Je paspoort wel of niet afgeven in het hotel of op de camping?

Gezien de toename van identiteitsfraude zijn veel reizigers bezorgd over het afgeven en laten kopiëren van tijdens hun vakantie. Begrijpelijk natuurlijk want er is niemand die wilt dat hem of haar dit overkomt! Toch is het vaak niet helemaal duidelijk wat je nu eigenlijk het beste kunt doen als er om je paspoort of identiteitskaart wordt gevraagd. In veel landen is het heel normaal dat accomodaties om een legitimatiebewijs vragen bij het inchecken. Zij hebben een aantal gegevens nodig om hun gasten te identificeren en registreren. Dat kan zijn vanwege het afdragen van toeristenbelasting, maar ook om toeristen aan te melden bij de politie in verband met veiligheid. Het hangt per land welke regels er gelden en dus welke gegevens er nodig zijn. Meestal is het voldoende dat er slechts een aantal gegevens, zoals naam geboortedatum en documentnummer, worden overgenomen uit je paspoort, maar het gebeurt ook vaak dat men perse een kopie of scan van je paspoort wilt.

Het is echter helemaal niet nodig om het Burgerservicenummer (BSN) over te nemen. Juist het BSN is gevoelig voor fraude en misbruik, zeker in combinatie met een pasfoto. Als een accomodatie een kopie of scan van je paspoort maakt wordt het risico op misbruik van je gegevens versterkt. De rijksoverheid voert campagne om burgers op deze risico’s te wijzen en raadt het afgeven van je identiteitsbewijs ten zeerste af. Op de nieuwste versie paspoorten staat het BSN-nummer, om risico’s op misbruik te beperken, tegenwoordig zelfs op de achterkant, in plaats van op de voorkant, van de eerste pagina.

Wat te doen als de receptionist je paspoort of ID-kaart wil innemen?

Geef aan dat je niet wilt dat je identiteitsbewijs wordt ingenomen. Leg daarbij uit dat het risico op fraude hiermee wordt vergroot, maar ook dat je het document simpelweg bij je moet dragen om jezelf te kunnen legitimeren als je bijvoorbeeld een politiecontrole hebt. Daarbij kun je in veel landen een boete krijgen als je jezelf niet kunt identificeren met een identifiteitsbewijs.

Maak voordat je op reis gaat zelf al een aantal kopiëen van je paspoort of ID-kaart en maak hierop het BSN-nummer onleesbaar zodat je gegevens niet kunnen worden misbruikt. Zet ook een kruis door je profielfoto, schrijf op voor wie de kopie bedoeld is en zet de datum erop. Wilt de accomodatie perse zelf een kopie maken? Vraag dan of ze je BSN-nummer en profielfoto willen doorhalen en op de kopie willen schrijven voor wie deze bedoeld is. Schrijf altijd tekst door de andere gegevens op je paspoort heen, zodat het er niet zomaar afgeknipt kan worden.

Je kunt er ook voor kiezen om de ‘KopieID’ app te gebruike. Deze app heeft de overheid ontwikkelt en zorgt ervoor dat je makkelijk, veilig en snel een scan van je idententiteisbewijs kunt maken. Je kunt het BSN-nummer doorstrepen en je kunt een watermerk met het datum en de doel van de kopie op de scan zetten. Vanuit de app kun je de scan direct doormailen naar de accomodatie.

Of schaf een speciaal paspoorthoesje dat fraudegevoelige gegevens beschermt aan. Deze zijn onder andere bij de ANWB verkrijgbaar.

Tevens vind je op de website van de ANWB een handig bruikbare brief in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Spaans en Turks, waarin uitgelegd staat dat je het paspoort volgens onze regels niet zomaar afgeven mag worden en dat het document eigendom is van de Nederlandse staat. Deze brief is opgesteld in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

<center< <h6=””>Let op: het BSN-nummer staat twee keer op je paspoort. Het staat een keer achter de geboortedatum en een keer in de rij cijfers en letters onderaan. Streep het op beide plaatsen door! </center<>

Gaat de accomodatie echt niet akkoord of kan het echt niet anders, schrijf dan op voorhand alle gegevens van de accomodatie op voor het geval je wel slachtoffer wordt van identiteitsfraude.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.