Nuttige reisinformatie Noord-Cyprus voor je reis naar dit mooie eiland!

Reisinformatie Noord Cyprus

Nuttige reisinformatie Noord-Cyprus.

Officiële naam: Turkse Republiek Noord-Cyprus.
Hoofdstad: Lefkosa.
Regeringsvorm: Republiek.
Afstand vanaf Amsterdam:circa 3000 km.
Vliegduur: circa 4 uur en 30 minuten.
Tijdverschil: 1 uur later.
Inentingen: Geen speciale inentingen verreist.
Munteenheid: Turkse Lira (TRY).
Alarmnummer: Politie 155, Brandweer 199, Ambulance

Reisdocumenten

Je hebt een geldig paspoort of identiteitsbewijs nodig. Een stempel van Noord-Cyprus in je paspoort kan problemen opleveren in bijvoorbeeld Griekenland, omdat Noord-Cyprus niet wordt erkend, maar je kunt het visum ook op een apart blaadje krijgen in plaats van in je paspoort.

Wetgeving

Volgens mij kent Noord-Cyprus geen wetgeving en doet de overheid waar ze zin in hebben. Oke, even serieus: roken is niet toegestaan in openbare ruimtes, tenzij je Turks spreekt. Alcohol wordt vrij verkocht en geschonken vanaf 18 jaar. Homoseksualiteit voor mannen is niet toegestaan.

Eten en drinken

De Noord-Cypriotische lijkt uit Turkije en Griekenland te komen, maar kent ook veel invloeden uit Italië, Groot-Brittannië en het Midden-Oosten. Er worden veel soorten vlees en vis gegeten, vaak heerlijk gegrild. Ik vond vooral de gefrituurde inktvisringen absurd lekker. De bekende fastfoodketens zijn er niet te vinden, maar Noord-Cyprus heeft wel eigen varianten op de McDonald’s en de Burger King. In principe is het water uit de kraan drinkbaar, maar het bevat vrij veel chloor en dus is mineraalwater uit flessen aan te raden.

Kleding

Voor Noord-Cyprus zijn geen speciale kledingvoorschriften. Het is er ontzettend heet en de zon is heel fel, dus bescherm je hoofd en neem zonnebrand in overvloed mee. In de winter koelt het s `avonds best wel af, dus is een vestje of trui wel fijn.

Beste reistijd

In Noord-Cyprus schijnt altijd de zon heb ik me laten vertellen en het schijnt er maar twee dagen per jaar te regenen. Maar in de zomermaanden juli en augustus is het heet. Heel heet. Ik ben zelf in september in Noord-Cyprus geweest en hoewel ik van de hitte houd, had het van wel vijf graden minder warm mogen zijn. De beste maanden om Noord-Cyprus te bezoeken zijn in het voorjaar en in het najaar.

Verkeer

In Noord-Cyprus wordt links gereden. Het is even wennen, maar eigenlijk prima te doen. De wegen zijn goed onderhouden en het is vaak zeer rustig op de weg. De bewegwijzering geeft alleen de Turkse plaatsnamen aan, dat is iets om rekening mee te houden. In een aantal plaatsen en vaak ook langs de hotels rijden dolmussen (minibusjes). Er zijn geen vaste haltes, je moet gewoon je hand opsteken als je wilt instappen en een brul (musait bir yerde) geven als je wilt uitstappen.

Veiligheid

Noord-Cyprus is veilig om naartoe te reizen. Ook als vrouw alleen. Er komt nauwelijks criminaliteit voor, maar natuurlijk moet je goed op je waardevolle spullen letten. Hoewel op internet anders wordt geschreven, heb ik Noord-Cyprus wel degelijk als corrupt ervaren. Natuurlijk is dit gebaseerd op mijn eigen persoonlijke mening en kan ik niet voor een ander persoon of een andere situatie spreken. Je ziet wel veel militaire bases en ook de VN is er inmiddels al vijftig jaar gevestigd. Dit en de groene zone zorgden voor ons af en toe wel voor een onveilig gevoel, maar over het algemeen zou ik Noord-Cyprus zeker niet als onveilig omschrijven. Je moet gewoon waakzaam zijn en zorgen dat je niet in de problemen komt. Feit blijft namelijk dat Noord-Cyprus geen erkend land is.

Voor nog meer nuttige reisinformatie over Noord-Cyprus kijk je op de officiële website.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.