Werelds koken in een etnisch keukeninterieur

Het ontdekken van de nationale keuken is natuurlijk een van de ultieme redenen om te reizen of op vakantie te gaan. Wie doe je immers geen plezier met een explosie aan geur, kleur, smaak en textuur? Het proberen van lokale gerechten die de zintuigen prikkelen geeft de kans om een regio en cultuur beter te leren kennen. Daarom kan het ontdekken van straatstalletjes, eenvoudige eetcafés en luxe restaurants een belangrijk onderdeel van de reis zijn. Maar waarom zouden we genieten van lekker eten beperken tot slechts onze ervaringen in het buitenland? Het is tenslotte net zo eenvoudig om Argentijnse, Portugese en Surinaamse componenten naar de polder te halen. Maar uiteraard zijn alleen verse ingrediënten niet voldoende. In dit blog lees je daarom vijf tips om wereldse invloeden naar het keukeninterieur te halen.

Maak gebruik van een goede basis

De basis is het belangrijkste. Investeer daarom in een keuken die is afgestemd op persoonlijke stijl en wensen, maar behoudt attractieve design elementen en minimalisme. Zo blijft de uitstraling harmonisch en rustgevend, maar ook zeker tijdloos. Door gebruik te maken van duurzame en kwalitatieve materialen, gaat een keuken jarenlang mee. Uniek maatwerk kan daarom een goede investering zijn. Zeker als er op meerdere manieren gebruikt wordt gemaakt van de keuken, zoals om te wonen of werken. Een SieMatic keuken bijvoorbeeld is iets duurder dan gemiddeld, maar biedt een ruime keuze mogelijk in kleuren en hoogwaardige uitvoeringsvarianten op maat gemaakt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een klassieke Chinese bruidskast in de keuken te laten ontwerpen. Het is dus belangrijk om goed na te denken over de inrichting. En houdt ook zeker rekening met eventueel benodigde bergruimte en keukenapparatuur.

Mix en match materialen

Verder is het ook belangrijk om na te denken over de uitstraling van de keuken. Past een landelijke stijl met romantische inrichting meer bij het keukeninterieur of gaat de voorkeur naar moderne en luxe keukens? Voor een minimalistische smaak zijn materialen zoals koper en marmer zeer geschikt. Bij een industrieel interieur gaat de voorkeur naar beton, graniet en hout. Ook composiet glas en roestvrij staal zijn kwalitatieve materiaalsoorten om karakter aan de keuken te geven. Mix en match vooral met elkaar door subtiel verschillende materialen te gebruiken. Hout, bamboe en natuursteen zijn goed met elkaar te combineren en daarbij ook een duurzame keuze die een vitale en warme ambiance verzorgt. Bovendien is de uitstraling altijd uniek omdat iedere kleur, patroon en textuur van elkaar afwijkt. Immers, de materialen zijn afkomstig uit de natuur. Mooi zijn ook aardse kleurtinten, kleurrijke mozaïektegels

Wereldse keukenapparatuur

Vanzelfsprekend zijn van belang een koelkast, oven, Quooker kraan en vaatwasser. Maar voor een wereldse keukeninterieur is het uitdaging om te harmoniseren met keukenapparatuur zoals een grill, wokbrander of teppan yaki. Ook een wijnklimaatkast of kruidentuin zijn perfect om in te laten bouwen in het keukenontwerp. Ook mogen uiteraard niet ontbreken de couscouspan, paellapan, stomer, tajine, wadjan, wok. Deze elementen helpen namelijk om eenvoudig gerechten te bereiden uit verschillende wereldkeukens. Afhankelijk van je persoonlijk wensen zijn deze pannen zowel elektrisch als in klassieke vorm verkrijgbaar en in de eerste variant is het wellicht mogelijk een permanente plek te geven. Op deze manier wordt persoonlijke smaak op subtiele wijze zichtbaar en geef je eenvoudig een werelds tintje aan het keukeninterieur.

Een persoonlijke touch

Een echte persoonlijke touch kan het best worden gecreëerd met kleur, vorm en textuur. Geef een wand van de keuken bijvoorbeeld een contrasterende kleur of printbehang. Een vaas met bloemen in dezelfde tinten harmoniseert de uitstraling. Ook keukengerei en ingrediënten zoals diverse oliën en gedroogde kruiden geven gezelligheid en sfeer. Verder zorgt het toevoegen van een uniek element voor temperament. Denk bijvoorbeeld aan etnische objecten zoals aardewerkpotten, houtsnijwerk en traditioneel servies. Stijl de keuken af met bloemen en planten om het ultieme reisgevoel na te bootsen. Tropische planten en bloemen zoals Afrikaanse Lelie, Aloë Vera, Dahlia’s en de Palmlelie verzorgen een uitheems gevoel. Kruiden zoals Eucalyptus, Lavendel en Mint geven Mediterrane vibes en ook het combineren van planten zoals de Philodendron Xanadu en de Yucca met cactussoorten en vetplantjes geeft een wereldse stijl aan het keukeninterieur.

Nodig mensen uit voor een etentje

Uiteindelijk is het bereiden van aangename en lekkere gerechten het voornaamste doel van een keuken en uiteraard eet je niet liever dan samen. Eten is immers niet alleen belangrijk voor onze fysieke gezondheid, maar omvat ook een mentaal aspect. Het is namelijk een belangrijke verbinding tussen mensen en slaat een brug tussen culturen en landen. Nodig daarom zeker regelmatig mensen uit voor ontbijt, lunch of diner. High-tea, een ‘soep-uur’ en borrelavond zijn ook zeker leuke opties om te organiseren. Om echte wereldse invloeden naar de keuken te halen is het echter voornamelijk belangrijk om diverse mensen uit te nodigen en verschillende wereldgerechten te bereiden. Wees daarom zeker niet terughoudend om bijvoorbeeld de buren uit te nodigen of collega’s van werk. Vrijwel iedereen vind het leuk om samen te eten en zeker als diegene niet zelf hoeft te koken. Al is samen koken meestal net zo leuk! 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.