Tijdelijk je appartement of huis verhuren aan expats

Toen ik in Italië woonde, wist ik niet precies voor hoelang dat zou zijn. Om je ergens te vestigen heb je echter wel woonruimte nodig, maar als je niet weet voor hoelang dan is het meestal niet handig om een woning ‘kaal’ te huren. Het is natuurlijk fantastisch om je woonruimte te kunnen inrichten en eigen te kunnen maken, maar het aanschaffen van meubels, accessoires en benodigdheden is een dure grap. Zeker als het maar voor tijdelijk gebruik is. In Italië koos ik er daarom voor om een gemeubileerd (deels bewoond) appartement in het centrum van Florence te huren. De eigenaresse van de woning sliep zo nu en dan zelf een weekendje in het appartement om zo even in de stad te kunnen zijn. In principe woonde ik gewoon op mezelf, maar had ik toch af en toe iemand om op te kunnen terugvallen. Ik vond dat destijds heel prettig, want ik was alleen in het buitenland en nog maar jong. Maar nu is zoiets natuurlijk geen mogelijkheid meer.

Voor onze verhuizing naar Bulgarije hebben we ervoor gekozen om een gestoffeerde en deels gemeubileerde woning te huren. Zo hebben we niet teveel hoeven uitgeven aan het interieur en hebben we er toch een ‘thuis’ van kunnen maken door zelf ook het een en ander aan te schaffen. Maar voordat ik besloot om samen te gaan wonen met Nevzat, woonde ik in Turkije eerst twee keer samen met een Turks meisje. Ik betaalde de helft van de huur en vaste lasten, had een leuke huisgenoot en een gemeubileerd appartement. De woning waarin we gingen samenwonen heb ik uiteraard wel zelf ingericht, maar toen heb ik ook meteen de rollen omgedraaid: wij verhuurden nu een kamer aan expats! Dit scheelde niet alleen behoorlijk in onze maandelijkse uitgaven, maar heeft ons ook een aantal geweldige contacten over de gehele wereld opgeleverd.

Een aantal jaar geleden, toen we in Turkije woonden en we tijdelijk naar Nederland gingen, hebben we onze woning tijdelijk verhuurt aan expats uit Korea. Wij hebben dit destijds helemaal zelf geregeld en dat vond ik best een beetje eng. We hadden namelijk geen enkele vorm van bescherming of verzekering en waren zelf ook nog eens in het buitenland. Gelukkig is alles goed gegaan en hebben we er heel leuke vrienden aan over gehouden, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dit niet nog een keer op deze manier zou doen. Gelukkig mag dit in Nederland ook helemaal niet en zijn er verhuurmakelaars die op de hoogte zijn van alle regels en wetten en bemiddelen tussen huurder en verhuurders.

Bovenstaand zijn een aantal voorbeelden van de mogelijkheden voor expats en mijn persoonlijke ervaringen, waarvan allemaal in het buitenland. Het zoeken naar een geschikte woning kan ontzettend uitdagend zijn. De vraag naar tijdelijke woningen is groot, maar het aanbod is vrij klein. Een expat vestigt zichzelf vaak in het buitenland met een tijdelijke bedoeling, waardoor de mogelijkheden nog beperkter zijn. En in Nederland is het allemaal vaak nog een stukje lastiger. Als burger sta je vaak al jaren op een wachtlijst voordat je in aanmerking voor een woning komt. En aan particulier verhuren zitten vaak niet alleen hoge kosten, maar ook vele eisen verbonden. Voor expats vrijwel onmogelijk.

Gelukkig zijn er een aantal huurmakelaars die zich specialiseren in verhuur aan expats. Zo`n verhuurmakelaar helpt om een woning tijdelijk te verhuren en bemiddelt hierbij tussen huurder en verhuurder. Fijn voor expats want zij kunnen gespecialiseerde hulp inschakelen bij de zoektocht naar een tijdelijke woning. En fijn voor mensen die graag hun woning tijdelijk willen verhuren en daarbij worden ontzien in de administratieve taken en de wet- en regelgeving die het verhuren van een woning met zich meebrengt.

Er zijn verhalen bekend van mensen die over de hele wereld reizen van het inkomen dat zij genereren met het verhuren van hun huis. Laatst stond er nog eens stukje op het blog van bnbmanager over Katrina uit Californië die constant op reis is van het geld dat de tijdelijke huur van haar woning opbrengt. Natuurlijk is dit wel een heel grote stap, maar je huis verhuren kan wel heel fijn voor extra inkomsten zorgen. Zeker als je zelf tijdelijk naar het buitenland vertrekt voor bijvoorbeeld werk of om te reizen, kan het aantrekkelijk zijn om je eigen woning voor deze periode te verhuren. Dit levert extra inkomsten op waarvoor je zelf maar weinig hoeft te doen, zeker niet als je een verhuurmakelaar inschakelt.

Het is iets waarover ik zelf al langere tijd met Nevzat spreek en iets wat we in de toekomst absoluut hopen te kunnen doen als we eigenaar van een woning zijn. Niet alleen financieel is dit een goede manier van investeren, het is ook een comfortabele gedachte dat je altijd ‘iets’ achter de hand hebt om je te kunnen settelen als je ouder bent. Zeker gezien het feit dat wij zeker nog vaker een aantal jaar in het buitenland willen gaan wonen.

Het voordeel van tijdelijk verhuren is dat de woning aan het eind van de termijn weer beschikbaar komt voor (tijdelijk) eigen gebruik, een nieuwe verhuurperiode, of misschien zelfs wel een verkoop. Expats hebben meestal ook voldoende geld voor de huurtermijn, iets wat voor de verhuurder een fijne geruststelling kan zijn.

En als je de woning ook voor eigen gebruik behoudt, is het een supergroot bijkomend voordeel dat je niet voor als je spullen een opslagplaats hoeft te vinden. Zo hebben wij toen we ons appartement aan het stel uit Korea verhuurden, zelfs al onze persoonlijke spullen kunnen opslaan in de opslagkast en onder het bed in de tweede slaapkamer.

Quote

Landlords grow rich in their sleep

Je huis of appartement verhuren kan zoals ik al zei via verschillende makelaars, zoals bijvoorbeeld Stoit. Deze verhuurmakelaar heeft meer dan 25 jaar ervaring en neemt alle stappen van het verhuur- & beheertraject uit handen. Stoit is echter alleen gespecialiseerd in woningen in Zuid-Nederland, maar is een goed voorbeeld van een goede verhuurmakelaar die gericht is op expats en zelfs een eigen servicedienst heeft en een schoonmaakorganisatie aanbiedt.

Op het verhuurblog van deze makelaar is tevens veel informatie te vinden over het verhuren van woningen, dus neem daar zeker even een kijkje als je meer vragen over dit onderwerp hebt. Ga in ieder geval een samenwerking aan met een makelaar die je vertrouwt.

Let er ook op wat je precies voor je geld krijgt, dit kan namelijk nogal eens verschillen per makelaar. Maakt de makelaar bijvoorbeeld mooie foto`s en wordt je huis met enthousiasme gepresenteerd? Zijn er ook kosten als er geen huurder wordt gevonden?

Allemaal zaken om op te letten. Het is in ieder geval belangrijk dat je afgaat op je gevoel. Je gaat waarschijnlijk een langdurige relatie aan met je makelaar dus het is belangrijk dat hij of zij bij je past. Je geeft immers toch je huis uit handen.

Heb jij ervaringen met het (ver)huren van een tijdelijke woning?

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.