Vijf redenen om de centrale markt van Ljubljana te bezoeken

De centrale markt van Ljubljana als hart van de stad

Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, is nog relatief onbekend. Dat is verrassend want de stad heeft veel te bieden. Zodra je in het historisch centrum bent, heb je het gevoel in een sprookje te zijn gestapt. De sfeer is er super romantisch en gezellig. Maar het is ook een heel groene stad en daarmee, wat mij betreft, een voorbeeld voor veel andere plaatsen in de wereld. Zo heeft de stad een autoluw centrum, recyclet maar liefst twee derde van het afval, heeft openbaar vervoer dat bestaat uit elektrische en hybride voertuigen, beschikt over tweehonderd jaar reserves aan schoon drinkwater en deelt haar fietsen. Het is een van de schoonste steden die ik ooit heb bezocht. Ik heb me dan ook ontzettend vermaakt en bovenal heb ik heerlijk gegeten in Ljubljana. Je kunt jezelf namelijk vast wel voorstellen dat er in zo’n groene stad overheersend gezond en duurzaam eten is. En dat betekent vooral heel veel keuze! Een bezoek aan de centrale markt van Ljubjlana mag je daarom absoluut niet overslaan!  

De centrale markt van Ljubljana

Groente en fruit op de centrale markt van Ljubljana

Paddenstoelen op de centrale markt van Ljubljana

De centrale markt is het hart van de stad

Zoals in veel andere plaatsen is ook de centrale markt in Ljubljana het hart van de stad. Als je gek bent op gastronomie zijn de pleinen Vodnikov en Pogačarnev, waar de markt gelegen is, daarom de plaats waar je moet zijn! Dit is namelijk de ideale plek om te genieten van een explosie aan kleuren, geuren en smaak. Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch, diner, een borrel, (souvenirs èn je dagelijkse inkopen)! Bovendien komen er voornamelijk lokale bewoners naar de centrale markt om hier hun boodschappen te doen, ondanks dat de markt in het midden van het centrum is gelegen. Dit maakt het extra leuk om hier rond te snuffelen en helemaal op te gaan in het hier en nu. De sfeer is gezellig en dit is fijne manier om op te gaan in het dagelijkse en culinaire Sloveense leven.

De centrale markt van Ljubljana als hart van de stad

Tip: ben je opzoek naar een fijne verblijfplaats? Bekijk dan mijn review van Hotel Mrak in Ljubljana.

Traditionele en lokale producten

Op een markt kun je vanzelfsprekend terecht voor groente en fruit, vlees en kaas. Maar ook traditionele en lokale producten zoals honing, truffels, olijfolie, pompoenolie en wijn zijn alom vertegenwoordigd op deze leuke markt. Slovenen eten wat moeder natuur te bieden heeft en het aanbod is dan ook seizoensgebonden. Massaproductie komt hier niet voor en bijna alle lekkernijen zijn dus biologisch, ecologisch of rechtstreeks afkomstig van de boer. Je treft hier werkelijk alleen maar verse ingrediënten en zult ontzettend veel inspiratie opdoen om thuis lekker te kunnen koken.

Open keuken op de markt in Ljubljana

De open keuken 'Odprta Kuhna' op de centrale markt van Ljubljana

Open keuken in Ljubljana

De open keuken ‘Odprta Kuhna’ 

Vanaf half maart tot en met eind oktober is er op de centrale markt van Ljubljana iedere vrijdag ‘Odprta Kuhna’, dat letterlijk open keuken betekent. Je kunt hier dan vanaf negen uur ‘s ochtends tot ‘s avonds laat terecht om jezelf tegoed te doen aan eten, heel veel eten! Er zijn wel zestig verschillende kraampjes waar culinaire specialiteiten, door chefkoks vanuit het hele land, worden bereid. Je vind er gerechten vanuit de hele wereld en de diversiteit is ontzettend groot. Het aanbod varieert wekelijks, maar biedt altijd voor iedereen wat wils. De open keuken draait om meer dan voedsel alleen en is daarom echt een beleving. Het is een internationale ontmoetingsplaats en vooral ‘s avonds is het een fijne plek om te komen, uiteraard onder een genot van een glas wijn.

Kunst op de centrale markt in Ljubljana

Architectuur en geschiedenis

De centrale markt is in de jaren ’30 ontworpen en gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het strekt zich uit langs de rivier, vanaf de drievoudige brug tot de drakenbrug en tussen de pleinen Vodnikov en Pogačarnev. Zowel de drievoudige brug als het marktcomplex zelf zijn ontworpen door de beriemde architect Jože Plečnik, die ook veel bouwwerken met historische en culturele waarde heeft ontworpen. Dit zorgt trouwens echt voor de typische gezellige en sprookjesachtige sfeer die je hier voelt. Als je het interessant vind om meer te weten te komen over het leven en het werk van Jože Plečnik, kun je een bezoek brengen aan het Plečnik House. Hier zie je het huis van de architect precies zoals het was, met originele meubels en persoonlijke bezittingen, in zijn leven. Voor meer informatie kun je kijken op de website van het Plečnik House.

De centrale markt van Ljubljana in het hart van de stad

Souvenirs op de centrale markt van Ljubljana

Handgemaakte souvenirs en bloemen

Op de centrale markt van Ljubljana vind je niet alleen etenswaren, maar ook een bloemenmarkt en een gedeelte met leuke souvenirs en geschenken. Gelukkig vind  je hier weinig tot geen commerciële prullaria, maar wel houten speelgoed, zelfgemaakte sieraden, kaarten vol inspirerende teksten, handige notitieboekjes en meer unieke spulletjes. Je vind hier dus zeker weten een leuk cadeau voor iemand thuis of om jezelf mee te verwennen. Het aanbod is origineel en zorgt ervoor dat je materialistische hart een stuk sneller gaat kloppen. Toch kun je hier met een goed gevoel shoppen. Vrijwel alles wordt handgemaakt door lokale artiesten dus je maakt zeker iemand zijn of haar dag goed! Wil je liever echt winkelen? Lees dan zeker ook dit blog met de leukste adresjes in Ljubljana!

Bezoekersinformatie

De centrale markt van Ljubljana is zes dagen per week geopend: van maandag tot en met zaterdag. Een deel van de markt is overdekt. Hier vind je voornamelijk bloemen, kruiden, souvenirs en handgemaakte voorwerpen. Beneden is de vismarkt. De rest van de markt is buiten gelegen en biedt voornamelijk plaats aan kramen met groente, fruit en traditionele Sloveense specialiteiten. Als je door het centrum van Ljubljana wandelt, kom je vanzelf de centrale markt tegen aan de rechterzijde van de oever. Kijk op de website van Visit Ljubljana voor meer informatie.

2 thoughts on “Vijf redenen om de centrale markt van Ljubljana te bezoeken

  1. Pingback: Bezienswaardigheden en activiteiten tijdens je stedentrip naar Ljubljana

  2. Pingback: Zo kun je groen, natuurlijk en duurzaam winkelen in Ljubljana

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.