Doen op Malta: bezienswaardigheden, activiteiten en hoogtepunten

Ghar Lapsi in Malta

Malta wordt als vakantiebestemming vaak vergeten en ook bij mij stond een reisje niet hoog in het vaandel. Maar de archipel heeft, totaal onverwachts, mijn hart gestolen en ik wil absoluut nog een keer terug. Een week was namelijk veel te weinig voor dit kleine, veelzijdige land. Want, hoewel Malta bekend staan om zon, zee, strand en het nachtleven, bieden de eilanden zoveel meer dan dat! Malta heeft ontzettend veel bezienswaardigheden, activiteiten en hoogtepunten. Kortom, voor vrijwel iedereen iets wils. Daarnaast zijn alle eilanden bezig met duurzaamheid en stimuleren zij ecotoerisme. Er wordt bijvoorbeeld gestimuleerd om alleen nog elektrisch te rijden en binnen nu en een paar jaar is dit hopelijk het vervoer van de toekomst. Maar ook het behoud van de natuur, cultuur en mensenrechten staan centraal en er is steeds meer aandacht voor duurzaam ondernemen. Zo worden er bijvoorbeeld steeds meer excursies aangeboden voor toeristen die interesse hebben in de geschiedenis en traditie van de Maltese eilanden. Ook zijn er verrassend veel historische bezienswaardigheden op Malta.

Doen op Malta

Bezienswaardigheden op Malta

Enkele hoogtepunten die je niet mag overslaan zijn de megalithische tempels van Ħaġar Qim en Mnajdra. Deze zijn gebouwd rond 3500 voor Christus en daarmee ouder dan de Egyptische piramides. Maar ook een bezoek aan Ħal Saflieni Hypogeum is absoluut iets dat niet mag ontbreken. Dit is een Neolitisch tempelcomplex onder de grond en maakt absoluut grote indruk. Boek wel je tickets ruim op tijd (minstens twee maanden) van tevoren, want er worden maar een beperkt aantal bezoekers per dag toegelaten. Een ander interessant en historisch overblijfsel zijn de raadselachtige ‘karrensporen’ van Clapham Junction, nabij de Dingli Cliffs (al zijn ze op meerdere plekken en ook het eiland Gozo te vinden). Deze dubbele sleepsporen vormen een patroon zonder logica en sommige lopen zelfs, vanaf de kliffen, rechtstreeks de zee in. Ze zijn een groot mysterie en niemand weet hoe en waarom deze sporen er zijn. Verwacht er niet teveel van, maar als je in de buurt bent is dit zeker een van de bezienswaardigheden op Malta die je zou moeten bezichtigen!

Evenals de botanische tuinen van San Anton. Dit is een van de minder bekende bezienswaardigheden op Malta, maar deze tuinen zijn een heerlijk om een uurtje doorheen te wandelen en een bezoek echt meer dan waard. Ik vond het in ieder geval een verademing en een fijne afwisseling van de drukke steden en dorpen! De tuinen zijn in 1623 gebouwd rondom het presidentieel paleis en sinds 1882 geopend voor het publiek. In de tuinen vind je inheemse en exotische bloemen, planten en bomen, welke zijn onderverdeeld in verschillende thema’s. Ook zijn er verschillende vijvers en fonteinen aangelegd waarin eenden, ganzen, schildpadden en zwanen leven. Ook lopen er vrij kippen, pauwen en ander pluimvee rond. Behalve een bezoek aan de tuinen van San Anton is het ook leuk om kort door de omliggende wijk te wandelen en kun je tevens een bezoek brengen aan Villa Bologna dat hier in de buurt te vinden is.

Tip: lees ook deze minireisgids voor de eilanden Malta en Gozo alle praktische informatie voor het plannen van je vakantie. 
Blue Grotto op Malta
Bezoek aan de Blue Grotto op Malta

Ontdek de natuur op Malta

Blue Grotto

Een van de meeste bekende bezienswaardigheden op Malta in de Blue Grotto (Taħt il-Ħnejja), vlak bij het plaatsje Wied iz-Zurrieq. De Blue Grotto bestaat eigenlijk uit zeven natuurlijke grotten die door de eeuwen heen zijn ontstaan door stroming, golfslag en wind. Als de zon op het water schijnt, heeft dit een betoverend effect en kun je hier werkelijk alle tinten blauw waarnemen. Vooral ‘s ochtends tussen 09.00 uur en 13.00 uur is dit heel mooi. Je kunt de Blue Grotto bezoeken met een vissersbootje vanaf de haven in Wied iz-Zurrieq. Een tochtje kost acht euro, is ter plaatse te boeken en duurt ongeveer een half uur. Het is vrij toeristisch, maar absoluut de moeite waard. Als je geluk hebt, mag je zelfs even een duik nemen.

Tip: ook vanaf boven is het bijzonder mooi om het uitzicht op (een deel van) de Blue Grotto te bewonderen. Stop dus zeker even bij de stop ‘Panorama’ voordat je naar beneden afdaalt. Je kunt hier parkeren, of rechtstreeks met buslijn 74 (tweemaal per uur) of buslijn 201 vanuit Mdina (eenmaal per uur) naartoe komen. 

Bezienswaardigheden op Malta

Dingli Cliffs

De kliffen van Dingli (Ħad-Dingli) vormen een twaalf kilometer lange kustlijn aan de westkust van Malta. Dit is absoluut een van de mooiste stukjes natuur op het eiland en met een hoogte van 250 meter boven de zeespiegel ook het hoogste punt. Vanaf hier heb je een prachtig en dramatisch uitzicht. De horizon is eindeloos en tijdens zonsondergang word je getrakteerd op een mysterieus kleurenspektakel waarvan je niet genoeg kunt krijgen. Ook kun je in de verte het onbewoonde eilandje Filfla zien liggen.

De Dingli Cliffs lenen zich uitstekend voor een wandeling van een uurtje of twee. Neem wel genoeg drinken voor onderweg mee, want er is bijna niets verkrijgbaar. Combineer een bezoek aan de kliffen met bijvoorbeeld de Blue Grotto of de plaatsen Mdina en Rabat. Omdat het een moeilijk bereikbare plek is, is het namelijk niet de moeite waard om alleen voor de Dingli Cliffs hiernaar toe te reizen. Het liefst beschik je dan ook over een huurauto. Reis je met het openbaar vervoer? Buslijn 201 komt hier eenmaal per uur. 

Fomm ir-Rih

Nog niet overladen door toeristen is Fomm Ir-Rih Bay. Dit is waarschijnlijk een van de meest afgelegen baaien op Malta, maar ook een van de mooiste. Fomm Ir-Rih Bay leent zich uitstekend om te zwemmen, snorkelen en duiken, maar de omgeving is ook heel mooi om te hiken. Je bereikt deze baai het best met een huurauto, maar ook buslijn 109 (eenmaal per uur) komt hierlangs. Vanaf de parkeerplaats moet je, om het strand te bereiken, een stijl, rotsachtig pad van ongeveer twee kilometer naar beneden (en terug naar boven) beklimmen. Goed schoeisel is dus aan te raden en neem ook zeker voldoende drinken mee.

Għar Dalam 

De grot Ghar Dalam is honderdvierenveertig meter diepe grot nabij de plaats Birżebbuġa. De grot werd tijdens de tweede helft van de 19de eeuw ontdekt, terwijl hier ook het oudste bewijs van bewoning op Malta is gevonden. Ruim zevenduizend jaar geleden zou de grot namelijk al door mensen bewoond zijn geweest. Daarnaast zijn er fossielen, van maar liefst vijfhonderdduizend jaar oud, en beenderen van dieren, zoals nijlpaarden en dwergolifanten, die inmiddels zijn uitgestorven gevonden. De eerste vijftig meter is toegankelijk voor toeristen, vanwege het gevaar op instorting.

Je kunt Ghar Dalam bereiken met buslijn 82 (drie à vier per uur) en toegang tot de grot en het bijbehorende museum kost vijf euro.

Een bezoek aan Ghar Lapsi
Ghar Lapsi in Malta
Uitzicht vanaf Ghar Lapsi

Ghar Lapsi

Ghar Lapsi, gelegen naast het dorpje Siggiewi, is een plek waar veel lokale bewoners komen, al wordt het ook steeds bekender bij toeristen. Het is er pittoresk, schilderachtig en wat mij betreft een van de beste bezienswaardigheden van Malta. Vroeger was het een belangrijke vissersplaats. En hoewel je nog steeds de boothuizen (uitgehouwen in de rotsen) en traditionele bootjes kunt bewonderen, staat Ghar Lapsi nu voornamelijk bekend om de gelijknamige grot. De plek is geliefd bij duikers en snorkellaars, maar ook om te zwemmen (en picknicken) kun je hier goed terecht. Het water is namelijk kristalhelder! De omgeving leent zich ook perfect om te wandelen en hiken. Bovendien kun je hier (bij Carmen’s) heerlijke, verse vis uit met een fantastisch uitzicht op zee en het onbewoonde eilandje Filfla.

Ghar Lapsi is te bereiken met buslijnen 109 en 201 (eenmaal per uur).

Ghajn Tuffieha

Ghajn Tuffieha is een gebied aan de westkust van Malta waar prachtige baaien zijn gelegen. Deze baaien worden gescheiden door natuurlijke rotsformaties en zijn zeer verschillend van elkaar. De meeste bekende baai is Golden Bay (Ir-Ramla tal-Mixquqa). Het strand is goudgeel van kleur zoals de naam al doet vermoeden. In de zomer is dit een van de drukste stranden die er zijn en worden er verschillende activiteiten zoals jetski, bananenboot en parasailing aangeboden. Een van de kleinste, maar mooiste stranden aan de westkust is Riviera Bay (Ghajn Tuffieha). Dit zandstrand is roodachtig van kleur en ligt op maar enkele honderden meters ten zuiden van Golden Bay. Deze baai wordt voornamelijk door locals bezocht en het is hier dan ook aanzienlijk rustiger. Buiten het hoogseizoen zul je het strand zelfs bijna helemaal voor jou alleen hebben. Let op: om het strand te bereiken moet je eerst een trap van ongeveer tweehonderd treden afdalen.

Nog iets verderop, net buiten het gebied Ghajn Tuffieha, ligt het minder bekende Gnejna Bay. Dankzij de dankzij de wanden van klei en kalksteenrotsen is dit niet alleen een opmerkelijke baai, maar ook een van de laatste zoetwaterbronnen van Malta. De heuvels rondom deze baai zijn beschermd gebied en perfect voor een wandeling. Zorg er wel voor goed schoeisel. En mocht je het strand zelf bezoeken en de zee in willen, dan zijn waterschoenen geen overbodige luxe! Er liggen namelijk heel wat keien in het water en dit kan soms behoorlijk vervelend zijn. Alle drie de baaien zijn bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Buslijn 44, 101, 223 en 225 gaan zowel naar Golden Bay als Riviera Bay. Buslijn 44, 101 en 238 komen langs Gnejna Bay. 

St. Peter’s Pool op Malta
St. Peter’s Pool in Malta
Varen naat St Peter's Pool

St. Peter’s Pool

Vlak bij de plaats Marsaxlokk is een van de minder bekende bezienswaardigheden van Malta gelegen. Je vindt hier het natuurlijke zwembad St. Peter’s Pool. Dit is werkelijk een prachtige plek en als je voldoende tijd over hebt, mag je een bezoek dan ook zeker niet overslaan. Het gebied leent zich uitstekend om te wandelen en te genieten van het uitzicht op de kliffen en verschillende rotsformaties. Als je geluk hebt, slaan de golven keihard tegen de kust aan en schieten ze met een enorme kracht omhoog. Dit is echt prachtig om te zien.

Kom je in het hoogseizoen? Dan raad ik je aan om, na een bezoek aan Marsaskala en Marsaxlokk, hier de dag te komen afsluiten. Spring van hoge (tot wel acht meter) rotsen of betreed het water via een van de trappetjes om een verfrissende duik te nemen. En neem vooral een barbecue mee voor een perfecte avond aan zee! St. Peter’s Pool echter is vrij moeilijk te bereiken doordat het zo afgelegen is. Je kunt er eventueel naartoe wandelen vanuit Marsaxlokk, maar in de zomer kun je er ook voor kiezen om jezelf te laten afzetten met een bootje vanuit de haven. Daarnaast is St. Peter’s Pool ook te bereiken met buslijn 119 (eenmaal per uur), al moet je dan nog steeds een stukje lopen. 

Duiken in Malta

Activiteiten in het water

De zee rondom de Maltese eilanden is niet alleen kristalhelder (soms heb je wel tot veertig meter diep zicht), maar ook blauwer dan blauw. Het is dus vanzelfsprekend heerlijk om te genieten van een of meerdere dagen zon, zee en strand. Ondanks dat het in de zomer heel druk kan zijn, heb je in het voor-, en naseizoen sommige baaien bijna voor jezelf. Ook in de winter zijn er, zoals mijn vrienden ze noemen, nog ‘some crazy German and Dutch people’ te vinden in de zee. Mij niet gezien, maar ieder natuurlijk zijn of haar eigen ding! Toch heeft het zeewater bijna het hele jaar door een prima temperatuur. Misschien niet per se om te zwemmen, maar wel om verschillende watersporten te beoefenen. Er zijn volop mogelijkheden om te varen, zeilen of bijvoorbeeld surfen. Ook boulderen vanaf het water is een populaire activiteit.

Duiken in Malta

Maar Malta is voornamelijk een paradijs voor duikers. Er zijn ongeveer honderd verschillende duikplekken rondom de eilanden; van wrakken tot grotten en alles daar tussenin. Dit maakt het een uitstekende bestemming voor zowel beginners als ervaren duikers. Het is ook goed mogelijk om je PADI te halen op een van de Maltese eilanden, of jezelf verder te verdiepen in een specialisatie zoals diepduiken of grotduiken. Er zijn namelijk bijna overal duikscholen te vinden in de archipel. Over het algemeen zijn alle duikscholen goed en betrouwbaar, maar persoonlijk kan ik je Concept Scuba Malta aanraden. Dit is een vijf sterren PADI resort waar ik persoonlijk een heel fijne ervaring mee had. In dit blog, dat binnenkort verschijnt, over duiken in Malta kun je daar meer over lezen.

Snorkelen in Malta

Behalve om te duiken, is Malta ook een prachtige bestemming om te snorkelen. Er valt namelijk veel te beleven en ontdekken. Zo kun je er barracuda’s, krabben, kreeften, octopussen, tonijnen, schorpioenvis zeepaardjes, zeesterren en zonnevissen tegenkomen. Maar ook verschillende soorten rifvissen zoals rifbaarzen, lipvissen, picarellen en zeebrasems. Op de zandbodem kun je onder andere roggen, vliegende ponen en knorhanen tegenkomen. En als je gelukt hebt, spot je misschien zelfs wel een schildpad of haai. In principe kun je gewoon zelf vanaf de kant gaan snorkelen. Mooie plekjes zijn Ċirkewwa, Fomm ir-Rih Bay, Ghar Lapsi op het eiland Malta. Op Gozo zijn Hondoq ir-Rummien, The Blue Hole en Wied il-Għasri prachtige plekjes. En ga je naar Comino? Vermijdt dan de drukte en wijk uit naar Crystal Lagoon en Santa Maria Caves. 

Kajakken en kanoën

Het hele jaar door kun je op verschillende plekken een kajak of kano huren, of meegaan met een georganiseerde tour. Dit is leuk om te doen want vanaf het water heb je een heel ander beeld van het eiland. Je komt langs kliffen, rotsen, baaien en stranden, terwijl je ook regelmatig door grotten en natuurlijke bogen kunt peddelen. Vergeet ook vooral niet om voldoende rustmomenten in te plannen om te genieten van de prachtige natuur. Kajakken is immers de perfecte setting voor ontspanning en meditatie. Met een kustlijn van honderdzesendertig kilometer kun je er in ieder geval diverse mooie tochten maken en is er voor zowel beginners als ervaren kajakkers voldoende uitdaging. Let er wel op dat je over de juiste kwalificatie beschikt mocht je alleen op pad willen gaan.

Abseiling in Malta
Overkom je hoogtevrees (abseilen en rotsklimmen in Malta)

Activiteiten op het vasteland

Ook op het land zijn er veel verschillende activiteiten te ondernemen. Een fijne afwisseling van de vele bezienswaardigheden en een goede manier om Malta op een andere manier te leren kennen is om de natuur in te trekken. Wandelen en hiken zijn hier bij uitstek geschikt voor en tevens een leuke manier om met de lokale bevolking in contact te komen. Maar het is ook mogelijk om een fiets of mountainbike te huren. Fietsen wordt steeds populairder op de Maltese eilanden en er zijn dan ook verschillende routes. Voor de liefhebbers is er ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een tour met een segway.

Flora en Fauna

Daarnaast kun je op Malta genieten van verschillende vogelsoorten. Dit kan zowel in het wild in een van de natuurreservaten, of bijvoorbeeld in het vogelpark. Dit park is niet heel groot, maar wel aangenaam en voor een uurtje of twee kun je jezelf hier prima vermaken. Zelf wilde ik heel graag de flamingo spotten, maar is dit helaas niet gelukt. Laat je het me weten als jij ze wel tegenkomt? Ook had ik graag willen paardrijden, mits de omstandigheden voor de paarden goed zijn. Jammer genoeg had ik hier geen tijd meer voor en kan ik dus ook weinig informatie geven. Maar mocht je interesse hebben dan kun je paardrijden aan de kust of paardrijden in de binnenlanden van Malta. En ook paardrijden op Gozo behoort tot de mogelijkheden. 

Extreme outdoor activiteiten

Ben je avontuurlijker aangelegd? Dan raad ik je aan om een kijkje op de website van McAdventure te nemen. Andrew en zijn team kunnen de meest uitlopende excursies en activiteiten voor je organiseren en staan klaar voor zowel beginners als echte avonturiers. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een freefall jump te maken van tweeentwintig meter hoogte of een van de ziplines uit te proberen. En ik schreef al eerder over mijn ervaring met abseilen en klimmen, iets dat ik geweldig vond om te doen en je absoluut kan aanraden.

Vissers aan het werk in Marsaxlokk op Malta
Vissersdorpen Marsaskala en Marsaxlokk op Malta
Het vissersdorp Marsaxlokk op Malta

Dorpen en steden

Marsaskala en Marsaxlokk

Twee van de meest pittoreske en fotogeniekste plaatsen op Malta zijn de vissersdorpjes Marsaskala (Wied il-Għajn of M’Skala) en Marsaxlokk, bekend om de gekleurde bootjes. Deze bootjes behoren tot de bekendste bezienswaardigheden van Malta en dat is niet voor niets. Ze zijn echt heel leuk om te zien! Bijzonder om te weten is dat de kleuren waarin de bootjes geschilderd zijn allemaal een betekenis hebben. Vroeger kon je er zelfs aan aflezen uit welke plaats een bootje kwam. De dorpjes liggen maar tien minuten uit elkaar en zijn dus prima om samen te bezoeken wanneer je in het oosten van Malta bent. Marsaskala is uitstekend om een wandeling langs de boulevard te maken en een drankje te doen met uitzicht op de haven.

Romantisch en lekker uit eten gaan bewaar je liever voor de plaats Marsaxlokk. Je vind hier namelijk veel meer restaurantjes, met een fijn uitzicht op de haven. Bovendien zijn vissers zijn hier de hele dag aan het werk en is het haast onmogelijk om ergens anders verser vis te eten. Als je deze kant op gaat, plan dan bij voorkeur een bezoek op zondagochtend. Dan is er in Marsaxlokk ook de wekelijkste markt waar behalve lokale producten en souvenirs, ook groente, fruit en verse vis wordt aangeboden. Het is dan wel een stuk drukker dan op andere dagen (zeker in het hoogseizoen), maar dit is super om mee te maken! 

Buslijn 91 92 en 93 doen Marsaskala aan. Marsaxlokk is bereikbaar met buslijn 81, 85 en op zondag ook X86. De plaatsen onderling worden verbonden door buslijn 119 (eenmaal per uur). Als je voldoende tijd hebt kun je ook lopend gaan (ongeveer vier kilometer) en doe je meteen St. Peter’s Pool aan. 

Gzira, Sliema en St. Julians

Gżira (Il-Gżira), Sliema (Tas-Sliema) en St. Julians (San Ġiljan) zijn drie plaatsen die vrijwel naadloos in elkaar overlopen, gelegen aan de noordoostelijke kust van Malta. Langs de kust ligt een promenade waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van het uitzicht op de zee. Vanaf Sliema heb je ook een prachtig uitzicht op de hoofdstad Valletta en kun je eventueel met de ferry een overtocht maken of een rondvaart boeken naar bijvoorbeeld Gozo of Comino. In alle drie de plaatsen zijn veel restaurants, bars en café’s om een hapje te eten of een terrasje te doen. Let er wel op waar je gaat zitten, want het eten is hier niet overal even lekker. Ook kun je hier prima winkelen en vind je er twee winkelcentra: Bay Street Shopping Complex in St. Julians en The Point in Sliema.

Bezienswaardigheden in Mdin en Rabat op Malta

Mdina en Rabat

Twee plaatsen die je absoluut niet mag overslaan zijn Mdina en Rabat. Mdina (L-Imdina), ook wel ‘de stille stad’ genoemd, is de voormalige hoofdstad van Malta en is compleet ommuurd. Zodra je door de toegangspoort heen stapt heb je echt het gevoel de middeleeuwen binnen te zijn gestapt. Dit gevoel wordt versterkt doordat er geen gemotoriseerde voertuigen rijden. Er zijn bijna geen bezienswaardigheden, maar het is fascinerend om door de kleine en smalle straatjes te slenteren. Verdwalen is onmogelijk, want Mdina is heel klein. Je hebt aan een bezoek van ongeveer een uurtje dan ook voldoende om deze plaats te bezichtigen. Leuk om te weten is dat Mdina een van de filmlocaties van de serie Game of Thrones is. Voor liefhebbers zijn een bezoek aan Palazzo Falson en St. Paul’s Cathedral de moeite waard.

Middels een korte wandeling door het park, loop je vanaf Mdina gemakkelijk naar het centrum van Rabat. Dit is absoluut een van de mooiste plaatsen van Malta en heeft een heel eigen karakter. Je mag de plaatst dus zeker niet overslaan! Het is heerlijk om door de straatjes rond te dwalen. Bovendien kun je hier heerlijk en goedkoop lunchen. Tip: een leuk adresje voor koffie met gebak of een broodje, of een wijntje met hapjes is de bar CHALK. Daarnaast vind je in Rabat enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van Malta. Zo kun je er een bezoek brengen aan de catacomben van St. Paul, de catacomben van St. Agatha, Domus Romana (museum voor Romeinse oudheden), St. Publius-kapel en de Grot van St. Paulus. 

Buslijnen 50, 51, 52, 53, 56, 186, 201 en 202 rijden via Mdina en Rabat. Wil je meer weten over een bezoek aan deze twee plaatsen? Lees dan meer in dit blog over Mdina en Rabat, dat binnenkort online komt. 

Most en Naxxar

De plaatsen Mosta en Naxxar zijn minder bekend, maar zeker de moeite waard om te verkennen. Mosta is een belangrijk verkeersknooppunt, maar je vind er ook een aantal historische bezienswaardigheden. De meeste bekende is de kerk van St. Marija Assunta, dat beschikt over een van de grootste koepels ter wereld. Daarnaast kun je ook in de omgeving ook enkele oude gebouwen en fortificaties bezichtigen of een bezoek brengen aan een van de vele kapellen die het centrum rijk is.

In Naxxar kun je een bezoek brengen aan het Palazzo Parisio. Dit paleis is een van de mooiste bezienswaardigheden in Malta, al doet het van buiten weinig bijzonder aan. Het interieur is echter adembenemend mooi, evenals de twee tuiden achter het paleis. Verder is er in Naxxar weinig te beleven. Je kunt een bezoek brengen aan de plaatselijke kerk en Victory Square, de straat die om de kerk heen ligt. Hier bevinden zich winkels, verkopers restaurants waar je lekker kunt eten en genieten van uitzicht op het lokale leven.

Bezienswaardigheden in Valletta
Bezienswaardigheden op Malta

Valletta

De kleinste hoofdstad van Europa herbergt een aantal belangrijke bezienswaardigheden van Malta. Je kunt jezelf hier dan ook prima een dag of langer vermaken. Desondanks heeft Valletta heeft op mij persoonlijk niet veel indruk gemaakt. Ik moet wel eerlijk zeggen dat dit ook kwam omdat ik maar weinig puf had om cultuur te snuiven en genoeg had van de stedelijke omgeving. Heb jij hier wel behoefte aan of zin in? Dan zijn er een aantal bezienswaardigheden die je zeker niet mag overslaan. Enkele hiervan zijn Casa Rocca Piccola, Grand Master’s Palace, Sint-John’s Co-Cathedral, St. James Cavalier, de Nationale Bibliotheek en Sacra Infermeria. Ook een bezoek aan Fort Sint Elmo, Lascaris War Rooms, en het Nationaal Archeologie Museum mogen niet ontbreken.

Daarnaast is het heel bijzonder om de kanonschoten van de Saluting Battery mee te maken. Dagelijks wordt er om 12.00 uur en 16.00 uur een kleine ceremonie gehouden. Toegang kost drie euro per persoon, maar je kunt ook (als je geen interesse in de uitleg over de geschiedenis hebt) gratis vanaf het terras toekijken. Ook kan ik je aanraden om met een traditionele Dghajsa (lijkt op een gondel) naar de overkant van Valletta te varen. Hier vind je The Three Cities (Birgu, L-Isla en Bormla) dat ooit de uitvalsbasis van de Ridders van de Orde is geweest. De overtocht kost twee euro en duurt maar een paar minuten, maar is een leuke ervaring. Eenmaal aan de overkant heb je zeker een paar uur de tijd nodig, want er is van alles te ontdekken. Daarnaast is het ook gewoon fijn om hier rond te wandelen en te genieten van de gemoedelijke sfeer.

Bezoek Popeye Village op Malta
Popeye Village op Malta
Een bezoek aan Popeye Village op Malta

Popeye Village

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Malta is denk ik Popeye Village. Dit gekleurde plaatsje lijkt zo in de Anchor Bay (Il-Prajjet) neer te zijn gezet. En eigenlijk is dat ook wel een beetje zo, want het is een slechts een paar maanden tijd uit de grond gestapt als decor voor de film Popeye. De filmset zou na de opnames worden vernietigd, maar is uitgegroeid tot een themapark waar van alles te doen is. Je kunt er bijvoorbeeld over de set wandelen om de houten huisjes te bekijken, optredens bijwonen, naar de bioscoop of zelf meespelen in een korte film. Ook is het mogelijk om te minigolf te spelen, kun je (als het weer het toelaat) een boottochtje maken en zwemmen (in de zomer zijn er zelfs glijbanen, trampolines en luchtkussens) in de prachtige baai. Daarnaast krijg je ook popcorn en een mooie ansichtkaart tijdens je bezoek.

Het is vooral een leuk uitje voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen zich hier prima in Popeye Village vermaken. Omdat het park niet heel groot is, zul je het vrij snel gezien hebben. Verwacht er dus niet teveel van en trek er zeker geen hele dag voor uit. De openingstijden en ticketprijzen verschillen per seizoen. Je kunt deze op de website van Popeye Village bekijken en hier eventueel ook alvast kaartjes kopen. Vanaf de plaats Mellieha neem je buslijn 101 (eenmaal per uur) naar Popeye Village. Mellieha is bereikbaar met bus 41, 42, 221 en 222.

5 thoughts on “Doen op Malta: bezienswaardigheden, activiteiten en hoogtepunten

  1. Pingback: Duiken in Malta: alles wat je moet weten en de mooiste duikplekken

  2. Pingback: Duiken in Malta: alles wat je moet weten en de mooiste duikplekken

  3. Pingback: Een bezoek aan de plaatsen Mdina en Rabat in Malta

  4. Pingback: Mini reisgids en tips voor de eilanden Malta en Gozo

  5. Pingback: De mooiste stranden ter wereld: tien tropische en duurzame bestemmingen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.