Rome in een dag: tips voor bezienswaardigheden, activiteiten en een route

Rome in een dag

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Rome in een dag bezoeken is niet ideaal. De stad is een groot openluchtmuseum en het is heerlijk om er rond te slenteren, zodat je de tijd hebt om alle indrukken op te doen. Er is namelijk ontzettend veel te doen, zien en proeven in Rome! Toch is het zeker niet onmogelijk om de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome in een dag tijd te bezichtigen. Je kunt bijna alle hoogtepunten aandoen, zeker als je buiten het hoogseizoen reist. Hierbij is een bezoek aan Vaticaanstad niet meegerekend want ook hiervoor heb je eigenlijk minimaal twee dagen nodig. Mocht je Rome voor een weekeind bezoeken, heb je zeker iets aan onderstaande tips en bijpassende route. Maar ik raad je aan om er een lang weekeind van te maken of om nog eens terug te gaan. Gooi dus absoluut een muntje in de Trevifontein om jezelf te verzekeren van nog een bezoek aan Rome.

Rome in een dag - het colosseum

Het Colosseum

Begin je dag met een bezoek aan het Colosseum; s`werelds bekendste en grootste amfitheater. Afhankelijk van waar je verblijft, kun je de metro nemen en uitstappen bij de halte ‘Colosseo’. Vanaf hier loop je eigenlijk recht op het Colosseum af. Ik raad je aan om de dag vroeg te beginnen en voor openingstijd (08.30 uur) voor de deur te staan. De wachttijd kan soms wel oplopen tot twee of drie uur, dus dat is echt zonde van je tijd. Maar als je heel vroeg gaat kun je deze drukte vermijden en meteen de belangrijkste bezienswaardigheid van Rome afstrepen. Wil je liever niet op de vroege ochtend een bezoek aan het Colloseum brengen? Ga dan juist in de avond en zorg dat je er net voor sluitingstijd bent. Koop van tevoren alvast tickets  via de website van het Colloseum om wachttijden te ontlopen en bekijk ook meteen de actuele openingstijden.

Rome in een dag - het forum Romanum

Bezoek Rome in een dag

Rome in een dag - Forum Romanum nabij het Colosseum

Het Palatijn en Forum Romanum

Ga vanuit het Colosseum naar het museum op de Palatijn. Het Palatijn is de eerste van zeven heuvels waarop Rome is gebouwd en herbergt overblijfselen van de paleizen en tempels van de keizers die er ooit woonden. Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht op Forum Romanum. Dit was in de oudheid het centrum van Rome. Je kunt jezelf hier een goede voorstelling maken van hoe het leven vroeger moet zijn geweest. Achter Forum Romanum liggen onder andere het Forum van Trajanus en de Capitolijnse musea. In principe kun je jezelf hier de hele dag vermaken want er is ontzettend veel te zien. Dit vergt echter een juiste voorbereiding en tijdsplanning. Als je een dag in Rome bent, raad ik je aan om hier niet lang te blijven. Je kunt de ruïnes prima van een afstandje bekijken en dit gebied een andere bezoeken als je meer tijd hebt. Mocht je het Palatijn en Forum Romanum wel willen bezoeken? Koop dan van tevoren een combinatieticket waarmee je ook het Colloseum kunt bezoeken.

De Santi Luca en Martina Kerk in Rome

De Santi Luca en Martina Kerk

Aan de rand van het Forum Romanum bevindt zich de Santi Luca en Martina Kerk. Deze kerk is in de 7e eeuw in opdracht van Paus Honorius I gebouwd. Onder de kerk bevindt zich het graf van Pietro da Cortona; de Italiaans kunstenaar en architect die de kerk ook heeft ontworpen. De Santi Luca en Martina Kerk is niet heel bekend en wordt vaak overgeslagen tijdens een bezoek aan Rome, maar als je het mij is het absoluut de moeite waard om hier een korte stop te maken. Het is een prachtige kerk die geheel in barokstijl is gebouwd. Ik vond het er bijzonder mooi. Ik las trouwens ergens dat de onderkerk regelmatig gesloten is, maar je dan best aan een pastoor kunt vragen of je een kijkje mag nemen. Schroom zeker niet om dit te doen want juist dit gedeelte maakt de kerk zo bijzonder en mooi.

Forum Romanum in Rome

Het Piazza Navona

Vanaf de Santi Luca en Martina Kerk vervolg je de weg naar het Piazza Navona. Dit mooie en levendige plein ligt in een van de oudste buurten van Rome. Op dit plein kun je de kerk Sant’Agnese in Agone, een paleis en de fontein La Fontana dei Quattro Fiumi (de vierstromenfontein) bezichtigen. Je kunt ervoor kiezen om met de metro (stap uit bij halte ‘Barberini’) te gaan en flink wat tijd te besparen, maar het is niet ver lopen. Onderweg kom je de Capitolijn (de belangrijkste van zeven heuvels), Piazza Venezia en het Monument van Victor Emanuel II tegen. Dit monument staat beter bekend als Altare della Patria (Altaar van het Vaderland) en binnenin is een museum gewijd aan de eenwording van Italië. Heb je voldoende tijd en vind je dit interessant om te bekijken dan is het zeker de moeite waard.

Het Pantheon in Rome

Het Pantheon

Over steenworp afstand van het Pizza Navona vind je het Pantheon. Dit is het best bewaard gebleven monument uit de Romeinse oudheid. Eigenlijk mag je een bezoek daarom niet overslaan. Vooral van binnen is het Pantheon bijzonder mooi. Ooit was dit een tempel, maar niemand weet precies waarom en wat de oorspronkelijke functie is geweest. Het gebouw is echter al meer dan tweeduizend jaar oud en nauwelijks veranderd, omdat het in de 7e eeuw werd omgevormd tot kerk. Tot op de dag van vandaag is het Pantheon in gebruik als rooms-katholieke kerk. Je hebt geen tickets nodig om het Pantheon te bezoeken want de entree is gratis.

De Trevi fontein in Rome

Een bezoek aan de Trevifontein

Vanaf het Pantheon is het nog maar een klein stukje lopen naar de Trevifontein. Hopelijk heb je nog voldoende tijd voor alle bezienswaardigheden in Rome. Anders kun je beter een muntje in de Trevifontein gooien met de wens om de stad nogmaals te bezoeken. Het is namelijk veel fijner om de stad rustig te verkennen, je komt onderweg zoveel moois tegen en het is jammer als je niet overal de tijd voor kunt nemen. Maar volgens de legende zul je absoluut nog eens terugkomen als je met gesloten ogen een munt over je schouder in de fontein gooit. Ik hoop maar dat het echt zo is!

De Spaanse trappen bezoeken - Rome in een dag

Rome - de Spaanse trappen

Rome in een dag - de Spaanse trappen

De Spaanse trappen

Vanaf de Trevifountein is het maar een klein stukje lopen naar de Spaanse Trappen die zich bevinden op het Piazza di Spanga. De Spaanse Trappen zijn onderdeel van de Franse kerk Trinitá di Monti en gebouwd om te kerk en het plein, waar de Spaanse ambassade was gevestig, met elkaar te verbinden. De Spaanse Trappen zijn dus eigenlijk ontworpen en gebouwd door de Fransen in een Italiaans land. Op het plein beneden aan de trap moet je zeker even de Fontana della Barcaccia (Fontein van de lelijke boot) bekijken. Deze fontein is een herinnering aan de overstroming die plaatsvond in het jaar 1598, toen de Tiber buiten haar oevers trad.

De kerk Trinità dei Monti

Inmiddels zul je flink wat kilometers hebben gewandeld, dus dit is de ideale plek om even op adem te komen en te genieten van het uitzicht. Begin daarna aan de klim naar Pinicio, één van de Romeinse heuvels. Op deze heuvel staat de kerk Trinità dei Monti (of Santissima Trinità al Monte Pincio) die met twee torens de Spaanse Trappen domineert. Deze Franse kerk is  oorspronkelijk gesticht door de Franse koning Lodewijk XII en nog steeds eigendom van de Franse Staat. De kerk is gratis te bezoeken, maar de openingstijden verschillen per dag. Bekijk de website van Trinità dei Monti voor meer informatie.

Rome in een dag - de Trinità dei Monti kerk

Een dag in Rome - Piazza del Popolo

Piazza del Popolo in Rome

Een dag in Rome - tips en must see'sPiazza del Popolo

Piazza del Popolo is een goede volgende stop na een bezoek aan de Spaanse trappen. En weer niet zo heel ver lopen! In het midden van dit ‘plein van het volk’ waar veel mensen hun bezoek aan Rome beginnen, staat een Egyptische obelisk die oorspronkelijk in het Circus Maximus stond.Ook vind je hier de twee vrijwel identieke kerken Santa Maria dei Miracoli en de Santa Maria di Montesanto. De kerken worden gescheiden door Via del Corso en worden ook wel de tweelingkerken genoemd. Aan het plein ligt ook de kerk Santa Maria del Popolo. Dit is een augustijnerkerk die haar naam aan het plein te danken heeft.

Het park Villa Borghese

Ook tref je op Piazza del Popolo de stadspoort van de Aureliaanse muur, Porta del Popolo en twee fonteinen: Fontana dell’Obelisco en Fontana del Nettuno. De trappen van de Piazza del Popolo leiden naar het grootste openbare park van Rome: Villa Borghesede, op de Pincio heuvel. In dit park kun je gemakkelijk een dag besteden. Het is er ontzettend groot, mooi en er is van alles te doen. Er is zelfs een dierentuin. Als je echter maar een dag in Rome bent, heb je alleen maar de tijd om een korte tussenstop te maken. Doe dit zeker want je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht over het plein en een groot deel van de stad. Bovendien is het fijn om even van de rust te genieten en op adem te komen.

De Engelenbrug in Rome

Een dag in Rome - De Ponte Sant'Angelo

De Engelenbrug in Rome

De Ponte Sant’Angelo

Als je nog voldoende tijd hebt kun je een mooie wandeling maken langs de Tibet. Loop richting de Ponte Sant’Angelo (De Engelenbrug) om je dag in Rome af te sluiten. Deze brug is gebouwd in het jaar 134, in opdracht van keizer Hadrianus die een directe verbinding van de stad naar zijn mausoleum (de huidige Engelenburcht) wilde. Oorspronkelijk heette de brug ‘Pons Aelius’ of ‘Pons Hadrianus’, maar in 590 kondigde volgens de legende aartsengel Michaël boven op de burcht het einde van een pestepidemie aan. Hierom werd de naam van zowel de brug als het mausoleum veranderd naar Sant’Angelo.

Nog meer tips voor je stedentrip naar Rome

Vanaf de Ponte Sant’Angelo loop je eigenlijk zonder dat je het doorhebt het Vaticaan binnen. Vaticaanstad moet je natuurlijk bezoeken als je in Rome bent, maar plan hier zeker een andere dag voor in. Je hebt ook hiervoor minimaal een dag de tijd nodig. Bedenk dus goed of het de moeite waard is, of dat je niet liever een andere keer terugkomt. Dat heb ik nu inmiddels meerdere keren gezegd, maar ik meen het ook echt. Bovenstaande route is prima om de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome binnen een dag te zien. Maar de stad is echt prachtig en een dag is absoluut niet voldoende. Als je maar weinig tijd hebt, is het bovendien jammer dat je de meeste bezienswaardigheden niet van binnen kunt bezichtigen.

raad het dus absoluut aan om minimaal een lang weekeind te gaan. Maar eigenlijk is Rome wel meerdere bezoeken waard! Er is zoveel meer te zien en ontdekken dan alleen de bekende bezienswaardigheden. Plan daarom dus sowieso goed je bezoek aan Rome.  Zorg dat je een plattegrond bij je hebt en stippel zelfs al een route uit. Rome is druk en je raakt er makkelijk verdwaald. Ook raak je makkelijk overwelmd van alle nieuwe indrukken! Zijn er attracties die je van binnen wilt bezoeken? Reserveer dan alvast je tickets online. Er zijn namelijk vrijwel overal lange wachttijden.

Lees ook dit artikel met tips om een stedentrip naar Rome te plannen.

4 thoughts on “Rome in een dag: tips voor bezienswaardigheden, activiteiten en een route

  1. Pingback: Cacio e Pepe: een klassiek Romeins gerecht bij La Taverna in Tivoli

  2. Pingback: Vaticaanstad bezoeken met deze handige tips en informatie

  3. Pingback: Nog meer handige informatie en tips voor Rome bezoeken in een dag

  4. Pingback: Genieten in Parco Villa Gregoriana in Tivoli nabij Rome

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.