Denk je erover na om alleen op vakantie te gaan? Mensen uit je omgeving zullen je voor waarschijnlijk gek verklaren en je misschien aan het twijfelen brengen. De meeste mensen denken namelijk al meteen aan eenzaamheid, ziektes, berovingen, verkrachtingen en nog veel meer narigheid. Vaak zullen deze waarschuwingen komen van mensen die niet beter weten en alles buiten West-Europa al snel ‘eng’ vinden. Alleen reizen is echter iets wat ik kan echt aanraden, hoe spannend je het ook vind. Ik schreef er al eerder over in: ‘Mijn eerste keer alleen op reis‘, maar vandaag deel ik graag de vijf grootste voordelen van alleen op vakantie gaan met je.

Alleen op vakantie gaan

Het maakt je socialer

Alleen op vakantie gaan lijkt spannend, saai en vooral eenzaam. Je vraagt je misschien af of je jezelf wel kunt vermaken en jezelf niet zult vervelen. En je hebt gelijk: alleen reizen is absoluut spannend. Vooral als je het voor de eerste keer doet. Maar saai en eenzaam is het absoluut niet! Doordat je alleen bent, ontmoet je veel namelijk veel sneller mensen en maak je makkelijker contact. De wereld is vol met mensen die alleen reizen, je bent echt niet de enige. Je zult ook meer gesprekken met locals hebben en zult sneller worden uitgenodigd op feestjes, bij mensen thuis, om ergens heen te komen of om uit eten te gaan. Als je alleen op een terras zit heb je sneller aanspraak dan wanneer je met meerdere personen bent en de kans is groot dat je ineens gevraagd wordt om bij een hele familie aan te schuiven. Je hebt ook meer tijd om mensen te leren kennen. En wie weet eindig je wel op een local feestje of leer je de liefde van je leven kennen.

Je stapt uit je comfortzone

Als je alleen reist zul je uit je comfortzone moeten stappen en zul je met jezelf worden geconfronteerd. Je bent op jezelf aangewezen en je zult jezelf op een andere manier leren kennen. En behalve jezelf en nieuwe mensen leren kennen, leer je ook nieuwe culturen, gebruiken, normen en waarden. Je verrijkt je blik op het leven. Alleen reizen is goed voor je algemene ontwikkeling. Het veranderd de manier waarop je in het leven staat zoveel. Je komt erachter wat je wel en niet leuk vindt, wat je belangrijk en onbelangrijk vindt en wat je wel en niet wilt in het leven. Bovendien krijg je de kans om even afstand te nemen van je dagelijkse omgeving en met een afstandje naar je leven te kijken, waardoor je hier anders tegenaan zult gaan kijken.

Het is een boost voor je zelfvertrouwen

Alleen op vakantie gaan is ontzettend goed voor je zelfvertrouwen. Je leert je grenzen kennen, stellen en verleggen. Er is tijd om over dingen na te dingen en je zult ontzettend veranderen, in de goede zin. Bovendien heb je alle tijd om tot rust te komen en om na te reflecteren. Je bent aangewezen op jezelf en leert jezelf van een hele andere kant kennen. Als je niet uit je comfortzone stapt, zit je verplicht op je hotelkamer. Eigenlijk verplicht je jezelf als het ware om over je angst heen te stappen. Maar je zult zien dat je creatiever, volwassener en onafhankelijker wordt van alleen reizen en je zult ontzettend trots op jezelf zijn omdat je het alleen prima redt. Je leert op eigen benen staat en om te gaan met onverwachte en moeilijke situaties.

Je hoeft met niemand rekening te houden

Geniet van alle vrijheid! Er is niemand, behalve jezelf, om rekening mee te houden. Urenlang kun je gaan winkelen, een museum bezoeken of gewoon door straatjes slenteren. Je hoeft geen compromissen te sluiten en kunt gewoon door waar je zin in hebt. Als je zin hebt om uit te slapen of om een boek in het park te lezen dan kun je dit gewoon doen. Er is niemand die nog op het strand wilt blijven en er is niemand die naar het hotel wilt om te slapen. Je hoeft niet wèèr in hetzelfde restaurant te eten, en je hoeft geen dure drankjes te kopen of rekening te houden met iemand die minder budget heeft. Letterlijk alles ligt open en je kunt gaan en staan waar je wilt, dat is ultieme vrijheid. Een heerlijk gevoel om te ervaren. En van verveling zal ook geen sprake zijn, want je zult zien dat je tijd tekort komt om alles te doen wat je wilt doen.

Het kan veel goedkoper zijn

Tenzij je een pakketreis boekt, dan moet je als single vaak een extra toeslag betalen. Maar als je even je speurneus gebruikt en zelf een losse vlucht en losse hotels boekt, dan kun je veel geld besparen. En omdat je met niemand rekening hoeft te houden, kun je ook makkelijker je eigen keuzes maken. Hierdoor geef je al snel minder uit en blijft je gemakkelijker binnen je budget. Je zult bijvoorbeeld sowieso minder vaak ‘even een drankje’ doen, minder uitgebreid uit eten gaan en niet deelnemen aan activiteiten waar je anders eigenlijk alleen maar aan zou deelnemen omdat je reispartner dat wilt. Maar ook zul je waarschijnlijk minder snel ‘luxe’ en ‘fancy’ gelegenheden bezoeken en eerder kiezen voor kleine, gezellige plaatsen waar je nieuwe mensen zult leren kennen. En omdat je waarschijnlijk meer tijd voor jezelf hebt en zoveel nieuwe indrukken opdoet, zul je het regelmatig `s avonds heerlijk vinden om jezelf even in je ‘uppie’ terug te trekken in je hotelkamer. Door al deze dingen zul je automatisch meer geld besparen en kun je ook meer leuke dingen doen of bezichtigen. Of misschien zelfs wel vaker op reis!

Wat zou jouw ervaringen met alleen reizen?

2 thoughts on “Wil je alleen op vakantie gaan? Dit zijn de vijf grootste voordelen!

  1. Pingback: Bang om alleen op vakantie te gaan? Dat is niet nodig met deze tips!

  2. Pingback: Bang om alleen op vakantie te gaan? Dat is niet nodig met deze tips!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.