Ik roep vaak dat reizen een verrijking van jezelf is. Je leert veel van avonturen in het buitenland. Andere culturen, religies, normen en waarden dragen bij aan de ontwikkeling van jezelf. Je leert de wereld kennen en anders naar het leven kijken. Als je een statische mindset hebt zorgt reizen ervoor dat je een groeimindset ontwikkelt. Je moet namelijk buiten de hokjes denken en creatief zijn om vreemde situaties of omstandigheden op te lossen, zoals bijvoorbeeld een blik openen met een mes of net zo illegaal een land verlaten als je erin bent gekomen.  Je doet dus nieuwe ervaringen op en leert op een andere manier denken.  Hoe anders is dat als je gaat emigreren naar het buitenland. 

Nieuwe ervaringen 

Als je besluit om jezelf ergens (voor langere tijd) te vestigen, ben je namelijk ineens een lokale inwoner. Je laat een leven achter je en moet een nieuw leven opbouwen. Je moet een andere cultuur leren kennen en moet jezelf bepaalde en normen eigen maken. Er zijn nieuwe dingen die je moet leren en dingen die je opnieuw moet leren. Daarnaast moet je een nieuwe taal leren en moet je een sociaal leven opbouwen. Je moet meegaan met de maatschappij van het je nieuwe thuisland. Dat alles, terwijl je er zelf voor gekozen hebt. 

Nieuwe ervaringen 

Dit moet je ook allemaal als je al eens eerder in een ander land hebt gewoond. Vaak vinden mensen dat moeilijk om te begrijpen. Als ik wel eens ergens tegenaan loop, wordt er aan mij bijvoorbeeld veel gevraagd hoe ik dat dan in Italië heb ervaren want ‘een tweede keer emigreren naar het buitenland kan nooit zo moeilijk zijn’. Dat is natuurlijk een vergelijking van niets. Ik heb immers ook in Nederland gewoond en liep net zo hard tegen dingen aan in Italië als dat ik nu in Turkije doe. Het zijn immers twee verschillende landen.  

Nieuwe ervaringen 

Natuurlijk is het principe hetzelfde. Je pakt je tas in en emigreert naar het buitenland. Daar bouw je een nieuw leven op. Het stopt echter niet achter die punt. Emigreren naar het buitenland is geen rozengeur en maneschijn. Het bestaat niet uit een leven vol suikerspinnen en unicorns. Alhoewel, dat laatste kom ik nog wel eens tegen heb ik het idee. Ik weet dat ze niet echt bestaan, maar emigreren naar het buitenland is precies dat: het idee hebben dat iets niet echt kan zijn. Vaak denken mensen dat ik in een zonovergoten vakantieoord woon en de hele dag aan het strand lig.  

Nieuwe ervaringen 

Als ik wel eens ergens tegenaan loop, wordt er tegen mij bijvoorbeeld veel gezegd dat ik niet mag klagen want ‘wonen in het zonnige buitenland kan nooit vervelend zijn’. Natuurlijk is het weer een van de redenen dat ik heb gekozen om te emigreren naar het buitenland. Toch zit ik ook hier nog regelmatig onder een deken als het hartje zomer is. Ik heb inmiddels geaccepteerd dat ik het eeuwig koud zal hebben en daar moet ik mee leren leven. Zo zijn er nog wel enkele dingen die ik heb moeten accepteren omdat nu eenmaal niet alles plotseling in positieve zin verandert als je gaat emigreren naar het buitenland.  

Nieuwe ervaringen 

In tegendeel juist. Verhuizen naar een ander land is een reis vol uitdagingen, ervaringen en leerprocessen. Regelmatig is het ook een weg vol obstakels, drama en ellende. Het is moeilijk, ook al kies je er zelf voor. Vaak denken mensen dat ik niets te klagen heb omdat ik zelf een goed leven achter me heb gelaten om in minder ontwikkelt land te gaan wonen. Als ik wel eens ergens tegenaan loop, wordt er aan mij bijvoorbeeld veel gevraagd waarom ik niet gewoon naar huis kom want ‘wonen in het buitenland kan nooit zo goed als thuis zijn’. Toch is je huis en dus ook je thuis toch echt waar jij jezelf op dat moment bevindt.  

Nieuwe ervaringen 

Wonen in het buitenland is moeilijk, zwaar en iedere dag opnieuw weer vechten en leren. Jarenlang. Het is geen zonovergoten vakantieoord waar ik als rijke Westerling tussen een stelletje idioten woon en de hele dag door cocktails drink. Vaak zijn mensen jaloers en hadden ze ook willen emigreren naar het buitenland. Als ik wel eens vraag waarom dat niet alsof kan, wordt er aan mij bijvoorbeeld gezegd dat het nu niet meer kan want ‘te oud’ of ‘te arm’. Emigreren naar het buitenland is iets dat je echt moet willen. Je mag spanning voelen, maar niet bang zijn.  

Nieuwe ervaringen  

Het is niet dapper om te verhuizen naar een ander land en het is ook geen vlucht. Het is iets dat dat je wilt en dus doet. Geloof me, obstakels zullen er in ieder land zijn. Emigreren naar het buitenland is een keuze die je maakt. Je kiest er heel bewust voor om (tijdelijk) ergens anders te gaan wonen. Hier krijg je natuurlijk heel veel voor terug. Het is echter niet de verrijking die je ervaart met reizen en je hebt niet te intentie om ‘terug naar huis’ te komen. Wonen in een ander land gaat dieper en je hebt er minder controle over. Je nieuwe thuisland wordt namelijk een deel van jou.  

Nieuwe ervaringen 

Het leven in een andere cultuur wordt gewoon je dagelijkse leven. Thuis is niet je huis en leven is het buitenland is uiteindelijk maar heel gewoon. Na alle obstakels, lessen, uitdagingen en moeilijke momenten is daar namelijk het moment van rust. Op het moment dat je eindelijk begrijpt dat je soms echt een unicorn kunt zien en dit eigenlijk heel gewoon is, besef je ook dat gewoon slechts een sociaal gebonden definitie is. Het is de cultuur van een maatschappij die hier de invulling aangeeft. Of jijzelf! Toch schijnt (helaas) dan nog steeds niet constant de zon en komt er niemand cocktails brengen om het te vieren. J 

Je blijft nog altijd tegen dingen aanlopen en regelmatig unicorns zien! 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.