Wat te doen in de Wahiba Sands: de magische woestijn van Oman

Wahiba Sands is de mooiste woestijn van Oman is (officieel heet de woestijn Sharqiyah Sands en is deze vernoemd naar de provincie As Sharqiya). De woestijn staat bekend om de hoge duinen en prachtig gele en rode kleuren. Deze kleuren ontstaan doordat het het zeezand vanuit de oostkust naar de woestijn waait en zich mengt met het woestijnzand. Hierdoor is het magische decor van Wahiba Sands adembenemend mooi. De oppervlakte van de Wahiba Sands beslaat maar liefst 16.000 km2. Dit is bijna de helft van Nederland! Maar wist je dat Oman voor wel 80% uit woestijn bestaat? Als je denkt dat dit een saaie bedoening is dan heb je het mis. Het is namelijk een unieke ervaring om een bezoek aan de woestijn te brengen. Met niets om je heen dan stilte en prachtige uitzichten kom je namelijk helemaal tot jezelf. Zeker als je een of meerdere nachtingen in de woestijn verblijft.

Safari in de woestijn van Oman

Op Safari in de Wahiba Woestijn van Oman

Desert Night Camps in de woestijn

Het is heel bijzonder om in een tentenkamp te overnachten. Omringd door niets dan zandkorrels voel je jezelf echt even heel klein. Toch zag ik er persoonlijk van te voren tegenop. Ik was een beetje bang voor het ‘Lloret de Mar’ van Oman en zag een grote, toeristische attractie voor me; een woestijn volgebouwd met hotels die allemaal georganiseerde excursies aanbieden. Gelukkig bleek daar helemaal niets van waar te zijn! Daar kwam ik onderweg al snel achter. Zelf verbleef ik in het Desert Nights Camp, dat maar een paar kilometer van de woestijngrens is gelegen.

Toch leek het wel alsof ik kilometers diep in de woestijn was. Overal waar we keek zag ik zand! Maar ik heb werkelijk nog nooit zoiets magisch gezien. Desondanks maakt het niet veel uit waar je verblijft. Er zijn namelijk verschillende kampen waar je kunt overnachten in de Wahiba Sands (affl) en dit is hoe dan ook geweldig om te doen. Het verschil zit ‘m in de luxe. Alle kampen liggen verspreid over een flink aantal heuvels (zo meet je in de woestijn). Hierdoor heb je dus voldoende privacy voor een uniek verblijf in de woestijn. Bovendien is geen van de tentenkampen heel groot en staan de tenten overal ook een flink eind uit elkaar. De rust is hierdoor overweldigend!

De Wahiba Sands in Oman

Ga niet op eigen houtje de woestijn in

Richting de kampen zijn een soort wegen ontstaan doordat er vaak auto’s rijden. “Zodra je bij de woestijn aankomt moet je de autobanden een stukje leeg laten lopen”, zo verteld een medewerker van het tentenkamp ons aan de telefoon. Zo krijg je namelijk meer grip op het zand en wordt de kans om vast te komen te zitten kleiner. Huur absoluut een 4×4 jeep anders kun je niet zelf de woestijn in en dat zou echt zonde zijn. Het is namelijk echt een unieke ervaring om in de woestijn te rijden. Dune bashen is zo gaaf! Tip: houd de ramen vooral dicht. Het zand stuift werkelijk al je kanten op en dus ook je auto (en je kleding, haar en gezicht) in.

Het is echter niet verstandig om op eigen houtje de woestijn te verkennen. De mensen die hier werken en wonen hebben ervaring en weten wat ze moeten doen in verschillende situaties. Ook kennen zij de weg in dat wat voor ons alleen maar zand is en er overal hetzelfde uitziet. Bovendien verplaats het zand zich door de wind en hierdoor dus ook complete duinen. Stel je dus eens voor dat je denkt het onderscheidt tussen de verschillende duinen te kunnen maken, alleen maar om je om te draaien en totaal andere duinen aan te treffen? Het is echt heel makkelijk om verdwaalt te raken, zeker als je wat dieper in de woestijn bent. En laten we eerlijk zijn, dat is geen prettig vooruitzicht!

Dromedarissensafari in de Wahiba Sands van Oman

Maak een dromedarrisensafari

In de woestijn worden verschillende soorten activiteiten aangeboden. Hetgeen ik absoluut kan aanraden is een dromedarissensafari. Ik weet niet meer precies wat de kosten zijn. Het was in ieder geval vrij prijzig. Toch vond ik het de moeite waard. Het is namelijk echt heel bijzonder om dit mee te maken, zeker als je in een klein groepje rondtrekt. Je wordt overvallen met een bepaalde eenzaamheid waarbij je echt tot bezinning kunt komen. Is dit echter totaal boven je budget? In de meeste kampen worden er s’ochtends ook gratis ritjes per dromedaris over het terrein aangeboden. Tip: het is ook mogelijke om ritten van meerdere dagen te maken in de Wahiba Sands.

Dune Bashen met een 4x 4 jeep in de Wahiba Sands van Oman

De woestijn in Oman

Op safari in de woestijn van Oman

Dune bashen met een 4×4 jeep

Ook een jeepsafari is heel leuk om te doen. Je kunt er uiteraard zelf voor kiezen om met je gehuurde 4×4 jeep door de heuvels van de woestijn te ‘bashen’, maar onthoud dat je niet verzekerd bent. Bovendien is het ook gevaarlijk omdat je hier waarschijnlijk geen ervaring mee hebt. Onder begeleiding van een chauffeur geeft dit daarom pas echt een adrenaline kick. Deze heeft namelijk de benodigde ervaring en is totaal niet bang. Als hij ziet dat je het leuk vind, zal hij waarschijnlijk maar al te graag laten zien wat hij allemaal wel niet kan! Onze chauffeur zette bijvoorbeeld echt het gas erop en leek helemaal los te gaan. We vlogen letterlijk alle kanten op. Vergeet dus vooral niet om je gordel om te doen!

Het zand stoof alle kanten op en af en toe konden we niets meer zien door al het zand. We raceten heuvels op en af, steil naar beneden en nog steiler omhoog. Het gebeurde zelfs een paar keer dat ik dacht dat de auto zou gaan omslaan. De chauffeur moest alleen maar lachen. Maar ook hij maakt wel eens een inschattingsfoutje. Ineens was het namelijk pats boem en zaten we vast midden in een duin. De bumber was afgebroken en we konden niet meer verder! We hebben bijna twee moeten wachten op hulp. We dachten dat het daarna over was met de pret, maar onze chauffeur vervolgde het avontuur alsof er niets gebeurt was. Dit was echt een onvergetelijke ervaring en zo gaaf om te doen!

De Sharqiyah Sands in Oman

Bedoeïenen in Oman

Sharqiyah Sands in Oman

Zonsonderang in de woestijn

Ook de zonsondergang is een unieke ervaring. Net zoals de zonsopkomst overigens. De zon in het zand zien zakken vanaf de zandheuvels is zoiets aparts en bijzonders. In totaal duurt dit wel een uur of twee. Ondertussen heb je voldoende tijd om een stukje te wandelen, te spelen in het zand en mooie foto’s maken. Onder het genot van Omaanse gastvrijheid, dadels en een koud blikje drinken is dit puur genieten. Echt een ervaring om nooit meer te vergeten. En hopelijk nog eens over te doen!

Tip: De lokale bevolking bedekt niet voor niets het hoofd met een keffiyeh (een traditioneel hoofddeksel). Het woestijnzand is ontzettend fijn en stuift af en toe alle kanten op. Dit doet serieus pijn, vooral als het wat harder waait. En bovendien komt het overal te zitten, ook in je kleding, in je ogen en in je haar. Koop daarom vooraf je bezoek aan de woestijn een grote sjaal die je kunt omslaan om je gezicht te beschermen tegen het zand, maar overdag ook tegen de zon en s’nachts tegen de kou!

Genieten van de rust en stilte

Overdag is het goed vertoeven in de warmte en stilte van de woestijn. Na een uitgebreid ontbijtbuffet is het heerlijk om jezelf even terug te trekken met een goed boek. Of vergeet dat boek en neem gewoon even de tijd voor jezelf. Nergens anders ervaar je de stilte zo goed als in de woestijn. Het er is leeg en de wereld lijkt eindeloos. De woestijn laat je voelen hoe klein je bent en hoe bijzonder het leven is. Het is werkelijk een magische en intense ervaring waarvoor niet voldoende woorden zijn om de emotie te beschrijven. Neem dan ook absoluut de tijd om dit tot je door te laten dringen. Wees een met de natuur en kom helemaal tot jezelf!

Dune Bashen in de Woestijn van Oman

Bezoek aan een bedoeïenenfamilie

Maar ben je de stilte zat, heb je genoeg van al het avontuur en wil je onder de mensen zijn? Wahiba Sands wordt bewoond door de woestijn wordt alleen maar bewoond door nomadische Bedoeïenen en aan enkele bedoeïenenfamilie kun je een bezoek brengen. Deze families zijn het bezoek van toeristen gewend en vaak hebben zij zelfs een speciale ontvangstruimte hiervoor. Desondanks is het een leuke ervaring.

Bovendien ontvangen zij hier wat geld voor en help je zo een familie mee in het levensonderhoud. Daarnaast is het ook gewoon een heel bijzondere ontmoeting. Het is speciaal om te zien hoe deze mensen leven, zo basic en zo gelukkig. Dit laat je beseffen hoe simpel het leven zou kunnen zijn. Volgens mij heb ik wel duizend vragen gesteld, maar niets was teveel. De vrouw des huizes bleef maar koffie inschenken terwijl wij genoten van de lekkerste dadels ooit.

Spelen in de Wahiba Sands woestijn

Bezinning in de woestijn

Duizelende sterrenhemel

In de avond genoot ik van een heerlijk en uitgebreid buffet. In het Desert Nights Camp vind live-cooking plaats en wordt ook muziek gespeeld. Onder de schitterende sterrenhemel is dit echt magisch! In de woestijn is geen lichtvervuiling. Daardoor is de hemel ontzettend helder en zijn er wel duizenden sterren te zien. Het is een prachtig gezicht en ik zou willen dat ik hier vaker van zou kunnen genieten. Mijn verblijf in de Wahiba Sands was dan ook een van mijn mooiste en meest bijzondere ervaringen ooit. Ik hoop het absoluut nog eens over te kunnen doen.

Voor meer informatie kijk je op de website van Visit Oman.

5 thoughts on “Wat te doen in de Wahiba Sands: de magische woestijn van Oman

  1. Pingback: Een bijzondere overnachting in de woestijn: Desert Nights Camp Oman

  2. Pingback: The Travel TAG: Persoonlijke vragen over reizen

  3. Pingback: Bimmah Sinkhole: een bijzonder natuurverschijnsel in Oman

  4. Pingback: Een bijzondere overnachting in de woestijn: Desert Nights Camp Oman

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.