Handige reisinformatie voor je reis naar het mooie Turkije

Officiële naam: Republiek Turkije.
Hoofdstad: Ankara.
Regeringsvorm: Republiek.
Afstand vanaf Amsterdam: circa 2.539 km.
Vliegduur: circa 3,5 uur.
Tijdverschil: 1 uur later.
Inentingen: Afhankelijk van de plaats en verblijfsduur worden onder andere DTP, hepatitis A, hepatitis B, buiktyfus, rabiës en teken-encefalitis aangeraden. Informeer bij de GGD voor persoonlijk advies.
Munteenheid: Turkse Lira (TRY).
Alarmnummer: Politie 155, Brandweer 110, Ambulance 112.

Reisdocumenten

Je hebt een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig voor reizen naar Turkije. Een visum is verplicht en kan vooraf al worden geregeld. Lees hier hoe je snel en gemakkelijk een e-visum voor Turkije kunt aanvragen. Het visum is 90 dagen geldig, binnen een tijdsperiode van 180 dagen. Wil je langer dan drie maanden in Turkije verblijven, dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen. In dit blog leg ik (in het Engels) uit hoe het aanvragen van een Turkse verblijfsvergunning gaat.

Wetgeving

In Tukije worden alcohol en tabak verkocht vanaf 18 jaar. Er geldt een rookverbod in openbare ruimtes, net zoals in Europa, maar vaak wordt er veel soepeler met deze regelgeving omgegaan. Veel Turken roken, ze roken ook veel en vaak al vanaf jonge leeftijd. Homoseksualiteit is toegestaan, maar niet overal op prijs gesteld. In Istanbul wordt jaarlijks een grote gay pride gehouden en Turkije was zelfs een van de eerste landen dat homoseksualiteit legaliseerde.

Eten en drinken

Je kunt in Turkije heerlijk eten. Er wordt voornamelijk met producten uit het seizoen gekookt. Veel soorten vlees en vis welke voornamelijk gegrild gestoofd worden, maar er is ook een uitgebreide keuze aan kip. Voor mensen die vegetarisch eten is er keuze genoeg en ook zoetekauwen kunnen hun hart ophalen. Ik heb wel eens gehoord van mensen die in Istanbul zijn geweest dat er niets anders te eten is dan döner en kebab en ik vraag mij nog steeds sterk af waar zij dan zijn geweest. Je kunt hier mijn tien favoriete Turkse gerechten terugvinden en dit is maar een klein deel van de Turkse keuken! Thee is de nationale drank van Turkije en zul je werkelijk overal aangeboden krijgen. De thee wordt geserveerd in hele kleine glaasjes op een schoteltje. Koffie is niet populair en vaak niet te drinken. Er wordt veelal kant en klare nescafè uit zakjes geserveerd. In grotere steden kun je bij duurdere zaken terecht voor goede koffie. Ayran is een heerlijk drankje op basis van yoghurt en is lekker verfrissend tijdens de hete zomermaanden. Water uit de kraan kun je niet drinken!

Kledingvoorschriften

In Turkije gelden geen speciale kledingvoorschriften. In grote steden en plaatsen aan de kust is bijna iedereen heel Westers gekleed, soms zelf te Westers naar Europese meningen. Van alles bedekkende zwarte kleding tot hele hoge hakken, een mini rokje en een diep decollete, je komt het allemaal tegen. Toch is het verstandig om als toerist een beetje op je kleding te letten, als toerist weet je niet wat je waar kunt dragen en je wilt niet in je korte rokje in een conservatieve wijk terecht komen en je ongemakkelijk voelen. Ook in de binnenlanden is het verstandig om iets meer bedekkende kleding te dragen en je aan te passen. Neem ook vooral een sjaal mee in je handtas voor als je een moskee wilt bezoeken. Zelf vind ik het niet meer dan vanzelfsprekend om je aan te passen aan de geschreven en ongeschreven regels in een land en ging ik er vanuit dat iedereen dit deed. Maar ik heb me ontzettend verbaasd over toeristen die ik in badkleding over straat zag lopen. Kom op zeg, dit doe je in je thuisland toch ook niet?

Beste reistijd

De beste reistijd is geheel afhankelijk van wat je wilt gaan doen en waar je naartoe wilt. Langs de kusten heb je een mediterraans zeeklimaat met milde, natte winters en hete, droge zomers. Regen valt hier voornamelijk tijdens de wintermaanden. Voor een strandvakantie is het vanaf april tot en met eind oktober de beste reistijd aan de kust. Houdt er rekening mee dat de maanden juli en augustus heel heet zijn. Als je wilt rondreizen dan doe je dit het beste in de maanden maart, april mei, juni, eind september en oktober. Dan is het lekker weer, valt er zelden neerslag en is het niet te warm om dingen te ondernemen. De kust aan de zwarte zee is een stuk milder. In de winter valt er vrij veel regen en in de zomer is er een stuk koeler met een gemiddelde temperatuur van dertig graden. Het zomerseizoen loopt hier vanaf juni tot en met september.

In de binnenlanden van Turkije kunnen de temperatuurverschillen heel groot zijn: in de winter kun je in sommige gebieden skiën en kan het twintig graden onder nul vriezen, terwijl het er in de zomer vaak meer dan veertig graden kan worden. Het skiseizoen loopt overigens vanaf december tot en met april. Vanaf mei tot en met half juni en in de maanden september en oktober kun je het best door het Turkse binnenland reizen.

Verkeer

In theorie gelden in Turkije dezelfde verkeersregels als in Europa. In praktijk werkt dit vaak iets anders. Turkse bestuurders creëren er regelmatig zelf een rijbaan (of twee) bij, het gebruik van knipperlichten is zeldzaam, even als het gebruik van gordels en telefoneren tijdens het rijden lijkt meer dan normaal. Er gaan diverse verhalen in de rondte dat het autorijden in Turkije levensgevaarlijk is en ergens klopt dat ook wel, maar het is voornamelijk een kwestie van aanpassen, opletten en uitkijken. Wees slim, snel, sterk en asociaal, dan komt het wel goed. Lap vooral de regels aan je laars zodra dit kan en vergeet niet af en toe zomaar even te toeteren, omdat dat leuk is. De kwaliteit van de wegen is bijna overal gewoon goed, maar vaak niet of slecht verlicht. Ook de bewegwijzering is niet om over naar huis te schrijven, een navigatie is gewenst. Het openbaar vervoer in Turkije is vrij goed geregeld, behalve met de trein en het vliegtuig kun je ook heel goed lange afstanden afleggen met de bus. Binnen steden zelf wordt meestal gereisd met de taxi of de met de dolmus. In dit blog lees je alles over het openbaar vervoer in Istanbul.

Veiligheid

Er wordt mij regelmatig gevraagd of het veilig is in Turkije en of je veilig op reis kunt naar Turkije. De rijksoverheid geeft aan dat de veiligheidssituatie is verslechterd en dat klopt. Er heerst onrust en er hebben terroristische aanvallen plaatsgevonden. Het reisadvies is aangescherpt, maar er geldt geen negatief reisadvies. Het is zeer onverstandig om naar de grensgebieden met Syrië en Irak te reizen, maar ook Zuidoost-Turkije kan beter worden vermeden. In grote steden als Istanbul moet je goed opletten en de nodige veiligheidsvoorschriften in acht nemen. In Istanbul gaat het leven gewoon door en eerlijk gezegd merken we niets van een terroristische dreiging. Er vinden wat meer demonstraties dan gewoonlijk plaats en je doet er goed aan om deze te vermijden. Ook heeft de overheid gewaarschuwd voor aanslagen in winkelcentra, in de metro en op drukke plaatsen zoals Taksim. Desondanks is alles zoals altijd. Gebruik je gezonde verstand, vermijdt drukte en let goed op. Dan kun je met een gerust hart naar Turkije. Criminaliteit en diefstal komen hier overigens, vergeleken met Europa, maar weinig voor. En ik moet eerlijk zeggen dat ik me hier veel veiliger voel dan dat ik in Amsterdam doe.

Update Turkije Reisinformatie Juni 2017: Inmiddels zijn Nevzat en ik vertrokken uit Turkije. De precieze reden voor ons vertrek uit Istanbul leg ik in dit blog uit, maar had voornamelijk te maken met onze veiligheid. Reizen naar Turkije raadt ik niet af, want inmiddels heeft ook Europa vrij veel last van terroristische dreiging. Maar blijf opletten, volg (betrouwbaar, buitenlands) nieuws, vermijdt heel toeristische plaatsen en overheidsinstanties en download van te voren een VPN zodat je ten alle tijden verbinding blijft houden met onder andere social media.
Facebook Comments

1 Comment

  • Bedankt voor de informatie, je legt alles heel goed uit. Vooral het stuk over het verkeer lijkt me belangrijk. Veel succes nog daar en nogmaals bedankt! Groetjes, Mariska

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.