Sparen voor een reis of vakantie kan soms best lastig zijn. Met een beetje geluk krijg je in de maand mei vakantiegeld en met nog meer geluk krijg je zelfs een dertiende maand uitgekeerd. Maar dit is natuurlijk niet altijd voldoende om jouw droomreis te kunnen maken! Vooral voor een verre of langere reis, heb je een aanzienlijk budget nodig. En dat is nu eenmaal niet altijd even makkelijk bij elkaar te sparen. Toch zijn er veel dingen die je kunt doen. Alle kleine beetjes helpen immers! Het belangrijkste is om op te letten en na te denken waar jij je geld aan uitgeeft. Al is het natuurlijk ook niet de bedoeling dat je geheelonthouder wordt, het moet immers wel leuk blijven. Met deze tien handige tips lukt het je daarom zeker om ongemerkt te sparen voor een reis of vakantie, misschien zelfs wel een paar duizend euro!

Sparen voor een reis doe je ongemerkt met deze handige tips!

Tip: lees ook alles over een goedkope vakantie boeken en afdingen op reis.

Stel een doel

Door je plannen concreet te maken, zul je jezelf er (onbewust) meer mee bezig houden. Bedenk waar je naartoe wilt, hoe je hier naartoe gaat en wat voor kosten dit met zich meebrengt. Zo krijg je in beeld wat voor bedrag je ongeveer nodig hebt en wordt het veel makkelijker om hiervoor te sparen. Je zult immers veel gemotiveerder zijn als je een daadwerkelijk doel voor ogen hebt. Zo wordt het veel makkelijker om je droom te realiseren!

Zet een spaarpot neer

Iedere maand gaat een deel van je geld naar de boodschappen, naar de vaste lasten, naar kleding et cetera. Waarom niet ook iedere maand een bedrag sparen voor een reis of vakantie? Door hier een spaarpot voor neer te zetten, word je hier telkens aan herinnert en bovendien werkt dit ook motiverend. Wil je helemaal snel sparen? Haal dan ook regelmatig het kleingeld uit je portemonnee en broekzakken. Het lijkt misschien stom of nutteloos, maar je zult zien dat je snel aantikt!

Verbruik minder vaste lasten

Je vaste uitgaven zijn iedere maand de hoogste kostenpost. Logisch, maar ook vervelend. Het loont dus zeker de moeite om in kaart te brengen wat je maandelijks uitgeeft en zou kunnen besparen. December is natuurlijk bij uitstek het moment om dit te doen, maar het best doe je dit meteen wanneer het mogelijk is. Bekijk waar je kunt besparen door bijvoorbeeld over te stappen naar een andere aanbieder van energie, zorgverzekering of internetprovider. Verlaag als het mogelijk is ook kosten van bijvoorbeeld je telefoonabonnement. Of kijk of er verzekeringen en abbonnementen zijn die je helemaal kunt opzeggen of misschien kunt delen, zoals bijvoorbeeld YouTube, Spotify en Netflix.

Let er ook goed op wat je in het dagelijks leven gebruikt. Laat lampen bijvoorbeeld niet onnodig branden en stook niet voor de vogels buiten! Of zet de verwarming standaard een graadje lager. Als je de wasmachine en droger  voortaan ’s avonds aanzet, betaal je meestal een lager energietarief. Nog beter is natuurlijk om de was op te hangen. Daarnaast kun je wat vaker over WiFi bellen, in plaats van met de telefoon. Of haal de bezem eens door huis zodat je niet elke keer de stofzuiger hoeft te gebruiken. Je kunt jezelf allemaal van dit soort kleine dingen aanleren, waardoor je ongemerkt veel geld zult besparen voor een reis of vakantie. Bovendien ben je zo een stuk milieubewuster bezig!

Bespaar op je boodschappen

Je wilt natuurlijk niet besparen op gezond voedsel en dat raad ik je ook helemaal niet aan! Maar je kunt wel degelijk veel geld op je boodschappen besparen. Doe bijvoorbeeld minder vaak boodschappen, zodat je minder vaak in de verleiding komt om dingen te kopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. En wees vooral kritisch op wat je koopt. Drink bijvoorbeeld minder vaak alcohol of eet minder vaak chips. Dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor je gezondheid. Daarnaast kan het handig zijn om een lijstje en/of weekmenu te maken en groot in te kopen. Dit is vaak voordeliger! Kies er ook voor om wat vaker naar goedkopere supermarkten te gaan en in de gaten te houden wat er in de aanbieding is.

Koop minder kleding en schoenen

Ken je de documentaire ‘The Real Cost’? Dit is absoluut een aanrader! Je zie er wat de gevolgen zijn van fast-fashion en wordt echt even met je neus op de feiten gedrukt. Want zeg eens eerlijk: hoeveel kleding en schoenen koop je per jaar die je na een paar keer dragen nooit meer gebruikt? Bedenk voortaan wat je echt nodig hebt en koop alleen dat! Investeer in goede kleding en schoenen. De kwaliteit is beter, gaat langer mee en blijft langer mooi. Als je dit lastig vind kun je jezelf bijvoorbeeld verdiepen in het ‘5 Piece French Wardrobe’ concept waarbij je per seizoen vijf nieuwe items mag kopen. Of stel een kledingbudget op om impulsaankopen te voorkomen!

Ruim op en verkoop

Ruim ook meteen je kledingkast op en kijk wat je niet meer draagt. En als je toch bezig bent, kun je meteen het hele huis doen. Ik weet zeker dat je veel dingen zult tegenkomen die je nooit meer gebruikt. Misschien heb je ergens nog wel iets van waarde liggen waar je een mooi bedrag voor kunt krijgen. Breng dit naar de kringloop, ga met Koningsdag ergens staan of verkoop het op Marktplaats of bijvoorbeeld Facebook. Het geld dat dit oplevert, zet je natuurlijk apart, bijvoorbeeld in je reispotje.

Online geld verdienen

Online geld verdienen gaat niet snel, maar kan je zeker iets extra’s opleveren. Doe het bijvoorbeeld ’s avonds op de bank tijdens een avondje film kijken of als je reist met het openbaar vervoer, door middel van het klikken op reclamemails of het invullen van marktonderzoek. In een jaar tijd kun je hier prima een paar honderd euro mee sparen voor een reis of vakantie, zonder dat je er al teveel moeite voor hoeft te doen. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan eens de artikelen over online geld verdienen met marktonderzoek en online geld verdienen met reclamemails.

Eet minder vaak buiten de deur

Met deze tip kun je waarschijnlijk het meest sparen voor een reis of vakantie. Het scheelt je namelijk zomaar duizend euro per jaar als je minder buiten de deur eet. Bedenk maar eens hoe vaak je onderweg een broodje of andere snacks koopt. Met een koffie erbij ben je zomaar vijf euro lichter. Reken maar eens uit wat dit op jaarbasis kost. Zeker mensen die met het openbaar vervoer reizen, geven meer uit dan ze denken. Dit kun je eenvoudig besparen door zelf iets lekker en drinken mee te nemen van huis, bijvoorbeeld met een hervulbare drinkfles of koffiebeker.

Ga daarnaast iets minder vaak uit eten. Een maaltijd in een restaurant kost je namelijk al snel dertig euro. Voor dit geld kun je het thuis net zo lekker eten. Ga bijvoorbeeld samen boodschappen doen en stel een bijzonder menu op. Dit is ook nog eens super gezellig! En waarschijnlijk blijft er nog eten voor de volgende dag over, zodat je meteen een lekkere lunch hebt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor bezoekjes aan de bar of kroeg. Door zelf speciaalbiertjes of een limited edition fles drank te halen en af en toe een avondje thuis te blijven kun je namelijk veel geld besparen!

Pak wat vaker de fiets!

Het spreekt voor zich dat het openbaar vervoer of de auto veel geld kosten. Maar kleine afstanden kun je ook prima op de fiets, of met de benenwagen doen. Het is misschien even wennen, maar je kunt jezelf dit aanleren. Ongemerkt bespaar je zo heel wat geld. Bovendien is het nog gezonder ook!

Koop eens aan maand helemaal niets

Geef een maand lang alleen maar geld uit aan vaste lasten en zet de rest opzij. Dat betekent geen bezoek aan de kapper of schoonheidspecialiste, niet buiten de deur eten, geen uitjes buiten de deur, geen kleding en schoenen kopen en ook geen cadeautjes kopen. Dat klinkt moeilijk en de eerste keer zul je dat ook zo ervaren. Maar als je ziet wat je aan het einde van de maand overhoudt, motiveert dit je wellicht wel zoveel dat je het vaker zult doen. En dan komt die reis of vakantie toch wel heel dichtbij ineens!

Vergeet bovendien ook niet om te besparen op reis en misschien kun je zelfs wel geld verdienen tijdens het reizen. Heb jij daarnaast nog meer tips om te sparen voor een reis of vakantie?