Het coronavirus en reizen: kun je op vakantie gaan?

Dit moet je weten over het Coronavirus en vakantie

Hoewel ik enkele bijzondere ervaringen heb meegemaakt (zoals illegaal de grens oversteken en een staatsgreep) heb ik me denk ik niet eerder zo opgesloten gevoeld. Mijn geplande reizen zijn door het coronavirus niet doorgegaan en nog steeds kunnen er nog geen concrete plannen worden gemaakt. Echter, ik ben mezelf er terdege van bewust hoeveel vrijheid we hier hebben. Dat besef ik mezelf heel goed tijdens contact met vrienden en familie in het buitenland. Mensen hebben weken en soms zelfs maandenlang ‘opgesloten’ gezeten in hun eigen huis. Ik begrijp goed waar hun soms vreugdeloze houding vandaan komt. Hetzelfde geldt voor mijn medelanders. Het is logisch dat we allemaal bang, gefrustreerd en ook zat van alles zijn. Wat ik dan weer niet begrijp is het zinloos geweld, maar dat terzijde. De vrijheid die we hadden wordt steeds meer beperkt. Dat is moeilijk voor ons. We zijn een bevolking die veel reist en het liefst zo vaak mogelijk. Toch is nu het dringende advies vanuit de overheid om alleen te reizen bij ernstige familieomstandigheden of voor werk dat echt niet kan worden uitgesteld en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut noodzakelijk is. 

Het coronavirus en reizen dit moet je weten

We moeten het samen doen

Ga dus niet op reis, maar blijf in Nederland. Zolang we het virus namelijk niet onder controle hebben, kunnen er onvoorspelbare situaties ontstaan. Dit is afgelopen maanden al meerdere malen gebleken in verschillende delen van de wereld. Je verhoogt niet alleen de kans op verspreiding door je onnodig veel te verplaatsen, je maakt er (onbewust) waarschijnlijk ook daadwerkelijk mensen ziek mee.  Het kost de overheid bovendien onnodig veel moeite, tijd en geld om ook nog eens voor haar burgers in het buitenland te moeten zorgen. Zeg eens eerlijk; dat zouden ze beter aan ons zorgsysteem kunnen besteden, toch? Het gaat er niet om wat wel en niet waar is. Het is een feit dat er veel druk op de zorg komt te staan. Dit resulteert erin dat er niet altijd de tijd en aandacht kan worden gegeven die nodig is. Zeker niet in extreme tijden waarbij het complete systeem onder spanning komt te staan. Het is dus niet meer dan logisch om hier als burger van de maatschappij rekening mee te houden. Een baan in de zorg is namelijk sowieso al zwaar, maar onder deze omstandigheden extreem. Dit geldt trouwens niet alleen voor de zorg, maar voor alle dienstverlenende beroepen. Onze dokters en verplegers kunnen echter een verschil maken van leven en dood. Het is dus belangrijk dat we genoeg van deze mensen (aan het werk) hebben in onze maatschappij.

Wat je moet weten over het Coronavirus en reizen

Dit moet je weten over het Coronavirus en vakantie

Wat je moet weten over het Coronavirus en vakantie

Wegens het Coronavirus niet reizen 

Als onze dierbaren of wijzelf ziek worden willen we immers niet lijden, maar goed behandeld en verzorgd worden. We willen dus simpelweg niet dat deze mensen zo overbelast (of ziek) raken dat ze thuis komen te zitten en niet meer voor ons kunnen zorgen. Als zij dat namelijk niet doen, wie gaat dat dan doen? Geloof me, zodra het weer enigszins kan ben ik een van de eerste die voet op Schiphol zet. Ik ben af en toe serieus het idee dat ik aan het afsterven ben door een gebrek aan vitamine zee, zon, zand en exotische temperaturen. Ja, ik overdrijf een beetje. Helaas zullen we het allemaal nog even moeten volhouden. Niet alleen totdat het Coronavirus ‘voorbij’ is en we weer onbezorgd naar verre bestemmingen kunnen reizen, maar ook tot we aan een nieuwe manier van leven zijn gewend. Het zal voorlopig namelijk nog wel even duren voordat alles weer het oude is, voor zover dat überhaupt mogelijk is. Toch betekent dat natuurlijk niet dat we helemaal niet op avontuur kunnen gaan. Er zijn voldoende mogelijkheden om te reizen of vakantie te genieten. Dat laatste is sowieso heel belangrijk voor onze gezondheid en herstel, net zoals bijvoorbeeld slaap. Ook als we niet naar het buitenland kunnen is het daarom verstandig om vrije dagen in te plannen. 

Nieuwe activiteiten en initiatieven 

In deze onzekere tijden van corona waarin we niet kunnen reizen, is het misschien zelfs wel belangrijker dan normaal om vakantiedagen op te nemen. We zijn namelijk onze regelmatig en structuur kwijt. Daarnaast begeven onszelf in onzekere, stressvolle tijden en hebben weinig vertrouwde manieren om te ontspannen. Er zijn al veel alternatieven voor bijvoorbeeld sporten, uit eten gaan en zelfs online proeverijen en meditatie vinden plaats. Dankzij technologie hebben we dus gelukkig veel manieren om met elkaar in verbinding te blijven en sociale activiteiten te ondernemen. Zelf kun je thuis ook veel doen en ondernemen om te genieten van een vakantie gevoel. Creëer bijvoorbeeld een eigen wellness in de achtertuin of tover je woonkamer om tot tropische bestemming om deze inspirerende reisfilms en documentaires op Netflix te bingewatchen. Er is zoveel mooi beeldmateriaal dat het bijna niet eens meer nodig is om echt het vliegtuig in te stappen. Haal dus met een paar eenvoudig stappen een vakantie gevoel in huis. Hang bijvoorbeeld een hangmat op, schaf een grote palmboom aan en decoreer met vrolijke woonaccessoires die je doen denken aan je favoriete vakantieland.  Zet enkele exotische drankjes en hapjes klaar, sluit jezelf een weekend af van de buitenwereld en je bent klaar om weer helemaal op te laden! 

Wijs op reis tijdens Covid-19

Duurzaam reizen en slow travel

Het Coronavirus heeft veel positieve invloed op de natuur en het is aan te raden om daar straks tijdens het reizen bewust van te blijven. We kunnen ons daarom nu alvast verdiepen in duurzaam reizen, ecologische bestemmingen en verantwoord toerisme. Daarnaast is het ook belangrijk om te beseffen wat verplaatsing met de wereld doet. De kunst van slow travel was al in opkomst, maar wordt steeds meer het nieuwe normaal. Slow travel is reizen om te vertragen, verbinden en verdiepen. Tot rust komen is- zeker nu het Coronavirus zo overheerst, is de essentie van reizen en vakantie. Door langzaam te bewegen en echt de tijd te nemen, vertraag je. Zo kom je meer in het ‘hier en nu’ waardoor er de mogelijkheid om jezelf te verbinden met een bestemming en lokale bevolking, maar ook om jezelf te verdiepen in nieuwe prikkelende ervaringen voor de zintuigen. Tegelijkertijd is er tijd om stil te staan, te reflecteren en uiteindelijk ook dichter bij jezelf te komen. Het aller belangrijkste is echter dat de druk van de maatschappij en de massa naar de achtergrond zullen verdwijnen om te kunnen genieten van de wereld op een manier die puur en natuurlijk is.

Reisadvies tijdens het Coronavirus

Thuis en in de buurt vakantie vieren

Tot die tijd zullen we het moeten doen met het lezen van reisblogs en boeken, kunnen we oude vakantiefoto’s inplakken en een vreemde taal leren. Nog leuker is het om alvast je volgende reis te plannen, of  tippel juist een droomreis uit. Om je wensen bovendien te manifesteren kun je bijvoorbeeld ook een ouderwets moodboard maken of een persoonlijke reisdagboek om tijdens de reis bij te houden. Investeer daarnaast het geld dat je overhoudt in een metamorfose van je slaapkamer. Je kunt het fijne hotel-gevoel eenvoudig toepassen door de aanschaf van een goed bed met krakend wit beddengoed. Ook zachte woondecoraties met een luxe uitstraling, fijne geurkaarsen en een mooi kunstwerk dragen bij aan de sfeer. Het belangrijkste is dat de slaapkamer een plek wordt waar je kunt ontspannen. Door jezelf te ontdoen van overbodige spullen en simpelweg op te ruimen creëer je ook een gevoel van rust en comfort. Om het vakantiegevoel compleet te maken, maak je op zondagochtend een klein ontbijtbuffet of uitgebreide brunch en laat je in de avond een exotische maaltijd bezorgen. Daarnaast kunnen we ook in onze directe omgeving dagjes uit plannen. Ga bijvoorbeeld eens kajakken of ontdek een nieuw stukje van de Nederlandse kust. We hoeven namelijk echt niet massaal naar Scheveningen of Zandvoort af te reizen. Bij bijvoorbeeld de plaatsen Groote Ketten of Petten vind je ook prachtige stranden om lekker te kunnen uitwaaien.

Wees vooral creatief!

Zo zijn er in de omgeving echt nog veel meer leuke dingen te doen. Verdiep jezelf bijvoorbeeld eens in het plukken van kruiden en eetbare bloemen en planten. Pak de fiets en neem en picknickmand (dat kan ook met dekens en een thermoskan) en ga eens een lang stuk fietsen in de natuur. Zoek in de buurt naar een ‘boerenroute’ waarbij je met de auto door de streek kunt touren en bij boeren inkopen kunt doen. Zo haal je heerlijke streekproducten in huis voor dat hotelwaardige ontbijt op zondagochtend, support je lokale ondernemers en heb je een leuke uitje! Uiteindelijk kom je met een beetje creativiteit heel ver. Zoek dus zeker uit wat er bij jou in de buurt allemaal te doen is. Dat is vast en zeker meer dan je denkt! Laat onder in de comments vooral ook weten hoe jij over het coronavirus en reizen denkt en wat jouw plannen zijn. Uiteindelijk is iedereen natuurlijk helemaal vrij om te doen en laten wat hij of zij wilt, maar het is natuurlijk altijd interessant om te weten hoe een ander tegenover iets staat. 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.