Bang om alleen op vakantie te gaan? Dat is niet nodig met deze tips!

Bang zijn om alleen op vakantie te gaan

Bang zijn om alleen op vakantie te gaan

Alleen reizen brengt veel voordelen

Van veel mensen krijg ik te horen dat ze bang zijn om alleen op vakantie te gaan. Zij uiten veelal hun respect en bewondering naar mij toe, terwijl ik daar helemaal niets van begrijp. Lange tijd wuifde ik deze complimenten dan ook heel hard weg. Totdat ik dit jaar werd geconfronteerd met mijn eigen angsten. Ik raakte burn-out omdat ik er heel veel moeite mee heb daadwerkelijk te settelen en heb af en toe het idee dat ik opgesloten ben. Na ruim twaalf jaar wonen en reizen in het buitenland vind ik het maar moeilijk om gebonden te zijn aan een plek, met routine, structuur en duidelijkheid. Het voelt voor mij alsof ik iedere dag hetzelfde meemaak en dit benauwd me. 

Dit onderwerp hield me bezig en ik stuitte op veel onbegrip. Dezelfde onbegrip die ik had naar mensen die mij bewonderen omdat ik alleen op reis durf te gaan, maar dan vanuit een ander perspectief. Dit zette me aan het denken. En nu begrijp ik eigenlijk best wel dat de keuze spannend kan zijn. Toch is het helemaal nergens voor nodig bang te zijn om alleen op vakantie te gaan. Ik weet dat dit makkelijk gezegd is. Zeker voor iemand die het lange tijd niet kon snappen als iemand bang was om alleen op vakantie te gaan. Daarom help ik je graag verder op weg met een aantal tips. Ik ben er namelijk van overtuigd dat alleen reizen onwijs veel voordelen met zich meebrengt.

Tip: lees ook over de vijf grootste voordelen van alleen op vakantie gaan.

Hak de knoop door en boek een ticket

Maar dan ook gewoon echt. Stop heel even met twijfelen. Denk niet na over alles wat er kan gebeuren en haal al helemaal geen rampscenario’s in je hoofd. Laat je niet leiden door bang te zijn om alleen op vakantie te gaan, maar neem de eerste stap. Filosofische vraagstukken zijn nu niet het moment om aan te denken. Dat komt later wel. Bijvoorbeeld als je met je billen op een eiland zit of verdwaald in de jungle bent. En denk maar zo: de weg naar Rome is ook niet in een keer gebouwd. Die eerste stap is natuurlijk het boeken van een ticket. Ik begrijp dat je dit spannend kunt vinden, maar als je even je verstand op nul zet om de eerste stap te nemen kom je al een heel eind.

Bovendien mag je daarna ontzettend trots op jezelf zijn omdat je daadwerkelijk een knoop hebt doorgehakt. En het boeken van een ticket is natuurlijk helemaal niet moeilijk. Ik weet zeker dat je dat al vaker hebt gedaan. Dus surf naar Skyscanner en zoek de bestemming op waar je naartoe wilt. Ik raad je aan om niet meteen naar de andere kant van de wereld te vliegen, maar te kiezen voor een paar dagen weg, ergens in Europa. Dit voelt veiliger, bekender en waarschijnlijk ook vertrouwd waardoor je straks meer op je gemak zult zijn. Vul nu je gegevens in en haal je creditcard tevoorschijn om te betalen. Gedaan? Mooi zo. Gefeliciteerd met deze eerste stap naar jouw droomreis!

Stop met twijfelen en probeer om te denken

Twijfel is iets dat je jezelf wijsmaakt. Je denkt dat je iets niet kunt en besluit te luisteren naar deze beperkende gedachten. Het is oké om soms onzeker over jezelf te zijn, maar laat je hierdoor alsjeblieft niet beperken in je doen en laten. Je kunt veel meer dan je denkt. Zie twijfel als iets dat je scherpt houdt en voorbereidt op nieuwe ervaringen. Weerhoud jezelf niet van geluk en gun jezelf de kans om je dromen waar te maken. Probeer erachter te komen welke angsten er achter je beperkende gedachten schuilen. Wat zijn de redenen die je hebt waardoor je bang bent om alleen op vakantie te gaan? Vind je het eng om alleen te zijn en spannend om nieuwe mensen te leren kennen?

Of ben je bang dat je zonder geld komt te zitten? Denk je dat er iets ergs zal gebeuren of dat je niet voldoende over een andere taal beheerst om te kunnen communiceren? Misschien denk wel je dat je zult verdwalen, dat je jezelf zult vervelen of weet je niet of je het wel leuk zult vinden. Dit soort gedachten zijn allemaal te relativeren. Alleen zijn zul je sowieso niet en veel moeite om contact met andere mensen te krijgen hoef je al helemaal niet. Dit is iets waarvan ik je kan beloven dat het vanzelf zal gaan. Sterker nog: je zult er af en toe naar verlangen om even alleen te kunnen zijn. Veel mensen zijn namelijk alleen op reis en bovendien kom je veel gemakkelijker in contact met de lokale bevolking als je alleen bent.

Schrijf je angsten op!

De kans dat er iets erg gebeurd is waarschijnlijk net zo groot als dat je thuisblijft. Bovendien staat er tegenover iedere negatieve gedachte ook een positieve. Vind je het moeilijk om anders te denken? Dan kun je ook al je angsten opschrijven. Daarnaast schrijf je dan de tegenovergestelde gedachtes op zodat je een handig overzicht hebt waarin je in een oogopslag ziet dat je twijfels eigenlijk helemaal niet zo reëel zijn. Als je bijvoorbeeld bang bent om te verdwalen, kun je jezelf ook bedenken dat dit vaak veel mooie ervaringen met zich mee brengt zoals het ontdekken van onbekende hotspots en geheime plekjes. En bedenk maar zo dat als je het echt niet leuk vind om alleen op reis te zijn, je altijd nog een vlucht terug kunt boeken!

Als je benieuwd bent hoe ik het ervoer, lees dan mijn eerste keer alleen op reis.

Tips om alleen op vakantie te gaan

“Life Begins At The End Of Your Comfort Zone.”

– Neale Donald Walsch.

Lees je alvast in over de bestemming

Als je eenmaal geboekt hebt en je twijfels de baas bent zul je waarschijnlijk nog steeds een beetje last van stress hebben. Vooral als de vertrekdatum eenmaal dichterbij komt. Dit is logisch en heel normaal. Hoewel ik al vaak alleen op vakantie ben geweest, is het soms nog steeds spannend. Bereid jezelf daarom goed voor. Boek alvast een accommodatie en lees je goed in over de bestemming. Je kunt alvast een planning maken met dingen die je wilt doen. Leg echter niet teveel vast want je zult zien dat als je er eenmaal bent dingen heel anders zullen lopen. En dat bedoel ik niet op een angstaanjagende manier, maar juist heel positief. Ik ken namelijk niemand die er spijt van heeft alleen op vakantie te zijn gegaan en hoor juist niets anders dan fijne verhalen.

Er is niemand die met horror verhalen terugkomt en als er al eens iets misgaat levert dit vaak juist hilarische situaties op. Al snel zul je contacten opdoen en plannen maken om met andere mensen samen iets te doen. En waarschijnlijk zul je niet eens voldoende tijd hebben voor alles. Tijdens mijn laatste reis bijvoorbeeld, had ik een heel leuk meisje ontmoet. We hadden afgesproken om ergens koffie te gaan drinken, maar omdat ik constant druk was is dit er helemaal niet meer van gekomen. Toen ik eindelijk twee uur tijd voor mezelf had, ben ik languit op het strand gaan liggen en in slaap gevallen.

Plan bewust tijd voor jezelf in

Mijn ervaring is dat alleen reizen helemaal niet zo alleen is. Terwijl ik toch echt graag alleen op het vliegtuig stap om even alleen te kunnen zijn. Maar je ontmoet snel mensen met wie je een praatje maakt, gaan lunchen of koffie drinken en ook activiteiten zult ondernemen. Sommige contacten zijn vluchtig en oppervlakkig, maar soms sluit je vriendschappen voor het leven. Echter is het constant in verbindingen met anderen staan heel vermoeiend. Ik plan daarom bewust tijd voor mezelf in en raad je aan hetzelfde te doen. Het is fijn om even een momentje rust te hebben terwijl je met al jouw bewustzijn kunt genieten van het hier en nu. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om nippend aan een glas wijn en luisterend naar de muziek, samen met mezelf te zijn.

Ga alleen naar een restaurant

Het liefst ga ik daarom alleen uit eten. In een eetgelegenheid vind ik het bovendien fijn om toeschouwer van de lokale bevolking te zijn. Dit is voor mij de ultieme manier om lekker mensen te kijken terwijl ik tegelijkertijd geniet van goed eten. Bovendien voel je jezelf niet intens alleen als je in een restaurant of café zit. Tenminste, dat is mijn ervaring. Je bent immers toch omgeven door mensen en vaak komt de bediening ergens halverwege de avond ook nog een praatje maken. Toch kan ik mezelf voorstellen dat je er tegenop ziet om alleen uit eten te gaan. Zeker als het je eerste keer is denk je waarschijnlijk dat het heel ongemakkelijk zal zijn. Maar ik kan je geruststellen want het is juist heel fijn.

Als je het echt niet ziet zitten om alleen te gaan eten kun je eerst thuis oefenen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een afspraak maken bij een spa of een strandwandeling inplannen. Ik beloof je dat je er geen spijt van zult krijgen. Je zult namelijk echt even alleen willen zijn om alle nieuwe indrukken en prikkels te kunnen verwerken. Als je geen tijd voor jezelf neemt zul je in beslag genomen worden door alle nieuwe ervaringen. Vooral als je de eerste keer alleen op reis gaat. Er gaat dan een wereld voor je open en je zult vooral jezelf op een andere manier leren kennen. Zie je er echt heel erg tegen op? Lees dan mijn tips om alleen uit eten te gaan.

Tips om alleen te reizen

Neem genoegen met je eigen gezelschap

Er zijn veel voordelen van solo reizen. Ik raad iedereen aan om eens in je leven alleen op reis te gaan. Maar ik zal ook eerlijk zeggen en zeggen dat je jezelf soms heel eenzaam kunt voelen. Gelukkig is dit maar van korte duur. Maar als jij het thuis al moeilijk hebt om alleen te zijn zul je jezelf op reis geheid tegenkomen. Het is daarom belangrijk dat je van jezelf houdt en beseft dat jijzelf het beste gezelschap bent. Alleen reizen is totaal anders dan samen. Je leert echt veel mensen kennen en zult weinig alleen zijn, maar je zult wel veel zelf moeten doen.

Er is niemand om je achter te verschuilen. Je kunt niet samen beslissingen nemen, plannen of dingen uitzoeken. Jij alleen bent verantwoordelijk en zult alles alleen moeten regelen. Dit kan heel overweldigend zijn, maar zorgt er ook voor dat je een stuk steviger in je schoenen komt te staan en je zelfvertrouwen een enorme boost geeft. Het lijkt spannend, maar je zult wel moeten. En je kunt het ook! Zolang je maar in jezelf blijft geloven. Laat de controle los en geef jezelf over aan vrijheid. Kom in contact met jezelf en gun jezelf ook de tijd en ruimte.

Je hoeft echt niet bang te zijn!

Ik gun het je in ieder geval wel. Alleen reizen is een onvergetelijke ervaring. Steeds weer. Hopelijk heb ik je een beetje een oppepper kunnen geven. Het is echt nergens voor nodig om te twijfelen. Hoewel ik het fijn vind om samen met iemand anders te reizen, geef ik er de voorkeur aan om alleen te gaan. Soms is het intens en heb je mindere momenten. Maar alleen reizen heeft vooral veel voordelen en geeft ontzettend veel vrijheid. Het is heel leerzaam en je zult er alleen maar van groeien. Ik begrijp het best dat je het spannend vind, maar je hoeft echt niet bang te zijn om alleen op vakantie te gaan.

You can do this!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.