Handige reisinformatie Oman voor je reis naar dit prachtige land

Reisinformatie Oman

Handige reisinformatie Oman

Hoofdstad: Muscat.
Regeringsvorm: Sultanaat.
Afstand vanaf Amsterdam: circa 5.500 km.
Vliegduur: circa 7 uur en 15 minuten.
Tijdverschil: 2 uur later in de zomer, 3 uur later in de winter.
Inentingen: DTP, Hepatitis-A, gele koorts, buiktyfus worden aangeraden.
Munteenheid: Rial (OMR).
Alarmnummer: 999.

Reisdocumenten

Een paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn bij aankomst in Nederland. Een visum kan worden gekocht bij aankomst op het vliegveld of bij binnenkomst over de grens. Voor tien dagen kost een visum ongeveer tien euro en voor een maand zijn de kosten ongeveer zesendertig euro. Stempels van Israël worden afgeraden, maar schijnen geen problemen op te leveren.

Wetgeving

Alcohol is bij de wet verboden. Een aantal hotels en restaurants heeft toestemming om alcohol te schenken tussen 12.00 en 15.00 uur en na 18.00 uur. En op vrijdag na 14.00 uur. Roken is verboden in openbare gelegenheden en ook op straat heb ik niemand zien roken. Homoseksualiteit is niet toegestaan en hier staat een gevangenisstraf van tien jaar op.

Eten en drinken

In Oman kun je voor weinig geld, ontzettend lekker eten. Door de geschiedenis heeft Oman een gemixte keuken met veel variëteit, met voornamelijk invloeden uit de Arabische, Indische en Indiase keuken.
Een uitgebreid diner kost maar een paar euro. Let wel op waar je gaat zitten want sommige restaurants zijn echt onhygiënisch. Schrik niet op als je rustig zit te eten en er wordt plotseling een half restaurant verbouwd, dit is namelijk heel normaal om de Omaanse vrouwen af te schermen. In sommige restaurants zijn er ook “hokken” zodat je er in alle privacy kan worden gegeten. Voor ons zeer absurd en ongezellig, voor hen de normaalste zaak van de wereld. Water kan uit de kraan worden gedronken, maar is niet bepaald lekker.

Kledingvoorschriften

De bevolking is heel divers gekleed, maar vrijwel allemaal bedekt. Ik heb me groen en scheel geëerd aan toeristen in korte broek en met blote armen. Ik snap dat het warm is, maar ga dan lekker naar Ibiza of zo! Het is een kleine moeite om je aan te passen aan de normen en waarden van het land waar je op bezoek bent. Vrouwen hoeven (behalve bij een bezoek aan een moskee) niet in het zwart gesluierd rond te huppelen, maar je aanpassen wordt zeer op prijs gesteld. Bij openbare stranden en/of wadi`s raad ik aan om een short en T-shirtje aan te doen.

Beste reistijd

Vanaf november tot en met maart zijn de beste maanden om Oman te bezoeken. Oman is heet, heel heet. Ik was er eind februari/begin maart en om 09.15 uur was het al 34 graden. Het hele jaar door is het er warm en zonnig, in de wintermaanden is de temperatuur gemiddeld 25 graden.

Verkeer

Het is aan te raden om een 4 wheel-drive te huren, niet omdat het per se nodig is, maar wel omdat het supergaaf is en je veel makkelijker bepaalde plekken kunt bezichtigen. De wegbewijzering in Oman is een ramp. Er zijn veel off-road wegen. De begaanbaarheid van deze wegen is niet altijd zoals wij gewend zijn en hierdoor lijkt het soms dat je niet verder kunt, maar niets is minder waar!

Veiligheid

Oman is een zeer veilig land, ook voor alleen reizende vrouwen. Uiteraard moet je net als in ieder ander land waakzaam zijn en goed op waardevolle spullen letten. Omani zijn uiterst vriendelijke en gastvrij mensen, schuw niet wanneer ze bij je in de auto willen stappen om je de weg te wijzen of wanneer je bij hen thuis wordt uitgenodigd.

Voor nog meer nuttige reisinformatie over Oman kijk je op de officiële website.

Facebook Comments

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.