Remote werken: ontdek de mogelijkheden

Remote werken is een carrière locatie onafhankelijk en biedt veel voordelen. De voornaamste reden om remote te werken is uiteraard het gevoel van flexibiliteit en vrijheid. Het is immers goed mogelijk om de wereld rond te reizen omdat je overal vandaan kunt werken. Reis je graag van stad naar stad? Of wil je liever een paar maanden op een zonnig eiland vertoeven? Als digital nomad is het allemaal mogelijk! Maar hoe stap je precies uit het traditionele systeem om het leven van je dromen waar te maken?

Het vinden van remote werk

Het klinkt wellicht eenvoudiger dan het is, maar het volgen van je hart brengt de mooiste ervaringen met zich mee. En met de juiste mindset kun je nu eenmaal ver komen. Digital nomad is bovendien geen baan, maar een manier van leven. Richt jezelf daarom niet op een einddoel, maar zet de eerste stappen richting creativiteit, productiviteit en vrijheid. Er zijn veel platforms die remote banen aanbieden, maar het is ook mogelijk om zelf een onderneming te starten. Belangrijk is om iets te doen waar je energie uithaalt en voldoende inspiratie van krijgt. Laat jezelf bijvoorbeeld omscholen naar it, grafisch ontwerper of begin een (reis)blog.

Welk werk kan je doen als digital nomad?

Als je weet waar je kracht ligt is het eenvoudig om een passende baan te kiezen, maar je kunt er ook al werkend achter komen wat je het leukste vindt. Bijvoorbeeld met een IT traineeship of door simpelweg banen te hoppen. De meest voorkomende banen voor digital nomads zijn:

 • Boekhouder
 • Coach
 • Contentmaker
 • Docent
 • Dropshipper
 • Grafisch ontwerper
 • Fotograaf
 • Klantenservice medewerker
 • Online marketeer
 • Programmeur
 • Recruiter
 • Tekstschrijver
 • Virtual assistant (VA)
 • Vertaler
 • Webdesigner

Uitschrijven Basisregistratie Personen (BRP)

Als je langer dan acht maanden in het buitenland verblijft, die je jezelf uit de Basisregistratie Personen (BRP) te laten schrijven. Doe je dit niet, dan kun je een boete krijgen. Deze acht maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn en het maakt ook niet uit of je woning in Nederland aanhoudt of bijvoorbeeld in het Caribisch deel van het Koninkrijk verblijft. Bovendien geldt dit ook als je in een jaar bijvoorbeeld twee keer vijf maanden naar het buitenland gaat. Dit is zeker iets om rekening mee te houden als je een remote baan wilt uitoefenen. Uitschrijving bij de Basisregistratie Personen heeft namelijk gevolgen. Zo verlies je het recht op toeslagen en een uitkering, bouw je geen AOW op en mag je bij eventuele terugkomst niet overal meer werken.

Belasting, inkomen en verzekeringen

Hoewel je uit het traditionele systeem stapt, zul je altijd verplichtingen behouden. Zo ben je bijvoorbeeld altijd belastingplichtig, heb je wellicht dubbele vaste lasten en dien je goed verzekerd te zijn. Het is daarom aan te bevelen om gebruik te maken van een goed boekhoudprogramma en een flexibele boekhouder met kennis van internationale belastingregels. Als je een woning in Nederland aanhoudt kun je deze wellicht onderverhuren via een verhuurmakelaar of bijvoorbeeld AirBnB, maar ook woningruil kan een goede optie zijn. Zeg tevens zoveel mogelijk abonnementen op en controleer vooral ook even of verschillende verzekeringen elkaar niet overlappen.

Kies een bestemming om remote te werken

Welke inspirerende omgeving je uiteindelijk kiest is afhankelijk van verschillende factoren. Wellicht biedt jouw werkgever een positie in het buitenland, maar misschien wil je wel al werkend de wereld verkennen. Het is handig om rekening te houden met je persoonlijk budget. Zo zijn bestemmingen buiten Europa aanzienlijk goedkoper in levensonderhoud. Ook scheelt het vaak enorm in kosten als je ergens voor langere tijd verblijft. Bovendien kun je op deze manier vaak sneller een netwerk opbouwen. Andere dingen om op te letten tijdens het kiezen van een bestemming zijn extra voorzieningen zoals een goede internetconnectie of wellicht een werkplek waar je medereizigers kunt ontmoeten.

Is dit niets voor jou of volg je liever een leer-werktraject mét baangarantie in Nederland? Bekijk dan eens de website van Young_Coders. Hbo/Wo’ers die al wat ervaring hebben met programmeren kunnen hier een hoogwaardig full-time traject tot een specifieke IT-rol volgen. Het maatwerktraineeship focust op een goede persoonlijke match tussen trainee en opdrachtgever, waardoor je werkervaring opdoet mét vooruitzicht op een uitdagende baan. Maar het leukste van remote werken is natuurlijk de vrijheid die het met zich meebrengt dat je vrijwel overal ter wereld kunt werken. Maar maak jezelf geen illusies want leven als digital nomad is iets anders dan vakantie vieren. Het zal hard werken zijn en regelmatig ook zeker eenzaam. Gelukkig ben je niet alleen op reis en is het eenvoudig om medereizigers te ontmoeten. Houd daarom vol en blijf positief! Uiteindelijk zal het een prachtige ervaring zijn waarvan je veel zult leren en zeker ook genieten! 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.