Vijf tips om alleen uit eten te gaan zonder jezelf ongemakkelijk te voelen

Alleen het vliegtuig instappen naar een onbekende bestemming kan heel spannend zijn, maar blijkt achteraf vaak een onvergetelijke ervaring. Ik schreef er al eerder over in dit artikel over mijn eerste keer alleen op reis. Het was een van mijn favoriete reizen ooit en heeft ervoor gezorgd dat ik niet alleen uit mijn comfortzone ben gestapt, maar ook dat er een hele nieuwe wereld voor me werd geopend. Een van de dingen waar ik vooraf echt tegenop zag was het alleen eten. In je uppie in een restaurant gaan zitten leek me nou niet bepaald sexy. Het duurde dan ook even voordat ik alleen uit eten durfde te gaan. Uiteindelijk viel het me allemaal hartstikke mee en ga ik nog regelmatig alleen op een terras zitten of alleen uit eten. Het is natuurlijk niet super gezellig, maar zorgt wel even voor een momentje voor jezelf. Zo kun je even in alle rust nadenken of gewoon genieten van het uitzicht. En het is ook nog eens super goed voor je zelfvertrouwen. Maar ik kan mezelf voorstellen dat je het spannend vind en het je ervan weerhoudt om alleen op reis te gaan, want twee weken in helemaal alleen in een restaurant zitten is nu eenmaal geen fijn vooruitzicht. Daarom deel ik graag een aantal tips om alleen uit eten te gaan een stukje makkelijker en gezelliger te maken.

Vijf tips om alleen uit eten te gaan

Ga aan de bar zitten

Ik kan me voorstellen dat je er ontzettend tegenop ziet om in je eentje aan een tafeltje midden in het restaurant te gaan zitten. Stel je voor dat iedereen naar je gaat zitten kijken! Nu is dat meestal niet het geval en zegt dat meer over die mensen (hebben ze geen gespreksstof of zo?) dan over jou. Maar voel jij je toch nog niet helemaal op je gemak als je alleen aan een tafeltje zit te wachten op je eten? Neem dan plaats aan de bar. Zo heb je minder het gevoel alleen te zitten en sneller kans op aanspraak. Begin simpel en en eenvoudig en bestel alleen een drankje, daarna kun je altijd nog iets te eten bestellen of ergens anders gaan lunchen of dineren.

Neem je tablet of leesvoer mee

Neem een boek, tijdschrift, reismagazine of tablet mee. Zo heb je altijd wat om handen als je jezelf opgelaten voelt. Bovendien kun je op een tablet gemakkelijk even je email bijwerken of je (huis)werk afmaken in tijd je anders zou besteden aan kletsen.

Vermijdt de drukte tijd

Hoe drukker het is, hoe spannender het zal zijn en des te ongemakkelijker zul je jezelf voelen. Kies er daarom voor om op een rustigere tijdstip te gaan eten. En als het even kan, ga dan buiten zitten. Dat voelt een stuk luchtiger aan dan binnen en ik verzeker je dat je jezelf hier veel zekerder zult voelen. In Zuid-Europese landen is het overigens aan te raden om in plaats van s’avonds al overdag uit eten te gaan. Lunchen is vaak veel gemoedelijker dan `s avonds ergens in je eentje een diner te nuttigen. De belangrijkste maaltijd wordt in dit soort landen sowieso al tussen de middag geserveerd dus dit maakt het al een stukje makkelijker om s`middags ergens een hapje te gaan eten.

Eet bij locals thuis

Schuif gewoon bij mensen thuis aan! Dit is een stuk minder spannend dan in je eentje in een restaurant eten en het is een geweldige ervaring om lokale gerechten te proberen terwijl je kennismaakt met de tradities en rituelen. Tegelijkertijd kom je in contact met andere mensen en wie weet houd je er wel een leuke vriendschap aan over. Er zijn verschillende websites waar je een etentje bij lokale bevolking thuis kunt boeken. 

Vergeet niet te genieten

Hoe spannend je het ook vind, probeer ook van je etentje te genieten. Daar kom je immers voor toch? Maak er niet zo’n probleem van dat je in je alleen zit of wat mensen van jou denken. Straal zelfvertrouwen uit en kies een plekje uit waar je graag wilt zitten. Kruip niet weg in het hoekje bij de toiletten, maar kies voor een tafeltje bij het raam zodat je lekker naar buiten kunt kijken. Of neem plaats aan een tafel in de buurt van andere mensen en maak een praatje. Wie weet wat voor een leuke contacten er kunnen ontstaan in een restaurant! Sta open voor nieuwe ervaringen en laat alles gewoon lekker op je afkomen. Ik weet zeker dat je het hartstikke leuk zult hebben.

Eet smakelijk en veel plezier!

2 thoughts on “Vijf tips om alleen uit eten te gaan zonder jezelf ongemakkelijk te voelen

  1. Charlotte says:

    Bedankt voor de tips, vind het zelf toch altijd lastig. Je denkt dan steeds dat de mensen naar je kijken. Of je gaat jezelf “zielig” voelen, ook geen goed idee. Zal eens aan dit advies denken & toch gewoon lekker uit eten gaan.

  2. Pingback: Bang om alleen op vakantie te gaan? Dat is niet nodig met deze tips!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.