Village getaway: relaxen in het dorp Kaspitsjan nabij Sjoemen in Bulgarije

Sjoemen in Bulgarije

Flora en Fauna in Bulgarije

Dorpsleven in Bulgarije

Het dorpsleven van Sjoemen in Bulgarije

Als je er even helemaal tussenuit wilt verblijf je het liefst in de natuur. Waarschijnlijk denk je daarbij aan een hangmat op het strand of huisje in het bos. Of misschien aan een tropische jungle of hiken door de bergen. Hoe dan ook, een dorp in Bulgarije zal niet het eerste zijn dat bij je opkomt. Sowieso is een vakantie naar dit land van menig reiziger geen wens. Wat is er immers te zien en doen in Bulgarije? Ik heb er een jaar gewoond en kan je vertellen dat het een prachtig land is. De natuur is adembenemend, er zijn enkele prachtige stranden en de mensen zijn over het algemeen heel vriendelijk en gastvrij. Maar vooral een kijkje in het dorpsleven is bijzonder.  Ik had een ‘village getaway’ en verbleef een weekje op het platteland (bij de ouders van vrienden) in Kaspitsjan; een klein dorp nabij de plaats Sjoemen in Bulgarije. Hoewel ik er eerst tegenop zat, kwam ik als herboren terug in de stad!

De natuur in Bulgarije

Weekendje weg naar Sjoemen in Bulgarije

Biologische groente en fruit

Vooral het voedsel heeft me kunnen bekoren. Ik ben opgegroeid als stadsmeisje en weet nu eenmaal niet beter dan dat groente en fruit uit de supermarkt komen! Dat is wel heel overdreven natuurlijk, maar eerlijk gezegd voelde het wel zo. Ik maakte kennis met groente en fruit die ik nooit eerder had gezien. Ieder dag aten we verse groente en fruit, zo van het land of uit de bomen geplukt. Mijn ervaring met het dorpsleven in Bulgarije was daarom een prettige explosie van smaken. Maar ik heb ook keukenapparaten gezien waarvan ik dacht dat ze eerder in een marteltehuis zouden horen, dan zo in de natuur. Daarnaast werd er ook nog eens een schaap geslacht speciaal voor dit bezoek. Hoewel ik zo min mogelijk vlees eet, kon ik het gebaar absoluut waarderen. Het was oprecht een bijzondere ervaring.

Het platteland van Sjoemen in Bulgarije

Genieten van het dorp Sjoemen in Bulgarije

Biologische groente en fruit in Bulgarije

Duurzaam op vakantie in Bulgarije

Verliefd op het platteland

Ik ben zelfs een beetje verliefd geworden op het dorpsleven en de omgeving van Sjoemen in Bulgarije. Het dorp Kaspitsjan is gelegen in de heuvels en omgeven door boomgaarden en bossen. De uitzichten zijn prachtig, maar het is hier voornamelijk heel rustgevend. Toch vond ik het in eerste instantie maar moeilijk om te begrijpen dat mensen hier vrijwillig wonen.  Het dorp bestaat voornamelijk uit oude, vervallen gebouwen en huizen. Bovendien zijn er maar twee huizen met een toilet binnen (gelukkig was daarvan een huis degene waar wij verbleven). De andere bewoners van het dorp hebben nog steeds een hokje buiten staan. Kun je het jezelf voorstellen?

Ecotoerisme in Bulgarije

Tijd voor bezinning

Het dorpsleven betekent rust, stilte en bezinning. ‘s ochtends worden we gewekt door het gekraai van de haai en gekakel van de kippen. Na een uitgebreid ontbijt is er niet veel meer te doen dan meehelpen in de moestuin. Ik leer van alles over zaaien, poten, oogsten en plukken. Rond het middaguur is het tijd voor een dutje in de hangmat. De temperaturen lopen hoog op tijdens de zomer in Bulgarije en het is te warm voor een wandeling. Toch is het hier aangenaam vertoeven. Ik hoor niets anders dan tsjirpende vogels en af en toe een blaffende hond. Wat een luxe! Ik heb tijd om na te denken en begrijp heel goed waarom hier mensen wonen. Deze simpele en zelfvoorzienende manier van leven is fijn. In de middag maken we samen eten klaar voor de avond. Dat nuttigen we samen onder de schitterende sterrenhemel, met een biertje!

Het platteland Sjoemen in Bulgarije

Het dorp Sjoemen in Bulgarije

Ecotoerisme in Sjoemen in Bulgarije

Wonen in een dorp, of toch de stad?

Achteraf heb ik er een beetje spijt van dat we in Varna zijn gaan wonen. We hadden net zo goed een huisje kunnen kopen in een dorp in Bulgarije. Het lijkt me heerlijk om terug naar de basis te gaan en samen te werken met de natuur voor een zelfvoorzienend leven. We zouden alle tijd hebben gehad om een ecologische levensstijl op te bouwen. Toch begrijp ik ook wel dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan. Bovendien zou ik waarschijnlijk na twee maanden gek worden van de stilte. En hoe zou je aan inkomsten kunnen komen? Het is dan ook niet voor niets dat er ruim zevenduizend(!) onbewoonde dorpen in Bulgarije zijn. Desalniettemin is het een mooie droom. En misschien toch zelfs wel een wens!

Groente en fruit in Bulgarije

Duurzame vakantie Sjoemen in Bulgarije

Weekendje weg in Sjoemen in Bulgarije

Biologisch eten in Bulgarjie

Duurzaam eten in Bulgarije

Terug naar de basis van het leven

Onze huidige maatschappij is gehaast en individualistisch. De economie draait op consumeren en vervuiling. Een simpel leven lijkt primitief, misschien zelfs wel armoedig. Maar door duurzaam en bewust in het leven te staan, kun je eigenlijk veel gelukkiger zijn. Je bent dan tevreden met wat je hebt en ervaart niet constant de behoefte naar meer. Zelf je voedsel produceren brengt zoveel waardering en respect met zich mee, zowel naar jezelf als de aarde. Het slachten van een schaap (vlees eten) krijgt dan ineens een heel andere betekenis. Bovendien sta je zo veel meer in balans en verbinding met de natuur waardoor je simpelweg beter in het leven staat. Verhuizen naar een dorp in the middle of nowhere is misschien teveel van het goede, maar hier even bij stil staan om kleine stappen te maken is fijn!

Het platteland van Sjoemen in Bulgarije

Het platteland van Bulgarije

Kippen in Sjoemen in Bulgarije

Kippen in Shumen in Bulgarije

Weekendje naar Shumen in Bulgarije

Plattelandsleven van Shumen in Bulgarije

Dorpsleven van Shumen in Bulgarije

Een goede uitvalbasis om Bulgarije te ontdekken

Een goede uitvalbasis om Bulgarije te ontdekken

Ik heb in ieder geval genoten. Het was een heerlijk verblijf en ik kan je van harte aanraden om ook eens in een dorp te verblijven om helemaal tot rust te komen. Kaspitsjan is een een prima dorp om als uitvalbasis voor een groot deel van Bulgarije te ontdekken. Het is namelijk gelegen op maar twintig kilometer nabij de stad Sjoemen; een oude Ottomaanse stad. Ook in de omgeving is er genoeg te doen en zien. Maar er zijn nog veel meer pittoreske dorpjes in Bulgarije waar je heerlijk kunt vertoeven. Het land is populair bij jongeren, die voor weinig geld op strandvakantie willen. Maar er is zoveel meer! Bulgarije is absoluut ondergewaardeerd en daarom een geschikt land om te ontdekken. Bekijk maar eens deze artikelen over ons bezoek aan Kalimanski Han, het stenen bos of de Thracische grafheuvel. Of lees over ons weekend in Chernevo.

Shumen in Bulgarije

Op vakantie in Shumen in Bulgarije

Barbecuen Shumen in Bulgarije

Vakantie naar Shumen in Bulgarije

Reizen naar Shumen in Bulgarije

De stad Shumen in Bulgarije

Geef je voorkeur aan verblijf in een de stad of ben je liever op het platteland? Ik ben benieuwd wat jouw gedachten hierover zijn dus laat het vooral weten in de comments!

1 thoughts on “Village getaway: relaxen in het dorp Kaspitsjan nabij Sjoemen in Bulgarije

  1. Pingback: Persoonlijke update over heimwee, ptss, Istanbul en Volendam | Bohalista

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.