Bijna zes jaar geleden woonde ik nog in Italië en ging ik iedere dag op de fiets naar school. Mijn avonturen hield ik bij op waarbenjij.nu en zijn nog steeds zo leuk om terug te lezen! In Italië wonen lijkt een droom voor velen, maar de werkelijkheid is helaas anders. Het maakt niet uit naar welk land je verhuist: overal loop je tegen andere frustraties aan. Gelukkig zijn de meeste frustraties slechts van tijdelijke aard en vaak onnodig. Vaak kun je er daarom achteraf om lachen, vooral als het voor bizarre ervaringen zorgt. Fietsen in Florence is bijvoorbeeld een kunst an sich. Je staat er misschien niet bij stil, maar fietsen is zo eenvoudig nog niet. Wij (Nederlanders) denken dat we een soort van wereldkampioen fietsen zijn, maar met deze arrogantie sla je in het buitenland de plank behoorlijk mis! Ik schreef er zes jaar geleden een blog over, maar het is nog steeds een actueel onderwerp. Mocht je dus een fietsvakantie gepland hebben staan kun je zeker even doorlezen over mijn avontuur in 2009, om jezelf goed voor te bereiden. Ik wens je alvast veel succes!

Fietsen in Florence

Fietsen en fietsonderdelen stelen

Mijn leven in Florence bestaat vooral uit leren, werken en feestjes vieren. Dit zorgt ervoor dat ik soms wat moeite heb met vroeg opstaan dus ga ik iedere dag op de fiets naar school. Ik heb dan het idee dat ik nog op tijd kan komen, maar natuurlijk is niets minder waar. Fietsen in Florence is namelijk allesbehalve eenvoudig. Het eerste probleem is het vinden van een fiets. Je kunt eenvoudig een fiets huren in Florence, maar kopen is een verhaal apart. Het tweede probeem is het behouden van een complete fiets. De best en meest beoefende sport in Florence is namelijk het stelen van fietsen. Creatieve sporters stelen alleen onderdelen en amateurs laat je alleen schrikken op gestolen fietsen met gestolen onderdelen. Het derde probleem dat fietsen in Florence met zich meebrengt zijn de fietsen zelf. 

Fietsen in Florence

Ik weet niet of dat komt omdat vrijwel alles uit bij elkaar geraapte gestolen onderdelen bestaat, maar de fietsen zijn allemaal een beetje bijzonder. Als je even in de vanDale opzoekt wat de betekenis van gammel, gevaarlijk en oud is dan heb je perfecte omschrijving van een Italiaanse fiets. Het is een complete opgave om goed met deze fietsen om te kunnen gaan. Dat begint bij het opstappen, maar ook het fietsen zelf, de fiets op slot en op de standaard zetten zijn vrijwel allemaal moeilijke handelingen. Je kunt je hier van te voren niet op voorbereiden. Wel kun je jezelf een voorstelling maken van fietsen in Florence. Het enige wat je nodig hebt is een beetje verbeeldingsvermogen en een vleugje fantasie. Bedenk jezelf dat je op een gammele, gevaarlijk en oude fiets zit. Kriskras bewegen er ambulances, autos, andere fietsers, bussen en voetgangers door je pad, zowel achter als voor en naast je. Er zijn geen regels. 

Midden op straat schreeuwen

De weg is een parcours van hobbels, gaten en andere obstakels die te bizar zijn om te kunnen bedenken met een gezond verstand. Het is nu de kunst om bellende automobilisten en fietsers te spotten voordat ze te dichtbij zijn. Deze deelnemers van het verkeer zijn namelijk minder oplettend omdat zij denken meer ervaring te hebben. Helaas hebben ze niet door dat zij de kans op een botsing vergroten en daarmee jouw kans op een finaleplaats verspelen. Ik kan je namelijk garanderen dat je te laat op school komt, zeker als je nog tempramentvoller dan Italianen zelf bent en ook begint te schreeuwen en de rest van het verkeer ophoudt. Het is dus aan te raden om zo snel mogelijk te fietsen en zo veel mogelijk obstakels te verwijderen, net als in Mario Bros. Zo simpel is fietsen in Florence. Als je op plaats van bestemming bent aangekomen hoef je alleen nog maar even te controleren of alle gestolen onderdelen zich nog op je fiets bevinden en je kleding (en lichaam) nog heel zijn. 

Je kunt eigenlijk maar beter lopen

Dit controleer je nogmaals wanneer je weer vertrekt. Als alles zonder enige tegenslag is verlopen kun je opgelucht ademhalen. Het controleren van onderdelen lijkt misschien overbodig, maar ik wil je met mijn hand op het hart vragen dit toch elke keer te doen. Het kan namelijk zomaar zijn dat er een essentieel onderdeel van je fiets is gestolen en je hierdoor knetterhard valt. Als je lievers niets breekt ben je dus gewaarschuwd. Oh, wees trouwens ook niet verbaasd als je fiets niet op dezelfde plek staat als waar jij hem hebt achtergelaten. Om onverklaarbare reden is het hier heel normaal om elkaars fiets te verplaatsen. Misschien om fietsen in Florence tot een echte uitdaging te maken? Ik heb geen idee, maar feit is wel dat je regelmatig een minuut of vijf, tien naar je fiets moet zoeken voordat je wegkunt.

Lopen blijkt daarom vaak de juiste oplossing, zelfs als je aan de late kant bent! 

 

=

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.