Minder plastic verbruiken als je op vakantie bent doe je zo!

In een artikel uit 2015, waarin ik ook uitgebreid mijn huwelijksproblemen met betrekking tot het gebruik van plastic bespreek, was mijn frustratie naar Turkije nog groot. Ik leek in een van de weinigen te zijn die zich zorgen maakte over plastic soep. Regelmatig vroeg ik me af of hier verandering in zou komen. Want weet je, als het geregeld gebeurt dat als je op straat loopt, vanuit een raam, bijna een leeg colablikje, de inhoud van een asbak, of gewoon een hele vuilniszak op je hoofd geworpen krijgt, dan is de hoop op een gegeven moment gewoon weg. Maar vier jaar later is er veel veranderd en kon ik het haast niet geloven toen ik een geweldige reclame op de Turkse televisie zag. In deze reclame, gericht op volwassenen en kinderen, probeert de overheid te stimuleren tot betere zorg voor het milieu.

Wat is plastic soep?

Afval wat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door je tanden te poetsen produceren we jaarlijks 311 miljoen ton nieuw plastic . Al deze verschillende soorten plastic komen voornamelijk samen in de zeeën en oceanen terecht en vormen zo de plastic soep.

Het maakt de bevolking erop attent dat we met zijn allen, samen voor de aarde moeten zorgen en roept op hier bewust mee aan de slag te gaan. Ik vind het een geweldig initiatief, want het is gewoon echt nodig. We consumeren namelijk massaal plastic, produceren plastic soep en hebben geen idee wat de gevolgen hiervan zijn. Anno 2019 zijn we hier ons gelukkig steeds meer bewust van en in bijna ieder huishouden worden wel maatregelen getroffen om deze plastic soep tegen te gaan. En dat gaat volgens mij steeds beter. Maar hoe zit dat op vakantie dan? Want heel eerlijk.. in mijn dagelijkse leven, en ook toen ik in het buitenland woonde, was ik misschien wel bewust met het milieu bezig, maar als ik op vakantie ben dan is dat, om een of andere bijzondere reden, toch een stuk minder.

Tijdens mijn laatste vakantie, naar Italië, werd ik me daar de tijdens dag van vertrek ineens heel bewust van. Want tijdens het inpakken, had ik zomaar ineens een heel plastic tasje met vuilnis, voornamelijk papiertjes en plastic dingetjes, gevuld. En ook nog twee papieren tasjes, tot aan de nok toe gevuld. O, en ik geloof dat er in de schoenendozen ook nog een plastic fles en een aantal plastic tasjes zaten. Hoe dan ook; ik had best wel heel veel afval op de laatste dag van mijn vakantie. Om nog maar niet te spreken over mijn verbruik tijdens de reis zelf! Denk maar eens aan al die plastic flessen water die dagelijks worden geconsumeerd omdat we niet overal uit de kraan kunnen drinken. Of aan al die cosmeticaproducten die we tijdens hotelovernachtingen krijgen..

Tips om het verbruik van plastic op vakantie tegen te gaan

Neem zelf ‘vaste’ cosmeticaproducten mee

Net zoals een stuk zeep, bestaan er tegenwoordig ook andere producten, zoals shampoo, in vaste vorm. Met een klein stukje kun je heel lang doen. Bovendien hoef je geen plastic (verpakkingen uit het hotel, inclusief de nodige chemische toevoegingen) meer te gebruiken en bespaar je heel wat ruimte in je bagage! Bovendien zijn je eigen producten gewoon het fijnst. Tip: Lush heeft een fijn aanbod aan dit soort producten.

Doe je inkopen lokaal op de markt

In supermarkten zijn veel producten, zoals voornamelijk groente en fruit, vaak voorverpakt in plastic. Door je inkopen lokaal te doen, zorg je er vaak voor dat je veel minder plastic gebruikt. Bovendien steun je zo ook de lokale boeren, handelaren en economie, en zijn deze producten veelal op een milieuvriendelijke, duurzame manier geproduceerd waardoor de smaak en kwaliteit meestal beter is. En nee, het hoeft niet duurder te zijn dan je boodschappen in de supermarkt. Let er alleen wel even op dat je niet alsnog alles in plastic zakjes meekrijgt, iets wat vaak nog in landen, voornamelijk, buiten Europa gebeurt.

Neem altijd een katoenen tas mee

Je kent ze wel; van die shoppers waarvan je er wel een stuk of vijf in huis hebt rondslingeren, maar waarmee je nooit iets doet. Persoonlijk vind ik deze tassen ideaal voor op reis; ze fungeren als boodschappentas, strandtas of waszak (ideaal om je vuile was in mee terug te nemen bijvoorbeeld) gebruiken. Hierdoor hoef je nooit meer een plastic tasje aan te nemen in een winkel of op de markt.

Koop een herbruikbare fles 

Bijvoorbeeld een dopper (Affl). Vul deze zelf met water in je accomodatie, of bij een openbare watertap, want op veel plaatsen in de wereld kun je natuurlijk niet zomaar uit de kraan drinken. Via de app van dopper vind je gratis watertappunten over de hele wereld; van waterfonteintjes tot restaurantjes en winkels tot privèadressen. Tip: je kunt ook grote (bij voorkeur glazen) flessen drinkwater kopen of tappen en deze gebruiken om je dopper met te vullen.

Of kies voor een herbruikbare fles met waterfilter, zodat je zelf water kunt zuiveren. Zo hoef je jezelf echt geen zorgen te maken! Herbruikbare flessen kun je makkelijk afwassen of in de vaatwasser stoppen, zodat je ze eindeloos kunt blijven gebruiken. Dan hoef je niet telkens plastic flesjes aan te schaffen en bespaar je bovendien ook nog eens redelijk wat geld.

Koop een herbruikbare koffiebeker

In aanvulling op de vorige tip, speciaal voor de koffieleuten onder ons.

Neem een ‘spork’ mee

Een wat? Een spork! Oftewel: een vork en een lepel ineen. Handig als je aan het backpacken bent, maar ook tijdens bezoeken aan lokale food markets. Denk maar eens aan het wegwerpbestek dat je krijgt bij een eetkraampje, eigenlijk totaal niet nodig!

Zeg ‘nee’ tegen rietjes

Het gebruik van plastic voorwerpen moet drastisch worden teruggedrongen, voordat ons water in een wereldwijde soep van microplastics veranderd. Grapje, dat is het al! Maar als we zo doorgaan, is er in 2050 meer plastic als vis! Gelukkig zullen vanaf 2021 roer-, en wattenstaafjes, ballonstokjes, drank-, en voedselwarenverpakkingen gemaakt van piepschuim en plastic rietjes worden verboden binnen de EU.

Zeg tot die tijd ‘nee’ tegen rietjes, en blijf dit ook doen in landen buiten Europa, waar deze omvorming van gedachten waarschijnlijk pas veel later zal plaatsvinden. Wil je toch persè je cocktail uit een rietje slurpen? Neem ze dan zelf mee, en kies voor herbruikbare rietjes gemaakt van bijvoorbeeld staal of ander recyclebaar materiaal.

Ruim afval op (van jezelf en een ander)

Het duurt gemiddeld zo`n vijfhonderd jaar voordat plastic wordt afgebroken. Bovendien wordt maar een heel klein deel, van al het plastic dat wij verbruiken, gerecycled en komt het overgrote deel (één volle vrachtwagen per minuut) terecht in het water. De grootste veroorzaker van de plastic soep is het zwerfafval afkomstig van land. De kleine plastic deeltjes, genaamd microplastics, worden opgegeten door zeedieren en plankton en komen zo ook in ons voedingssysteem terecht. Wat daarvan de gevolgen zijn weet nog niemand, maar dat plastic vervuiling een probleem is, mag duidelijk zijn. Ruim daarom je eigen afval op en probeer het te verminderen. Schroom daarnaast vooral niet om ook het afval van een ander op te ruimen, bijvoorbeeld als je op het strand bent. Alle kleine beetjes helpen immers!

Heb jij nog meer tips om minder plastic te verbruiken als je op vakantie bent? Deel ze hieronder, ik ben benieuwd!

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.