Leestip: het boek ‘Expat mama in Finland’ van Gaby Buining – de Vrieze

Toen het boek ‘Expat mama in Finland’ van Gaby Buining – de Vrieze op de mat viel, heb ik mezelf met een kop thee in de bank genesteld. Ik kon niet wachten om dit boek te lezen, en las het dan ook bijna in een adem uit. Wat een heerlijk avontuur, vol humor en herkenning! Gaby Buining – de Vrieze is geboren en getogen in Eindhoven. Tot over haar oren verliefd reist ze haar man, marketing directeur van een bekend Duits automerk, achterna. Eerst naar het gezellige Haarlem, om daar te trouwen en zwanger te raken van haar zoon, terwijl ze al stuntelend en in te krappe galajurken indruk probeert te maken door de ‘vrouw van’ te zijn. Al snel verhuist het gezin echter naar het buitenland, vanwege een aanbod dat haar man niet kan weigeren. Voor velen een droom, maar hoe is het nu echt om alles achter te laten en helemaal opnieuw te beginnen?

“De reden waarom ik als Brabantse en vreselijk onhandige, struikelende vrouw ja heb gezegd tegen dit grootse avontuur? De liefde! En voor later, als we samen in het bejaardentehuis op onze kleinkinderen zitten te wachten, we ons nooit hoeven af te vragen hoe ons leven zou zijn verlopen als we wél waren gegaan.”.

Gaby vertrekt naar een Scandinavisch land. Een land dat hoog in de top drie staat als ‘beste land om in te leven’. Ze belandt in een wereld vol met bijzondere gala’s, rendierbiefstuk, internationale scholen, vreemde talen en vooral veel andere culturen. Ze gaat het avontuur aan en deelt in ‘Expat mama in Finland’ de complete, eerlijke waarheid over het leven als expat. Want hoewel er vaak wordt gedacht dat het leven van een expat over regenbogen en vlinders gaat, is de werkelijk meestal totaal anders. Maar zoals ik al eens eerder, in het artikel ‘De zin en onzin over het leven als expat in Turkije en het zien van unicorns‘, op mijn blog schreef: “It`s difficult to explain that you actually saw an unicorn”.

Toch lukt dat Gaby aardig goed! Met veel humor en vooral veel eerlijkheid beschrijft zij haar leven, als moeder, in Finland. Het boek ‘Expat mama in Finland’ is geen hoogstaande literatuur, maar Gaby schrijft fijn en bovendien heel vlot en toegankelijk. Ze geeft je echt een kijkje in haar gezinsleven in het buitenland en weet alles zo te beschrijven dat je jezelf ook echt deel voelt. Met een beetje relativeringsvermogen zie je dan ook zo alles voor je en is dit boek echt een paar uurtjes heerlijk vermaak. Bovendien is het boek hierdoor niet alleen ontzettend leuk en herkenbaar voor expats, maar ook zeker voor alle moeders!

“Life begins at the end of your comfortzone
Embrace the journey
Leef licht!”.

Ik vond het boek echt een fijne bron vol van herkenning. Ervaringen, herinneringen en emoties uit het buitenland zijn moeilijk te delen met het thuisfront, maar dankzij Gaby voelde ik me niet meer zo alleen. Ieder hoofdstuk behandelt een ander onderwerp en geeft je inzicht in het leven van een expat. Van doktersafspraken, vreemde feestdagen en ongemakkelijke sociale gelegenheden tot een zoektocht naar de kapper (en schoenen), bezoekjes aan het postkantoor en het missen van de supermarkt.. alles komt aan bod! Veelal grappig en met humor beschreven, maar ook de moeilijke en pijnlijke momenten worden duidelijk. Als expat wordt je geacht een ‘vrouw van de wereld’ te zijn, maar voel je jezelf af en toe simpelweg wereldvreemd. Je leert immers om alles wat je ooit geleerd hebt te vergeten. Je manieren en gebruiken, je normen en waarden, de dingen waar je in gelooft, hygiëne, alles krijgt ineens een nieuwe betekenis..

Inmiddels woont Gaby weer met haar gezin weer in Nederland en heeft ze een praktijk voor moeilijk en selectief etende kinderen. Ook schrijft ze maandelijks over haar alledaagse belevenissen voor Famme.nl.

Je kunt het boek ‘Expat mama in Finland’ van Gaby Buining – de Vrieze hier bestellen (affl).

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.