Je huis verhuren aan expats via een makelaar? Hier moet je opletten!

Als je voor een tijdje in het buitenland gaat wonen komen daar heel wat bij kijken. Een van de belangrijkste dingen is het vinden van geschikt woonruimte. Vanuit persoonlijke ervaring weet ik dat dit een behoorlijke opgave kan zijn. Zeker als je dit vanaf een andere locatie probeert te doen! De vraag naar woningen is immers vrijwel overal groot terwijl het aanbod maar klein is. Omdat je als expat vaak maar tijdelijke bedoelingen hebt kan de keuze nog beperkter zijn. In Nederland is dit zelfs nog een stukje lastiger. Als Nederlands staatsburger sta je namelijk al vaak jarenlang op een wachtlijst voordat je daadwerkelijk in aanmerking voor een woning komt. Omdat er aan particulier wonen vaak niet alleen hoge kosten, maar ook veel eisen zijn verbonden is dit helaas ook niet voor iedereen mogelijk. Zeker niet voor iemand die tijdelijk naar Nederland wilt komen en niet meteen een goed baan heeft. Mocht jij erover denken om je huis te verhuren aan expats dan is dit belangrijk om te weten.

De vraag is groter dan het aanbod

Het betekent namelijk dat je jouw huis niet zomaar aan expats hoeft te verhuren. Omdat de vraag groter is dan het aanbod kun je zelf aangeven wat je belangrijk vind in een huurder. Er is daarnaast ook altijd de optie om eerst kennis te maken. Toen ik nog in Istanbul woonde heb ik mijn appartement eens een paar maanden verhuurd aan expats uit Korea. Ik had dit destijds allemaal zelf geregeld en vond dat best spannend. Er was namelijk geen enkele vorm van bescherming richting mij en bovendien was ik zelf in het buitenland. Uiteindelijk heb ik er heel fijne vrienden aan overgehouden en ook veel mooie herinneringen. Toch zou ik het zelf niet snel nog een keer op deze manier doen. Er zijn namelijk ook enkele risico’s aan verbonden.

Gespecialiseerde hulp inschakelen

Er zijn bijvoorbeeld helaas meer dan genoeg verhalen bekend van huurders die niet meer uit een woning willen vertrekken! Je moet bovendien aan heel veel dingen zelf denken en zeker als je dit voor het eerst doet kun je al snel iets over het hoofd zien. Daarnaast is het fijn om een soort van ‘back-up’ te hebben voor het geval er iets misgaat. Dat kan natuurlijk van alles zijn. Toen ik in Italië woonde heeft de brandweer bijvoorbeeld een keer de voordeur uit mijn appartement moeten halen omdat ik mijn sleutels verloren was. De eigenaar van het huis was ergens aan de andere kant van de wereld en had nergens in het land een reservesleutel. Dit is echt gebeurd en hoewel het nu een leuk verhaal is, was dat het destijds helemaal niet.

Gespecialiseerde hulp inschakelen

Het is daarom aan te raden om een makelaar in te schakelen. Er zijn zelfs makelaars die zich specialiseren in de verhuur aan expats. Zo`n verhuurmakelaar helpt om een woning tijdelijk te verhuren en bemiddelt hierbij tussen de huurder en de verhuurder. Dit is fijn voor expats want zij kunnen zo gespecialiseerde hulp inschakelen bij de zoektocht naar een tijdelijke woning zonder dat ze zelf het wiel hoeven uit te vinden. Toch is het ook voor mensen die tijdelijk hun woning aan expats willen verhuren is het inschakelen van een makelaar prettig. Op deze manier kun je namelijk eenvoudig worden ontzien in de administratieve taken en de wet- en regelgeving die het verhuren van een woning met zich meebrengt

Hoe kies je de juiste makelaar?

In Nederland mag dit trouwens ook helemaal niet. Verhuurmakelaars zijn op de hoogte van al dit soort regels en wetten en helpen je de juiste weg te bewandelen. Je huis of appartement verhuren aan expats kan zoals ik al zei via landelijke of lokale makelaars, zoals bijvoorbeeld Stoit. Deze verhuurmakelaar heeft meer dan 25 jaar ervaring en neemt alle stappen van het verhuur- & beheertraject uit handen. Stoit is echter alleen gespecialiseerd in woningen in Zuid-Nederland, maar is een goed voorbeeld van een goede verhuurmakelaar die gericht is op expats en zelfs een eigen servicedienst en schoonmaakorganisatie aanbiedt. Op het verhuurblog van deze makelaar is tevens veel informatie te vinden over het verhuren van woningen, dus neem daar zeker even een kijkje als je meer vragen over dit onderwerp hebt.

Ga altijd af op je gevoel

Wil jij je huis verhuren ga dan in ieder geval een samenwerking aan met een makelaar die je vertrouwt. Let er ook op wat je precies voor je geld krijgt. Dit kan namelijk wel eens verschillen per makelaar. Maakt de makelaar bijvoorbeeld mooie foto’s en wordt je huis met enthousiasme gepresenteerd? Zijn er ook kosten als er geen huurder wordt gevonden? Hoeveel commissie betaal je? Welke inspanningen worden er gedaan om een huurder te vinden? Dit zijn zomaar enkele zaken om op te letten. Het is dus aan te raden om je vragen op papier te zetten. Toch is het belangrijkste dat je afgaat op je gevoel. Je gaat waarschijnlijk een langdurige relatie aan met je makelaar dus het is logisch dat je een fijne klik wilt. Het is oké om vragen te stellen en iets niet te weten. Je geeft jouw veilige haven uit handen en het is belangrijk dat je dit vanuit vertrouwen doet.

Heb jij ervaringen met het (ver)huren van je woning?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.