Bezienswaardigheden in Viterbo: de mooist bewaarde stad van Italië

Uitzicht in Viterbo

Het is al laat in de middag als ik na een heerlijke lunch vanaf Ristorante Tramonta, nabij de plaats Allumiere vertrek.Vanaf de kust rijd ik de binnenlanden in. Het is hier prachtig om te met de auto te touren, langs wijngaarden en olijfbomen. De slingerende bergwegen leiden door de heuvels van de Via Cassia. Dit was ooit een belangrijke Romeinse weg die Rome via Siena verbond met Florence.  Dit is een prachtige route die je in een dag kunt rijden (ongeveer zes uur). Maar je kunt er ook voor kiezen om er langer over te doen en onderweg te stoppen enkele plaatsen zoals Castellina in Chianti, Monteriggioni, Siena, Buonconvento, Acquapendente, Bolsena en Orvieto. En als je tijd genoeg hebt, wijk dan ook zeker uit naar het prachtige Arezzo. Ik ben echter op weg naar Viterbo om enkele belangrijke bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd te bezichtigen. Viterbo is namelijk een Middeleeuwse stad in de regio Lazio, gelegen op op ongeveer honderd kilometer van Rome. De weg voert ons door hoge bergen en heuvelachtige landschappen en al vanaf een afstand zie ik de stadsmuren opdoemen.

Il risveglio van Seward Johnson in Viterbo

Het stadspark Valle Faule

Het is een klein uurtje rijden. Dan kom ik aan bij de de toegangspoort ‘Porta Faul’ onder aan de stad. Het oude stadscentrum schittert nu dominant boven mij in de zon. Ik maak een korte wandeling in het stadspark ‘Valle Faul’ dat buiten de stadsmuren ligt. In dit park tref je de ‘Il risveglio’. Dit is een kunstwerk van de Amerikaanse Seward Johnson. Het stelt een reus voor in de grond die aan het ontwaken is. Alleen een arm, een hand, een been, een voet en het hoofd zijn (deels) zichtbaar. Het park doet modern aan en staat in uiterst contrast met de stad boven je die een authentieke en middeleeuwse sfeer uitstraalt. Hier kun je heerlijk even genieten in het gras. Vanaf het park heb je namelijk een prachtig uitzicht op het Pauselijk paleis en de kathedraal van San Lorenzo.

Il risveglio in Viterbo

De geschiedenis van Viterbo

Viterbo dankt de naam aan het Latijnse vetus urbs (oude stad). In de dertiende eeuw was Viterbo de residentie van de Pausen en toevluchtsoord bij onrust in Rome. En deze hoewel er tijdens de tweede wereldoorlogen enkele geallieerde bombardementen hebben plaatsgevonden, zijn de belangrijkste monumenten bewaard gebleven. Het is dan ook een van de best bewaarde Middeleeuwse steden. Er zijn veel bezienswaardigwaardigheden en er is nog genoeg te doen in Viterbo. Tegelijkertijd staat Viterbo ook bekend om de warmwaterbronnen. Op verschillende plaatsen ontspringen sulferbronnen uit de grond. De belangrijkse spa is Terme dei Papi. Dit kuuroord was reeds bekend in de tijd van de pausen en tot op de dag van vandaag kun je hier therapeutische behandelingen en massages ondergaan. Je vind er zelfs een uitgestrekt zwembad van kalksteen dat gevuld is zwavelhoudend water met een temperatuur van 59°C.

Ontdek de stad Viterbo in Italië

Toeristische informatie

Viterbo heeft absoluut een aantal bijzondere bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Je kunt bij het toeristische informatie punt, gelegen aan Piazza Martiri d’ Ungheria, gratis een stadskaart ophalen en al lopend de stad verkennen. Ook kun je ervoor kiezen om het ‘toeristisch treintje’ te nemen. Helaas ben ik de informatie hierover kwijtgeraakt en ben ik zelf niet met het treintje gegaan, maar ik geloof dat er vanaf Piazza Martiri d’ Ungheria ieder uur een treintje vertrekt die je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad leidt.

Met de lift naar Viterbo

Je kunt de stad het meest bereiken met een auto. Maar als je geen auto tot je beschikking hebt kun je ook met de trein naar Viterbo. Het centrum van Viterbo kun je eenvoudig bereiken met een van de twee liften. De ene lift bevindt zich in het park en komt uit op Piazza Martiri d’ Ungheria. Hier kun je ook parkeren, maar dit is betaald en het is vanaf hier iets lastiger om te komen met de auto. De tweede lift bereik je door een tunneltje aan de overkant van het parkeerterrein. Deze komt (bijna) uit op Piazza San Lorenzo, vlakbij de Romaanse kathedraal. De lift is open vanaf 07.30 uur ‘s ochtends tot en met 24.00 uur ‘s nachts.

Het marktplein in Viterbo

Italiaanse bogen in het historische stadje Viterbo

San Lorenzo in Viterbo

Wandel door de Middeleeuwen

Viterbo is omringd door een oude, middeleeuwse stadsmuur met wachttorens, welke nog geheel intact is. Als je de stad binnenkomt is het net alsof je de middeleeuwen instapt. De sfeer is nog zo authentiek! En alles ademt historie uit.  Hierdoor kun je jezelf goed voorstellen hoe het leven hier vroeger is geweest. Het is fijn om in de smalle straatjes te slenteren en te genieten van het Italiaanse leven in dit oude stadje. Viterbo is echt een van de best bewaarde steden uit de middeleeuwen waarvan nog veel bezienswaardigheden intact zijn. Overal tref je mooie pleinen, historische monumenten, bijzondere kerken en prachtige fonteinen. Het symbool van de stad is de leeuw en deze zie je dan ook overal opdoemen.

Fontein in het historische stadje Viterbo

Piazza del Plebiscito

Drink een kopje koffie op het Piazza del Plebiscito. Dit is het vroegere marktplein en het politieke en administratieve centrum van de stad.  Het is heerlijk om hier te zitten en even op adem te komen. Genietend van de zon en het prachtige uitzicht vraag ik me af hoe het zou zijn om in de middeleeuwen geleefd te hebben. Bezoek ook een van de statige paleizen  zoals het Palazzo dei Priori en het Palazzo della Podestà, die samen bekend staan als de Palazzi Comunali. Ook staat hier de Torre dell’ orologio (klokkentoren) uit de 15de eeuw en kun je een bezoek brengen aan het stadshuis waar door middel van fresco’s de geschiedenis van de stad wordt weergegeven.

De wijk San Pellegrino

Vanaf hier kun je prima wandelen naar de authentieke wijk San Pellegrino. Het is fijn om hier in de smalle straatjes te slenteren. Deze volkswijk bestaat namelijk uit een doolhof van aaneenschakelende pleintjes, steegjes, bruggen en bogen. Maar kenmerkend zijn de vele trappen en torentjes. De wijk is dan ook zeer fotogeniek. Bezoek hier ook Chiesa di Santa Rosa (de kerk van Santa Rosa).

Uitzicht in Viterbo

Het stadje Viterbo is een van de mooist bewaard gebleven steden van Italië

Uitzicht vanaf San Lorenzo in Viterbo

Piazza San Lorenzo

Aan Piazza San Lorenzo tref je het Palazzo dei Papi. Dit is het Pauselijk paleis en een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Viterbo. In de vierentwintig jaar dat Viterbo onder het beheer van de Kerkelijke Staat stond hebben hebben hier maar liefst negen pausen gewoond. Ook tref je hier de de Romaanse kathedraal van San Lorenzo. Dit is een belangrijke Katholieke kathedraal en bergt de tombe van Paus Johannes XXI. Oorspronkelijk werd deze kathedraal in de twaalfde eeuw gebouwd op een oude tempel van Hercules. In de veertiende eeuw werd de gotische toren gebouwd en na de tweede wereldoorlog is de kathedraal herbouwd.

Een bezoek aan het historische stadje Viterbo in de regio Lazio

Fontein in Viterbo een van de mooist bewaard gebleven stadjes van Italië

Bezienswaardigheden in het stadje Viterbo

Kunst in Viterbo

Het Pauselijk paleis en de kathedraal van San Lorenzo in Viterbo

Talloze kerken en fonteinen

Ik kies ervoor om door de smalle kaartjes te slenteren zonder kaart. Onderweg staan diverse bewegwijzeringsborden die de belangrijkste bezienswaardigheden aangeven en laten zien waar je bent. Viterbo is niet heel groot, dus dit is prima te doen. Je komt veel kerken tegen, zoals de San Francesco, de Madonna della Quercia en de Santa Maria della Salute. Het loont de moeite om deze te bezoeken want het verschil tussen de kerken is groot; van somber en koud tot een en al pracht en praal. Dit laat duidelijk zien hoe groot de verschillen tussen arm en rijk waren vroeger. Ook herbergt Viterbo ontelbaar veel fonteinen. De meeste zijn prachtig versierd, veelal met een leeuw, en samen vormen ze het karakter van de stad. De oudste en tevens grootste fontein de de Fontana Grande op het gelijknamige plein. Deze fontein staat er al sinds de dertiende eeuw!

Nog meer tips voor Viterbo

Viterbo is absoluut een stadje om te bezoeken als je in de regio Lazio bent. Je kunt je hier prima vermaken, zeker als je ook van musea houdt. Er zijn namelijk enkele bijzondere musea te bezoeken, zoals het archeologisch museum, Etruskisch museum en het religieus museum. Bovendien kun je in Viterbo verrassend goed winkelen. Daarnaast is er onder de stad een labyrint van ondergrondse tunnels en grotten uit het Etruskische tijdperk te bezoeken. Het is daarom zeker de moeite waard om een middag uit te trekken voor een bezoek aan deze bijzondere stad.

Kijk voor meer informatie op de officiële website van Viterbo

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.