Reisinformatie Bulgarije voor je reis naar dit verwonderlijke land


Officiële naam: Bulgarije.
Hoofdstad: Sofia.
Regeringsvorm: Parlementaire democratie.
Afstand vanaf Amsterdam: circa 1.745 km.
Vliegduur: circa 2,5 uur.
Tijdverschil: 1 uur later.
Inentingen:  Vaccinaties zijn niet verplicht, maar afhankelijk van de  verblijfsduur worden onder andere DTP, hepatitis A, hepatitis B, rabiës en tuberculose aangeraden. Informeer bij de GGD of je huisarts voor persoonlijk advies.
Munteenheid: Bulgaarse Lev (BGN).
Alarmnummer: Politie 166, Brandweer 160, Ambulance 150 en uiteraard kun je ook gewoon 112 bellen binnen Europa.

Reisdocumenten

Je hebt een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig voor reizen naar Bulgarije. Een visum is niet nodig. In Europa geldt onder andere vrij verkeer van personen en diensten. Dit betekent onder andere dat je zonder restricties kunt reizen en werken in andere Eu-Lidstaten. Indien je verblijf langer dan drie maanden duurt, is het echter wel verplicht om een verblijfsvergunning aan te vragen of jezelf te registreren bij de gemeente, politie of vreemdelingendienst.

Wetgeving

 • Fotograferen is niet overal (musea, kerken) toegestaan.
 • Op de handel en het in bezit hebben van drugs staan zware straffen.
 • Prostitutie komt zowel op straat als in bars voor. Houdt er rekening mee dat deze meisjes vaak niet alleen werken, maar deel uitmaken van een grotere kring.
 • Oplichting en afpersing vinden nog regelmatig plaats.
 • Homoseksualiteit is niet strafbaar, maar wordt nog steeds een beetje argwanend bekeken.
 • Bulgarije is (nog steeds) zeer corrupt. Omkoping is voor de meeste mensen mogelijk om te doen, maar kijk alsjeblieft uit wat je doet en denk niet dat je zomaar een agent kunt omkopen als je in de problemen komt. Er staan hier zeer hoge straffen en boetes op, ook voor Nederlanders!

Eten en drinken

Laten we zeggen dat smaken verschillen. Ik woon nu ruim zeven maanden in Bulgarije en moet eerlijk toegeven dat ik nog geen enkele keer echt lekker Bulgaar heb gegeten. Nu is het ook zo dat de Oost-Europese keuken absoluut niet mijn smaak is, daar ben ik inmiddels wel achter. Bulgaars eten is een mix van de Turkse, Balkan en Griekse keuken. Bijna iedereen verbouwt nog steeds zijn eigen groente en fruit en ook in de vrije natuur vind je veel fruitbomen waar je lekker van kunt snoepen.  De Bulgaarse keuken bestaat voornamelijk uit varkensvlees en verse groenten, veel paprika, komkommer, tomaat, courgette en ui. Er wordt ook veel soep en salade gegeten. Alcohol is overal, maar dan ook overal verkrijgbaar. Ik denk dat alcohol zelfs de meeste schappen in de supermarkt in beslag nemen. Vergeleken met Nederland zijn de prijzen van bekende merken, zoals bijvoorbeeld Smirnoff en Absolut Vodka, veel lager. En bier en wijn dat in Bulgarije zelf wordt geproduceerd is simpel weg spotgoedkoop, je kunt een plastic fles redelijk drinkbaar bier van 2,5 liter kopen voor minder dan een euro. Wat ik zelf heel lekker vind zijn de vele soorten gevulde bladerdeeg hapjes die je bijna overal kunt kopen. In Sofia, de hoofdstad, zijn ook ontzettend veel pizzeria`s te vinden.

Kledingvoorschriften

In Bulgarije gelden geen speciale kledingvoorschriften. Dit betekent echter niet dat je kunt doen en laten wat je wilt. Ik zie regelmatig toeristen in badkleding in de supermarkt bij ons in de buurt rondlopen. Wij wonen midden in een centrum, naast een kathedraal en ik vind het echt een beetje verbazingwekkend om te zien. Ik vraag me sowieso af waarom iemand in badkleding over straat loopt, dat is toch gek?  Ik ben groot voorstander van je aanpassen als je te gast in een ander land bent. Daar wonen namelijk ook gewoon mensen die geen vakantie vieren. Goed, dat moest ik even kwijt. Tip: draag altijd een sjaal bij je in je handtas voor als je een kerk of moskee wilt bezoeken.

Beste reistijd

Bulgarije kan in principe het gehele jaar door bezocht worden, afhankelijk van wat je wilt doen en bezichtigen. Rondreizen kan het best vanaf half april tot eind juni. Voor een strandvakantie is het vanaf mei tot en met eind september de beste reistijd aan de kust. Houdt er rekening mee dat de maanden juli en augustus heel heet zijn. In de winter is het hier ijskoud met temperaturen die dalen tot ver onder het nulpunt. Wij hebben afgelopen winter temperaturen van -20 meegemaakt. En geloof me, het was echt heel koud. Daarentegen is het ook de mooiste winter die ik ooit heb meegemaakt, voornamelijk omdat het lijkt alsof je in een ondergesneeuwd Rusland bent.  Zware sneeuwval komt voor in het hele land en de lokale bevolking geeft het straatbeeld sfeer door het dragen van prachtige bontjassen in allerlei soorten en kleuren. Voor een wintersportvakantie  reis je het best vanaf december tot en met maart naar Bulgarije.

Verkeer

Het Bulgaarse wegennet bestaat uit wegen die veelal uit het jaar 1980 stammen en dit is goed te merken! Voornamelijk in het binnenland is de bewegwijzering afhankelijk van je eigen fantasie en mensen die je onderweg om hulp kunt vragen. Kijk uit met jongens die je glazen willen wassen; ze trekken zich weinig van je aan en als je weigert te betalen, is de kans aanwezig dat ze je auto bekrassen. Autodiefstal en auto-inbraak komt veel voor. En een buitenlands kenteken is des te aantrekkelijk, dus pas goed op en parkeer je auto op bewaakte parkeerplaatsen. Doe ook vooral tijdens het rijden, je auto op slot van binnen. De eerste week(!) dat we hier woonden heb ik een gewelddadige overval meegemaakt op een kruispunt, niet ver buiten het centrum van Varna. We stonden te wachten op het stoplicht om over te steken en toen deze op groen sprong, liep de man, die naast ons stond, ineens op een wachtende auto af, trok deze op en de man eruit en.. Laat ik het erop houden dat er daarna flink wat klappen vielen en het niet zo`n fijne ervaring was. Nog een aantal handige weetjes:

 • Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.
 • Sporen van drugs in het bloed zijn niet toegestaan.
 • Handsfree telefoneren is toegestaan, maar een telefoon vasthouden tijdens het rijden is verboden.
 • De Bulgaarse politie controleert veel en deelt snel boetes uit.
 • Kijk uit met oversteken en met overstekers (als je een bestuurder bent). Oversteken gaat hier nogal anders dan wij gewend zijn. Ik kan het niet goed uitleggen en het is even wennen, dus kijk eerst even wat anderen doen.

Veiligheid

Wij hebben een aantal jaar in Turkije gewoond; een land waar de dreiging en plaatsvinding terrorisme en terreur er helaas voor hebben gezorgd dat we zijn vertrokken. Inmiddels staat de veiligheidssituatie van heel Europa redelijk onder dreiging, maar toch lijkt het in Bulgarije nog steeds een ‘ver van mijn bed show’. Het is voor mij persoonlijk absoluut een verlichting om deze last niet meer vierentwintig uur per dag bij me te dragen, maar er is wel een maar. Ik voel me namelijk helemaal niet zo veilig hier! Criminaliteit en diefstal vinden nog steeds plaats, ook al is het, zoals de Bulgaren zelf zeggen, veel en veel minder dan jaren geleden. En ik hoor natuurlijk niet te generaliseren, maar er lopen gewoon best veel personen in dit land rond, waarbij je hoogstwaarschijnlijk wel een of meerdere vraagtekens zet of gewoon ver uit de buurt wilt blijven.

Volgens mij is armoede hiervan het grootste probleem. Ik heb hier in zeven maanden tijd meer armoede gezien dan bijvoorbeeld in vier jaar in Turkije of tijdens mijn reis naar Kaapverdië, een van de armste landen in Afrika. En dat meen ik echt. Dat komt natuurlijk deels omdat Bulgarije een Europees land is. Je verwacht niet alleen dat iedereen recht heeft op basisvoorzieningen, maar de bevolking wilt natuurlijk ook meer luxe zoals wij in het westen gewend zijn.

Hoe dan ook: let gewoon goed op, net even iets meer dan je normaal gesproken doet. En ga `s avonds (als vrouw zijnde) niet allen over straat in de late uurtjes. Dat is gewoon niet zo prettig hier.

Facebook Comments

2 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.