Dit zijn de ultieme tips om een goedkope vakantie te boeken!

Het is alweer bijna eind mei en dat betekent natuurlijk voor de meeste van ons dat er vakantiegeld op de rekening wordt gestort! Ik vond dat altijd weer een fijn vooruitzicht, want het is toch een fijne extraatje. En extra geld is iets wat iedereen wel kan gebruiken, niet waar? Zeker met de zomermaanden in het vooruitzicht komt vakantiegeld goed van pas. Want op vakantie gaan is meestal niet bepaald goedkoop, helemaal niet als je ook nog eens aan vakantieperiodes bent gebonden. Toch hoeft het allemaal niet zo duur te zijn. Dus heb je jouw vakantiegeld ontvangen? Dit zijn de beste tips om een budget vakantie te boeken! Zo kun je lekker goedkoop op zonvakantie en houd je des te meer over voor uitstapjes en eten buiten de deur.

Ik heb wel eens naar mijn hoofd geslingerd gekregen dat ik een verwend meisje ben dat alles van papa krijgt.

“Maar waar doe je het dan van”? is een vraag die mij heel vaak is gesteld en regelmatig nog wordt gesteld. Ook conclusies worden zomaar getrokken en ik heb wel eens naar mijn hoofd geslingerd gekregen dat ik een verwend meisje ben dat alles van papa krijgt. Schaamteloos ook echt. Maar goed, ik zal deze rare vogels even antwoord geven via mijn platform op het world wide web. Tromgeroffel.. Jongens en meisjes: je hoeft echt geen multimiljonair te zijn en ook geen multimillionaire vader te hebben om op vakantie te kunnen. Of om een verre reis te maken of om meerdere keren per jaar weg te kunnen, als is het maar voor een paar dagen in eigen land. Wat je wel moet zijn is een beetje creatief en geduldig. Met werken en sparen kom je sowieso al heel ver. Als je niet iedere week je geld uitgeeft in de kroeg, dan bespaar je zomaar heel wat tientjes. Geloof mij. En gemakboodschappen zoals even een broodje of flesje drinken tussendoor lopen onbewust aardig in de kosten op. En zo heb je vast nog meer van deze ‘onbewuste’ kostenposten. Probeer hier eens op te letten, doe het geld wat je bespaart in een aparte pot en na een jaar heb je gegarandeerd een flink bedrag bij elkaar gespaard. Tel dit bij je vakantiegeld op en je kunt een verre reis maken. Of gebruik het om apart van weg te kunnen gaan. Ga bijvoorbeeld lekker op stedentrip of zomaar een weekje strandvakantie in het najaar. Dit is de eerste en beste tip die ik je kan geven: spaar, spaar en spaar! Hoe meer geld je hebt om uit te geven aan reizen, hoe vaker je zult willen gaan. Zo wordt je vanzelf creatiever en leer je zuinig op reis te gaan.

Door creatief te zijn kun je sowieso honderden(!) euro`s besparen. Ga dit jaar eens niet naar het reisbureau en schaf eens geen pakketreis aan, maar stel zelf je ultieme reis samen. Boek je vluchten, hotels en eventuele huurauto los. Dit scheelt echt zoveel geld vergeleken met een reisbureau of pakketaanbieder. Bijkomend voordeel is ook dat je de reis helemaal zelf naar wens kunt samen stellen, tot en met het tijdstip aan toe. Goede websites om te beginnen zijn bijvoorbeeld Skybreakers, Skyscanner, Booking, AirBnB en Expedia, maar ook op de websites van aanbieders zelf kun je vaak voordelige producten vinden. Maar dit ligt er natuurlijk wel aan naar welke bestemming je gaat. Voornamelijk zonvakanties binnen Europa kunnen een stuk goedkoper zijn in de vorm van een pakketreis. Deze worden namelijk grootschalig ingekocht en kunnen daarom goedkoop worden aangeboden.

Ben je iets avontuurlijker aangelegd en wil je helemaal flink besparen, verdiep je dan eens in couchsurfen. Dit heb ik zelf nog nooit gedaan, maar ik heb veel positieve verhalen van vrienden en kennissen gehoord. Couchsurfing.com is in principe niets meer dan een heel groot online netwerk waarbij je gratis slaapplaatsen over de hele wereld kunt vinden. Deze slaapplaatsen verschillen van logeerkamers tot een plekje op de bank of plaats voor een tent in de tuin, maar zijn altijd geheel zonder betaling. Kijk op de website van couchsurfing voor meer informatie.

Behalve op accommodaties, kun je ook veel op het vervoer besparen. Vooral als je met een grotere groep bent kunnen de kosten al snel aanzienlijk schelen. Als je met een of twee personen bent is vliegen, afhankelijk van de bestemming, eigenlijk meestal het goedkoopst. Maar reis je met bijvoorbeeld meerdere vrienden of kinderen, vergeet dan ook opties zoals de bus, trein en auto niet. Vliegen is natuurlijk veel sneller, maar soms is het echt veel goedkoper om bijvoorbeeld met de auto te gaan. En dan heb je er vaak nog een leuke extra overnachting in een ander land bij ook.

Daarnaast kan het ook heel veel geld schelen als je vliegt vanaf een andere luchthaven. En vooral als je met meerdere personen bent kan dit al snel oplopen tot honderden euro’s. In Nederland hebben we niet alleen in Amsterdam en Eindhoven een vliegveld, maar bijvoorbeeld ook in Rotterdam. En wat dacht je van Dusseldorf of Brussel? Vanaf die laatste plaats kwamen mijn broer en zijn vriendin ons vorige maand opzoeken in Bulgarije en dat heeft ze geloof ik honderdvijftig euro bespaard. Zorg er wel voor dat je de totale kosten goed uitrekent, want treinkaartjes en/of benzine kosten natuurlijk ook geld!

Let er vooral ook op welke dagen je vliegt. Doordeweeks vliegen is aanzienlijk goedkoper dan vliegen in het weekend. Dit komt omdat veel mensen na vrijdag en voor maandag weer thuis willen zijn, waardoor de prijzen op deze dagen vaak hoger zijn. Het schijnt trouwens dat vluchten op dinsdag het goedkoopst zijn en na een blik in mijn geschiedenis lijkt dit inderdaad zomaar waar te kunnen zijn, want bijna al mijn vluchten hebben plaatsgevonden op dinsdag. Uit mijn geschiedenis blijkt ook dat ik bijna altijd twee losse vluchten en nooit een retourtje boek. Een los ticket voor de heenreis en een los ticket voor de terugreis is volgens mij dus vaak veel goedkoper dan een retourtje. Deze methode geeft je ook meer flexibiliteit. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om met een andere vliegtuigmaatschappij of vanuit een ander (goedkoper) vliegveld terug te vliegen. Maar dat is natuurlijk niet altijd zo, dus kijk dit goed na!

Boek vooral op tijd. Skyscanner laat uit onderzoek zien dat november gemiddeld genomen de goedkoopste maand van het jaar is om te reizen, en je het beste een vliegticket 8 weken van te voren boekt. Je bezuinigt dan gemiddeld ruim een tiende (11,1% om precies te zijn) op de gemiddelde prijs.

En hier had je vast nog niet aan gedacht, maar er valt ook nog te besparen op bagage. Tegenwoordig is het namelijk meestal zo dat je extra moet bijbetalen voor bagage. Toen ik samen met een vriendin naar Afrika ging hebben wij een grote koffer met extra kilos bijgeboekt en samen gedeeld. Dit was veel goedkoper dan twee koffers met een normaal toegestaan gewicht bij te boeken. Wij hadden daarbij het geluk dat we letterlijk alles (kleding, make-up en verzorgingsproducten etc) konden delen, dus we hadden echt meer dan genoeg ruimte en gewicht en konden zelfs nog shoppen en het een en ander meenemen op de terugvlucht.

Heb jij nog meer tips om goedkoop op zonvakantie te gaan?

Facebook Comments

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.