Besparen op reis doe je met deze handige tips!

Een tijdje geleden besteedde ik al aandacht aan sparen voor je volgende reis in het artikel: ‘Slimme manieren en handige tips om te sparen voor je volgende reis‘! Hopelijk heb je inmiddels al een aardig zakcentje gespaard of misschien zelfs al een reisje geboekt. Heb je de smaak al te pakken? Laat het me weten in de comments! Wie het een beetje slim aanpakt kan het zelfs nog eens stapje verder nemen en doorgaan met besparen op reis! Ik heb een aantal handige tips en manieren voor je op een rijtje gezet. Zo kun je goedkoop op reis en tijdens je vakantie zelf ook nog wat geld besparen. Misschien wel alvast voor je volgende reisje ;-)

Geef je geld niet zomaar uit

Op het vliegveld een bakkie koffie en een muffin en even tax-free shoppen, in het vliegveld een cola en een zakje nootjes.. Een souvenirtje hier en een hebbedingetje daar.. Je kunt je geld maar een keer uitgeven. Denk er goed over na voordat je toegeeft aan een aankoop. Je kunt ook zelf iets lekkers meenemen voor onderweg en een of twee souvenirtjes zijn natuurlijk hartstikke leuk, maar vele zijn ook totaal nutteloos. Door je geld niet uit te geven aan dingen waarvoor het niet nodig is, bespaar je simpelweg ontzettend veel geld. En het scheelt je ook nog eens extra kilo bagage bijkopen in het vliegtuig!

Eet buiten de toeristische gebieden

Dit scheelt je niet alleen veel geld, het is vaak ook nog eens veel en veel lekkerder. Loop een blokje om of kijk een paar straten verderop en ik weet zeker dat je een leuke eetgelegenheid treft waar het vol zit met locals, de prijzen een stukje lager liggen en het eten veel beter smaakt. Absoluut een win-win situatie!

Maak gebruik van couchsurfing of Airbnb

Hier kun je zo ontzettend veel geld mee besparen! Op Couchsurfing staan mensen van over de hele wereld ingeschreven die (vaak gratis) hun bank of een bed aanbieden aan reizigers. Dit scheelt je niet alleen ontzettend veel geld, maar levert je ook een unieke ervaring op. Je slaapt namelijk bij locals thuis. En met een beetje geluk heeft je host ook nog tijd om je rond te leiden door zijn of haar woonplaats en je mee te nemen naar hotspots die je anders nooit zou hebben gevonden. Ik kan me echter voorstellen dat je dit helemaal niets vind en je liever wat meer privacy hebt. Dan kun je misschien kiezen voor Airbnb. Hier kun je slaapkamers, huizen of appartementen huren van particulieren. Dan heb je alle luxe van thuis en toch nog die unieke ‘local ervaring’ terwijl je heel wat geld bespaart op een hotel.

Niet zomaar bellen en internetten

Dit lijkt mij best wel logisch, maar ik ken maar wat mensen die na iedere vakantie weer een torenhoge rekening van hun provider op de mat krijgen. Of het nu gaat om een vaste verbinding of een mobiel netwerk via je telefoon, telefoneren en internetten vanuit het buitenland is gewoon een dure aangelegenheid! Ik snap best dat je alles wat je meemaakt wilt delen met het thuisfront, maar wacht daar even mee tot je Wifi hebt. Of neem een speciaal abonnement om in het buitenland te kunnen bellen en internetten, ook dat scheelt je een hoop geld.

Onderhandel

Ja, je moet er wel een beetje lef voor hebben, maar als je eenmaal de eerste stap gezet hebt wordt het steeds makkelijker. Bovendien is onderhandelen in het buitenland vaak ontzettend normaal. In sommige landen wordt het zelfs van je verwacht dat je afdingt op de prijs die je voor producten of diensten betaalt. Niet alleen op de markt, maar ook in winkels. Het zou stom zijn om een dief van je eigen portemonnee te zijn en meer te betalen dan nodig is, toch? En wie niet waagt, die niet wint! Dus zoek voordat je vertrekt vooral even de regels over onderhandelen in de vakantiebestemming op.

Onderneem ook gratis activiteiten

Het is natuurlijk hartstikke leuk om iedere dag een verzorgde excursie te boeken, maar dit loopt natuurlijk aardig in de kosten. Huur een auto, scooter of fiets en ga zelf op pad. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten. En daarbij zijn er zoveel activiteiten die gratis zijn. Bezoek bijvoorbeeld eens de lokale markt, ga wandelen in het bos, park of strand, lekker slenteren in de stad of bekijk de zonsondergang vanaf een mooi uitzichtpunt. Wees ook vooral niet bang om contact met locals te zoeken. Zij weten vaak de leukste en betaalbaarste hotspots en mooiste, onontdekte plekjes en vinden het vaak ontzettend leuk om je een rondleiding te geven of in ieder geval op weg te helpen!

Eet streetfood

Natuurlijk heb je geen zin om op vakantie zelf te koken en eet je het liefst gewoon iedere dag bij de deur. Je portemonnee zal dit echter minder fijn vinden! Om een beetje balans qua budget te vinden kun je er regelmatig voor kiezen om streetfood te eten. Dit fijn voor je financiën en je leert zo vaak ook nog eens ontzettend lekkere en lokale gerechten kennen. Ik snap het als je dit een beetje eng vind, maar je kunt natuurlijk ook gewoon in een restaurant een voedselvergiftiging oplopen. Ik ben vorig jaar bijvoorbeeld onwijs ziek geweest van rauwe kip bij de KFC in Bulgarije.. Als je toch bang bent om ziek te worden, ga dan zitten waar je de meeste mensen ziet zitten en kijk hoe het eten bereid wordt. De veiligste keuze is natuurlijk geen vlees of vis te kiezen, maar in heel veel landen kan dit ook gewoon. Houd natuurlijk wel altijd je gezonde verstand erbij, let goed op en ga af op je gevoel.

Met deze slimme manieren kun je goedkoper op vakantie zonder dat het minder leuk wordt. En al deze handige tips helpen je niet alleen om te besparen op reis, maar zorgen er ook voor dat je meer onderdeel uitmaakt van de lokale bevolking. Vaak is het namelijk het goedkoopst en het leukste om hetzelfde te doen en te eten als de locals en zo leer je een cultuur en de lokale keuken uiteraard nog beter kennen. Ken jij nog meer slimmer manieren om te besparen op reis?

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.