Kajakken op zee: de perfecte setting voor meditatie en ontspanning

Ontdek Agistri vanuit een kayak de perfecte setting voor meditatie en ontspanning

In eerste instantie leek het me maar saai om te kajakken op zee; een beetje peddelen en dobberen op het water.. Ik dacht dat ik me ontzettend verveeld zou voelen, maar op Agistri in Griekenland stond er toch echt een dag kajakken op de planning. Onder begeleiding van een professionele instructeur, zou ik eerst de basistechnieken leren om vervolgens daadwerkelijk te gaan kajakken op zee. Eigenlijk had ik er niet zo`n zin in. De lucht was grijs en grauw. En volgens de lokale bevolking zou het gaan regenen en werd het weer misschien wel zo slecht dat we niet eens de zee op zouden kunnen. Maar Marcus trok zich nergens iets van aan en terwijl hij druk bezig was met het voorbereiden van de kajakken, negeerde hij iedereen die iets over het weer zei. Ik keek rustig toe en genoot ondertussen van het weidse uitzicht.

Geen relaxte tocht 

Zodra Marcus klaar was met het voorbereiden zei hij achteloos: “zoals je hebt begrepen gaat het waarschijnlijk regenen dus je er nu nog voor kiezen om niet mee te gaan”. Ik keek hem verbaasd aan. “Je zult nat en vies worden, de zee is wild en het wordt absoluut geen relaxte tocht waarbij we stoppen op onbewoonde eilandjes om te zonnen en zwemmen”, vervolgde hij. En quasi grappig: “dus je kunt de zonnebrand wel hier laten”. Nog steeds had ik geen woord uitgebracht en ik vroeg me serieus af of ik inderdaad niet gewoon zou omdraaien en weglopen. Maar inmiddels was Marcus doodleuk begonnen met het geven van instructie. Met een half oor luisterde ik naar deze praatjes. Ondertussen waren we namelijk ruim een uur verder en wilde ik alleen nog maar maar dat hij zou opschieten zodat we ook daadwerkelijk iets zouden kunnen gaan doen.

Kajakken op zee

Go Kayak Greece

Een geheel zijn met de natuur

Ongeduldig als ik ben duurde het me namelijk allemaal veel te lang. Toen Marcus me dus eindelijk een smalle en geprofileerde kajak kon ik mijn geluk niet op. En ik weet niet hoe het me gelukt is, maar ik sprong er ook nog eens feilloos in. Zoeeefff; en weg was ik. Marcus floot me streng terug want ik moest eerst maar eens laten zien wat ik kon. Maar ik wilde helemaal geen instructies meer, niet wachten meer. Ik wilde weg peddelen en de zee op! Nog nooit eerder had ik in een kajak gezeten, maar om de een of andere reden voelde ik mezelf echt onoverwinnelijk. Vanaf het moment dat ik in de kajak zat leek het wel alsof ik samensmolt met de zee. Het is haast niet te beschrijven wat ik ervaarde, maar ineens was daar het besef dat ik een met de natuur ben. Het is hier en nu, in ons. We hoeven helemaal niets buiten onszelf te zoeken.

Kajakken in Griekenland

Kalmte, stilte en vrijheid

Marcus kreeg geen contact meer met me en liet me mijn gang gaan. Terwijl we rustig richting de open zee peddelden werd het vasteland steeds kleiner en het eindeloze uitzicht steeds weider. Steeds een beetje meer ging ik op in mijn omgeving. Mijn gedachten gleden van me af en ik voelde letterlijk en figuurlijk de spanning uit mijn lichaam verdwijnen. De wind wapperde door mijn haren, de zoute lucht vulde mijn longen en een gevoel van gelukzaligheid maakte zich meester. Zeggen dat ik genoot is een understatement. Het perspectief dat je hebt vanuit een kajak is zoveel meer. Het is zoiets bijzonders.  Totaal onder de indruk van het inzicht dat ik onderdeel uitmaak van de natuur word ik overspoeld door een intens rustgevend gevoel. Ik ervaarde niets anders dan kalmte, stilte en vrijheid: intense vrijheid.

Het vinden van balans

Ik voelde mezelf zo onbegrensd. Zo licht als een veertje en hevig gelukkig. Zodra je in het ritme van het peddelen komt en diep in-, en uitadement is het moeilijk om je nog met iets anders bezig te houden dan alleen maar zijn. Dit is mediteren op een natuurlijke manier. Je hoeft er helemaal niets voor te doen, behalve ademen. En peddelen natuurlijk. Links, rechts, links, rechts.. Ik zal niet liegen, het is ook best een inspanning om te kajakken op zee. Hoewel het voelt alsof je een bent met de natuur en het lijkt alsof je over het water heen glijdt, moet je wel degelijk je best doen. In verbinding zijn met het water is namelijk echt niet voldoende. Er moet werkelijk communicatie plaatsvinden! Ondertussen zit je niet bepaald lekker en moet je ook je evenwicht bewaren om te kajak niet te laten kantelen. Voor mij was dit echt een puntje om aan te werken, maar tegelijkertijd ook een mooie les over mijn dagelijkse leven. Het draait allemaal om het vinden van balans en vetrouwen.

Kajakken op zee met Go Kayak Greece

Kajakken op zee: meditatie en ontspanning

Dansen met de zee

De zee wordt steeds woester naarmate we verder peddelen. De golven worden hoger en hoger en inmiddels vallen ook de eerste regendruppels naar beneden. Dit was dus waar ik geen zin in had. Maar ik heb me nooit eerder zo fijn gevoeld. Het is heerlijk om de regen te voelen en met mijn kajak heen en neer te slaan op de golven. Ik ben trouwens toch al nat van het zeewater. Bovendien ben ik bezig met een heuse work-out en heb ik helemaal geen tijd om na te denken over dingen die ik niet leuk vind. Ik voel mijn hart steeds sneller kloppen en een gezonde adrenaline stroomt door mijn lijf. We gaan steeds sneller en ik heb moeite om Marcus bij te houden. Het is zo mooi om te zien hoe hij opgaat in alles om hem heen. Hij beweegt zich moeiteloos. Hij manouvreert zichzelf zo soepel een weg door de zee, dat het wel lijkt alsof hij danst. Ik wil dat ook kunnen!

Languit op de wal

De werkelijkheid is echter dat ik best wel moe begin te worden. Gelukkig roept Marcus precies op dat moment dat we aan land gaan. Er is een prachtige inham waar we stoppen. Niet heel elegant spring ik, veel te vroeg en vol enthousiasme, uit mijn kajak. Uiteraard gaat dat niet goed en het resultaat is dat ik languit op de wal terecht kom. Maar het maakt me helemaal niets uit. Ik ontdoe mezelf van mijn kleding en leg deze te drogen op mijn kajak. Marcus heeft snorkelspullen meegenomen en terwijl hij een lunch voorbereidt, ben ik weer in zee te vinden. Wat is het hier mooi! Heel stil laat ik me meevoeren door het water en steeds meer gekleurde vissen zwemmen om mij heen. De bodem lijkt eindeloos ver weg, het is hier ontzettend diep. Ik besluit naar beneden te duiken en voor even voel ik mezelf een zeemeermin. Hier is een totaal andere wereld. Het onderwaterleven fascineert me ontzettend en ik ben zo dankbaar voor mijn snorkeldiploma`s op dit moment.

Kajakken is perfect voor meditatie 

Als ik terug naar boven kom is de lunch klaar. Ik neem plaats op een grote steen en geniet van het uitzicht. Er wordt niet gesproken en de stilte is fijn. Maar het begint steeds harder te regenen. We besluiten te schuilen in een grot en nog steeds ben ik totaal in mijn element. Dit is waar het leven om draait! Marcus geeft een korte uitleg over getijden, stromingen en andere invloeden van het weer. Ik heb het idee dat ik heel goed ben in kajakken, maar besef me dat er ontzettend veel te leren valt. Als Marcus zegt dat ik eens mee zou moeten komen op een meerdaagse tour waarbij je gaat kamperen en vuurtjes maakt op het strand ben ik verkocht. Ter plekke besluit ik dat ik dit vaker wil doen en les wil volgen. Kajakken is echt geweldig! Het is een combinatie van spanning en sensatie en van rust en kalmte. Ik vind kajakken op zee echt de perfecte setting voor meditatie en ontspanning, terwijl je er (bijna) helemaal niets voor hoeft te doen.

Kajakken op zee is de perfecte setting voor meditatie en ontspanning

De kustlijn van Agistri ontdekken

Het bijzondere van kajakken is ook dat het mogelijk is om op plaatsen te komen waar je anders niet kunt komen. Je dringt door tot verscholen baaien terwijl je geniet van de prachtige natuur en het kristalheldere water. Neem af en toe een duik in het verfrissende water of ga op ontdekking met je snorkeluitrusting. Ik kan mezelf geen betere voorstelling maken om de kustlijn te ontdekken en op avontuur te gaan terwijl je tegelijkertijd onthaast. Het was een geweldige ervaring en ik ben Marcus super dankbaar dat hij me niet alleen heeft laten kennis maken met kajakken op zee, maar ook met de kustlijn van Agistri. Want op het water, langs de verborgen inhammen en ruwe rotsen neem je het eiland van een heel ander persfectief waar. En als we koers terugzetten weet ik een ding zeker: dit ga ik absoluut veel vaker doen!

Wil je ook leren kajakken op Agistri in Griekenland? Of heb jij al ervaring en ga je liever mee op een-, of een meerdaagse tocht?

Kijk op de website van Go Kayak Greece voor meer informatie.

6 thoughts on “Kajakken op zee: de perfecte setting voor meditatie en ontspanning

  1. Pingback: Doen op Malta: bezienswaardigheden, activiteiten en hoogtepunten

  2. Pingback: Dit is waarom we vervuiling van de oceaan en zee tegen moeten gaan

  3. Pingback: De vijf mooiste stranden van Agistri in Griekenland

  4. Pingback: Ultiem ontspannen op het idyllische eiland Agistri in Griekenland

  5. Pingback: Mini reisgids en tips voor het eiland Agistri in Griekenland

  6. Pingback: Het coronavirus en reizen: kun je op vakantie gaan?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.