan trekken waardoor je wegtrekt van het massatoerisme. Zo maak je kennis met de authentieke kant van een bestemming en leer je een plaatselijke cultuur veel beter kennen. Een ander voordeel hiervan is dat je jouw ecologische voetafdruk verkleint en de negatieve effecten van het toerisme verminderd. Indirect draagt ‘slow travel’ dus ook bij aan duurzaam reizen.
Hoe werkt ‘slow travel’?
Reizen in het kader van ‘slow travel’ is eigenlijk heel simpel; doe gewoon waar je zin in hebt. Probeer vooral wat langer op een plek te blijven en leer deze goed kennen. Neem de tijd, doe rustig aan en geniet! Het is prima om urenlang op een terras te zitten en niets anders te doen dan mensen kijken, maar voel jezelf ook vooral niet schuldig om midden op de dag een dutje te doen. Verscheur je lijstjes en neem deel aan dagelijkse acitiveiten zoals bijvoorbeeld het bezoeken van een lokale markt. In plaats van de meest bekende bezienswaardigheden te bezoeken, kun je op stap met de lokale bevolking. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van With Locals. Sla trouwens ook geen uitnodigingen af en leer nieuwe mensen kennen. Dit zijn bij uitstek momenten om unieke ervaringen op te doen!
Ik kan het je ook echt aanraden om verdwaald te raken. Al slenterend door kleine, smalle straatjes kom je namelijk de leukste hotspots tegen die niet in een reisgids staan. En als de omgeving zich ervoor leent, maak dan een roadtrip. Ervaring leert dat je zo veel sneller in contact komt met de lokale bevolking en een land op een unieke manier leert kennen. Mits je natuurlijk niet als een gek van de ene kant naar de andere kant van het land rijdt, maar de tijd neemt om regelmatig te stoppen. Bovendien hoef je een roadtrip niet perse met een auto te doen, maar kun je ook kiezen voor de trein of bus.
Volg je hart!
Maar waar het vooral om draait, is het volgen van je hart. Dus go with the flow en zie maar waar het schip strand. En uiteraard is er niets mis mee om wel enkele belangrijke bezienswaardigheden te bezoeken. Let er dan alleen wel op dat je jezelf niet mee laat slepen in de haast van anderen en neem wat afstand om alles goed in je op te nemen!
Pingback: Het coronavirus en reizen: kun je op vakantie gaan?