Typisch en traditioneel Kroatisch eten bij Konoba Nono in de regio Istrië

Konoba Nono in Kroatië

Het leukste van de lokale bevolking is dat ze je kennis laten maken met verborgen parels en geheime plekjes in hun land. Nadat we een heerlijke ochtend in de groene bossen van Kroatische hebben doorgebracht en dit hebben afgesloten met een middag aan het strand, hebben we knorrende magen. Ik weet niet waar naartoe ik word meegenomen, maar ik vind het allemaal prima. Inmiddels heb ik zoveel trek dat ik helemaal niet de behoefte voel om typisch en traditioneel Kroatisch te eten en genoegen neem met een broodje kaas. Toch ben ik achteraf blij dat ik dat laatste wel heb gedaan. Eten in een konobo is namelijk een unieke ervaring en de perfecte manier om de echte Kroatische keuken te leren kennen. Konobo’s kom je overal tegen als je in Kroatië bent. Maar ben je in de buurt van de stad Umag in de regio Istrië? Dan is Konoba Nono absoluut een aanrader, zelfs al moet je een stukje omrijden. 

Konoba Nono in Umag

Traditioneel eten in Kroatië

Konoba Nono nabij Umag

Wat is een konoba?

Een konoba is een informeel restaurant en te vergelijken met een taverna of bistro. Meestal wordt een konoba door familie gerund en kun je hier terecht voor gerechten die al generaties oud zijn. Er worden traditionele en regionale gerechten geserveerd die met de hand gemaakt worden van uitsluitend verse ingrediënten. Meestal zijn deze afkomstig van plaatselijke boeren en vissers, waardoor zal het aanbod per dag zal verschillen. Het is afhankelijk van wat er die dag gevangen en geoogst wordt. Bij een konoba eet je dus niet alleen vers, maar ook seizoensgebonden en veelal biologisch.

Traditioneel eten in Kroatië bij Konoba Nono

Traditioneel eten in Istrië

Konoba Nono nabij Umag

Konoba Nono is gelegen in Petrovija, tussen de plaatsjes Buje en Umag. Het wordt gerund door de familie Prodan en geopend in 2006. De konoba is niet moeilijk te vinden. Je rijdt praktisch tegenaan als je het dorpje binnen rijdt. Bovendien staat er met heel grote letters ‘Nono’ op het grote, oranje gebouw. Maar ook zonder deze imposante blikvanger heeft de konoba zichzelf in een paar jaar tijd goed op de kaart weten te zetten en zelfs een handvol personeel in dienst. Dit doet echter niets af aan kwaliteit noch sfeer, want de karakteristieke trekken zijn behouden. De konoba is ontzettend sfeervol, het is er gezellig en knus. Dat komt onder andere omdat er zoveel liefde en aandacht aan de inrichting is besteed. Het is echt leuk om hier te zitten en om je heen te kijken!

Uit eten in Kroatië

Eten tussen de lokale bevolking

De konoba bestaat uit verschillende ruimtes. Binnen is er plek voor zestig mensen en buiten voor vijftig. Toch is het moeilijk om een plaats te vinden en kun je het best van tevoren reserveren. Wij kwamen s’ middags laat en na etenstijd aan, maar hadden geluk dat er precies nog een tafel vrij was. En dat meen ik echt! Na ons zijn er wel vier keer mensen weggestuurd. Konoba Nono is echt heel geliefd bij de lokale bevolking en het schijnt er altijd zo druk te zijn. Zelfs in de winter, wanneer veel andere eetgelegenheden hun deuren helemaal sluiten. Ik begrijp dat wel. Het is namelijk echt een heerlijke plek om neer te strijken. Je voelt jezelf hier meer dan welkom. Binnen brandt zelfs het haardvuur. Niet omdat het koud is, maar gewoon voor de gezelligheid.

Konoba in Istrië

Traditioneel uit eten in Istrië

Uit eten in Istrië

Streekgerechten en traditionele specialiteiten

Bovendien kun je er heerlijk typisch en traditioneel Kroatisch eten. En uiteindelijk is dat natuurlijk waarvoor je komt. Het menu is niet uitgebreid, maar bevat voldoende keuze. Op de kaart staan verschillende Kroatische specialiteiten, onderverdeeld op originele wijze.  Aan te raden zijn de huisgemaakte pasta’s, zoals traditionele ‘Fuzi’ (een soort noodles) of pasta met truffels. Maar er is ook voldoende keuze uit lokale vlees- en vis gerechten. Zoals ‘Boskarin’ (Istriaanse Os), maar ook lam, geit en t-bone. Of verse inktvis, rauwe garnalen, goudbrasem of zelfs schorpioenvis. Eet je vegatarisch of veganistisch? Ook dat is geen probleem. Er is zelfs een gluten-, en lactosevrij aanbod!

Traditioneel eten bij Konoba Nono in Istrië

Traditioneel eten bij Konoba Nono in Kroatië

Voordelige prijzen en huisgemaakte grappa

Wij bestelden zowel lokale vlees-, als visgerechten. Ik heb werkelijk geen idee meer wat we precies aten (vergeten aantekeningen te maken), maar alles was even smaakvol. Vooral de desserts vond ik subliem. De prijzen van het eten zijn heel redelijk. Wij waren met z’n vieren en hebben ongeveer honderdvijftig euro kwijt. Hiervoor hebben we zeer uitgebreid gegeten. We hadden namelijk allemaal een voor-, hoofd-, en nagerecht, inclusief bier, wijn, dessert en koffie. En huisgemaakte grappa toe! Deze grappa deed me denken aan de (illegale) huisgemaakte grappa van een Sardijnse vriend. Het alcoholpercentage is namelijk zo hoog, dat je letterlijk en figuurlijk het idee hebt in brand te vliegen!

Huisgemaakte grappa in Kroatië

Miniboerderij met dieren

Ook vind je op het erf van Konoba Nono een miniboerderij waar onder andere kippen, ganzen, pauwen, konijnen, ezels, geiten en schapen rondlopen. Het is leuk om hier een kijkje te nemen, maar als je kinderen hebt natuurlijk helemaal geweldig. Bovendien is er ook een kleine speeltuin, met onder andere een glijbaan en een schommel, waar zij zich kunnen vermaken tijdens het eten. Het is fijn om er een kleine wandeling te maken. De sfeer is authentiek, gezellig en dorps. Konoba Nono is daarom een prettig plek om de middag door te brengen als je van lekker lang tafelen houdt en het gevoel van het platteland wilt ervaren. De vrolijke beestenboel is daarmee de kers op de slagroomtaart!

Geit bij konoba Nono

Ezel bij Konoba Nono in Kroatië

Bezoekersinformatie

Kobano Nono is absoluut een aanrader als je in de regio Istrië op vakantie bent en typisch Kroatisch wilt eten. De eetgelegenheid is geopend vanaf 11.00 uur ‘s ochtends tot en met 23.00 uur ‘s avonds. 

Umaška ulica 35
52470 Umag,
Kroatië

Email: konoba.nono@pu.t-com.hr
Telefoon:
+385 52 740 160

Klik hier voor een routebeschrijving met Google Maps of kijk op de website van Kobano Nono voor meer informatie.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.