In het vorige blog over de reden waarom we zijn vertrokken uit Turkije kun je lezen waarom het niet meer te doen het. Het dagelijks leven was simpelweg niet leuk meer. Ook de politieke spanningen, de economische crisis en mijn persoonlijke gezondheid hebben ertoe bijgedragen dat wij hebben besloten te emigreren vanuit Turkije naar een ander land. Het gaat namelijk al jarenlang niet goed met Turkije en het lijkt alleen maar erger te worden. We hebben geprobeerd een fijn bestaan op te bouwen, maar uiteindelijk de knoop doorgehakt en besloten om weg te gaan. Veiligheid, gezondheid en geluk gaan nu eenmaal voorop. Daarom hebben in slechts een paar weken tijd onze inboedel verkocht en zijn we vertrokken. Daar ging natuurlijk best het een en ander aan vooraf en het proces is alles behalve makkelijk verlopen, maar die details zal ik besparen.

Vanuit Turkije emigreren naar..

We houden allebei van reizen en eigenlijk stonden alle opties open. Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat we naar Nederland zouden komen, maar niets is minder waar! De wereld is namelijk zo groot er valt nog veel moois te ontdekken. Hoewel we er eerlijk gezegd wel aan hebben gedacht, besloten we uiteindelijk om te verhuizen naar Bulgarije! Dat lijkt een onverwachte keuze. Bulgarije is immers nog best een onbekend land. Misschien zelfs wel een beetje vergeten.. Laat dat nou precies zijn wat ons zo aantrekt! Heerlijk vind ik het om alles vanaf nul te moeten en kunnen ontdekken. Er is hier nog zoveel te ontdekken. Dat maakt het wonen in Bulgarije bij vlagen moeilijk, maar ook ontzettend interessant. Daarbij is Bulgarije een goedkoop land. Hierdoor konden we gebruik maken van ons spaargeld om de eerste tijd door te komen en even rustig te wennen. Iets wat al aardig begint te lukken. Als dat niet zo zijn zijn, dan zouden we altijd nog kunnen besluiten om naar een ander land te gaan. Gelukkig hebben we het hier nu beiden ontzettend goed naar ons zin.

Wonen in Bulgarije

We waren allebei nog nooit in Bulgarije geweest en vroegen ook stiekem af en toe echt wel af waarmee we in mee bezig waren. Toch bleken we ook allebei heel enthousiast voor een nieuw avontuur. Het weer in Bulgarije is extreem. Ik heb voor het eerst temperaturen van min dertig graden Celsius meegemaakt. In de zomer schijnen de temperaturen gemiddeld meer dan veertig graden Celsius te zijn. Eerlijk gezegd kijk ik er naar uit. Het lijkt me heerlijk om de zomer zonder smog en benauwdheid van de stad door te brengen. We wonen in Varna. Dat is een kleine havenstad, gelegen aan de zwarte zee. Ik denk dus dat we heerlijk zullen genieten want het strand is prachtig en het centrum heel gezellig. Daarbij is het fijn dat er in Bulgarije zoveel verschillende culturele invloeden zijn. Het voelt een beetje als het beste van beide werelden, net zoals Istanbul. Bovendien kunnen we vanaf hier eenvoudig op bezoek bij vrienden en familie.

Europa is gewoon awesome. Je hebt hier onder andere mensenrechten en zo. Best wel fijn is dat. Nu kan ik gewoon hier in het openbaar zeggen dat ik Erdogan geen aardige meneer vind en eigenlijk best een beetje bang voor hem ben.

Mensenrechten

Ik wilde heel graag terug naar Europa. Europa is gewoon awesome. Je hebt hier onder andere  mensenrechten en zo. Best wel fijn is dat. Nu kan ik gewoon hier in het openbaar zeggen dat ik Erdogan geen aardige meneer vind en eigenlijk best een beetje bang voor hem ben. Het is er ook nog eens relatief veilig, maar sowieso veel veiliger dan de rest van de wereld denk ik. Een andere fijne bijkomstigheid is het aanbod aan voedsel. Eerlijk gezegd heb ik avocado, croissants, chilisaus, rucola en nog veel meer dingen best wel gemist. Ik vind het trouwens ook heel fijn het dat hier zoveel leuke gelegenheden zitten om uit (eten) te gaan! Op straat staan bovendien overal fonteintjes waar ik uit kan drinken zonder ziek te worden. Best wel prettig hoor! 

Wonen in Bulgarije

We hebben ook al heel veel leuke mensen ontmoet en iedere paar weken lijkt er wel een andere viering te zijn. Het leukste vond ik tot nu toe de viering van Baba Martha, dat voelde namelijk echt als warm welkom. Ons appartement is fijn en midden in het centrum, op loopafstand van vrijwel alles. Onze verblijfsvergunningen zijn inmiddels ook in orde, dus eigenlijk zijn we nu wel helemaal gesetteld. In het begin leek het eng. Het was ook een grote stap. Gelukkig is alles goed uitgepakt. Nu is het belangrijk om goed te integreren in het dagelijks leven en het vinden van een baan. Ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt. Daarnaast is het verstandig om Bulgaars te leren, maar omdat vrijwel iedereen Engels of Turks spreekt heb ik die motivatie nog niet echt gevonden. Verder dan enkele basiswoorden kom ik helaas nog niet. Toch komt ook dat vast wel goed.

Do skoro!

6 thoughts on “Wij besloten te emigreren vanuit Turkije naar een ander land

  1. Pingback: Tijdelijk je appartement of huis verhuren aan expats

  2. Pingback: Waarom we zijn vertrokken uit Turkije en geëmigreerd naar..

  3. Pingback: A farewell letter to Istanbul, my love!

  4. Pingback: Terrorisme is ons nieuwe 'normaal' - #‎PrayforTurkey

  5. Pingback: This is the reason why people throw themselves into the sea

  6. Pingback: What's it really like to live in Istanbul?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.