Een unieke ervaring: koffie drinken bij Caffé Florian in Venetië

Caffé Florian in Venetië

Caffé Florian is gelegen aan het San Marco plein in Venetië. Het is niet alleen het bekendste, maar ook het allereerste koffiehuis ter wereld dat nog steeds bestaat. Floriano Francesconi opende de deuren op 29 december 1720 onder de naam “alla Venezia Trionfante ”, maar in de volksmond was het cafe al snel bekend als “Florian’s”. Het werd door de jaren heen bezocht door beroemdheden als D’annunzio, Goldoni en Casanova, maar ook door Lord Byron en Charles Dickens. Aan die laatste naam heb ik tijdens mijn bezoek aan Caffé Florian serieus zitten denken. Want stel je eens voor dat hij hier het verhaal van “Oliver Twist” schreef. In ieder geval, dat deed hij in mijn belevenis. Op precies dezelfde plek als waar ik zat, terwijl hij ook nog eens uit precies hetzelfde kopje dronk..

Echte koffie bij Caffé Florian in Venetië
Koffie drinken bij Caffé Florian tijdens je bezoek aan Venetië
Echte koffie drinken bij Caffé Florian tijdens je bezoek aan Venetië
Caffé Florian tijdens je bezoek aan Venetië

Stap terug in de tijd en proef de geschiedenis

Het mag duidelijk zijn dat ik een grote fantasie heb. Aan de andere kant is het moeilijk om jezelf voor de stellen dat Caffé Florian bijna driehonderd jaar geleden uit niet meer dan twee simpel gemeubileerde kamers bestond. Het was een van de weinige koffiehuizen waar ook vrouwen werden toegelaten. Waarschijnlijk mede hierdoor nam de populariteit snel toe en werden er uitbreidingen getroffen. Destijds was het een belangrijke ontmoetingsplaats voor voor de Venetianen, maar tegenwoordig lijkt het wel een soort belevingsmuseum. Er zijn vijf verschillende kamers, met ieder een eigen thema, geïnspireerd op Griekenland, Perzië en China, maar is er ook een Oriëntaalse kamer en een kamer waarin kunst wordt tentoongesteld. Helaas zijn niet alle ruimtes meer toegankelijk, maar gelukkig wel gewoon te bekijken. De sfeer ademt geschiedenis omdat veel elementen in oorspronkelijk staat zijn gebleven. Het is daarom een bijzondere beleving om Caffé Florian te bezoeken.

Perfecte service door een arsenaal obers

Deze belevenis wordt compleet gemaakt door de bediening (een mannetje of acht) en het orkest dat op de achtergrond speelt. Je kunt ook nummers aanvragen. Overigens betaal je een toeslag als er live-muziek aanwezig is, maar dit is het meer dan waard. Toch is het ergens ook een beetje een ongemakkelijke ervaring om koffie te drinken in een museum. Zo voelt het namelijk echt, zelfs als je jezelf geen wilde voorstellingen van Charles Dickens maakt. Bij binnenkomst wordt je door de gastheer naar een tafel geleid. Zodra je zit komt er iemand om de menukaart te brengen en op het moment dat je deze dichtklapt staat er weer iemand anders klaar om je bestelling op te nemen. Je hoeft geen moment te wachten, ongeacht hoe druk het is. Alle obers dragen een perfect, wit pak en serveren je bestelling op zilveren dienbladen.

Espresso drinken bij Caffé Florian
IJs bij Caffé Florian tijdens je bezoek aan Venetië
Echte koffie bij Caffé Florian tijdens je bezoek aan Venetië

Specialiteiten volgens origineel recept

De menukaart is gevuld met heel veel huisgemaakte lekkernijen als gebak, koek en chocolade, maar ook hartige hapjes en heerlijk ijs. Bovendien staan niet alleen klassieke drankjes op de kaart, maar ook verschillende bijzondere specialiteiten met bijvoorbeeld likeur, crème, noten en chocolade. Je kunt bij Caffé Florian heerlijk ontbijten, maar ook een lichte lunch of diner nuttigen. Alle specialiteiten zijn traditioneel bereidt volgens origineel recept. Wil je liever genieten van een high-tea, of borrelen? Dat kan uiteraard ook! Bijvoorbeeld met een frisse Bellini of hippe Spritz. Uiteraard kun je ook gewoon een kopje koffie drinken. Je zult hoe dan ook een uniek ervaring hebben!

Bezoekersinformatie

Je kunt Caffè Florian in Venetië bezoeken op het Piazza San Marco. Ik raad je aan om binnen te gaan zitten en niet op het terras. Houdt er wel rekening mee dat de rekening aan de hoge kant zal zijn. Al is dat natuurlijk niet geheel verwonderlijk; je gaat namelijk niet alleen voor de koffie, maar voor de belevenis an sich.

Piazza San Marco 57
30124 Venezia
Italië

+39 41 520 56 41
servizi@caffeflorian.com

Kijk voor meer informatie op de website van Caffé Florian.

1 thoughts on “Een unieke ervaring: koffie drinken bij Caffé Florian in Venetië

  1. Pingback: Venetië verkennen op een duurzame en minder toeristische manier

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.