De keiharde waarheid over vluchtelingen waarmee ik iedere dag word geconfronteerd.

 

Weg met gelukzoekers, eigen volk eerst!

 

“Ik keek naar buiten en even verderop zag ik twee kleine meisjes. De jongste was ongeveer twee jaar en de oudste ongeveer vijf jaar. Hun moeder zat tegen de muur, op de grond en in een deken gewikkeld. Het kleinste meisje liep op slippers, zonder sokken. De oudste had geen winterjas. Ze stonden voorovergebogen bij een grondlamp en hielden hun handjes boven de warmte. Ze liep op mij af. Haar haren vol met klitten, vuil onder haar nagels en zwarte strepen op haar gezicht. Haar kleine handjes trilden van de kou en haar ogen waren leeg. Ze straalde niets uit, behalve een diepe en intens verdriet. Ze stak haar handjes uit en mompelde iets in het Arabisch. We konden haar niet verstaan. Ik gaf haar chocoladekoekjes en op haar gezicht vormde zich een kleine glimlach. Ze rende terug naar haar zusje op slippers om koekjes te delen en hun moeder glimlachte ons vriendelijk toe. Ik begon te huilen. Keihard te huilen. Ik huilde tranen met tuiten en kon niet meer stoppen. En nu tijdens het schrijven voel ik de tranen weer opwellen”.

Dit schreef ik bijna een jaar geleden in een blog, Deze vrouw en meisjes komen uit Syrië. Ze zijn gevlucht vanuit de oorlog. Waarschijnlijk hebben ze heel veel familie en vrienden verloren. En zeer waarschijnlijk zijn deze mensen allemaal vermoord. Ze zijn hun huis kwijt, hun waardevolle spullen en hun hele toekomst. Ze leven zonder familie, zonder warmte, zonder toekomst, zonder dromen, zonder fatsoenlijke kleding op straat.Dagelijks wordt ik geconfronteerd met de keiharde waarheid. In Turkije (en Libanon) zijn er namelijk meer dan twee miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen, tegenover 350.000 Syriërs in heel Europa. En die veroorzaakt een heuse polarisatie in Nederland, waar maar een heel klein percentage van het totaal aantal vluchtelingen wordt opgevangen. Bizar.

vluch·te·ling (de; m,v; meervoud: vluchtelingen), vluch·te·lin·ge (de; v; meervoud: vluchtelinges, vluchtelingen)

1 iem. die op de vlucht gaat of is: politieke, economische vluchteling iem. die zijn of haar land om politieke, economische redenen ontvlucht.

De betekenis van het woord vluchteling volgens Van Dale. In werkelijkheid betekent het mensen die vluchten om hun leven te redden, vaak middels een rubberen bootje over de Middelandse Zee dan wel niet door een gevaarlijke reis te maken om de grens over te steken. Dit kost vaak ontzettend veel geld, wat deze mensen vaak niet hebben en waardoor sommig gezinnen besluiten dat de man de gevaarlijk reis alleen zal maken om later gezinshereniging aan te vragen. Dit biedt veelal het meeste perspectief, tenzij de vrouw en kinderen vermoord zijn of de bergen is moeten hebben vluchten. Dan is er niet langer te spreken van gezinshereniging. OOk is het onzeker waar de vluchtelingen terecht komen en of ze überhaupt wel ergens terecht komen. Maar alles is beter dan blijven is het land waar ze ooit zo gelukkig waren. Deze mensen laten álles achter. Zij hadden een warm thuis, een baan, een familie, vrienden, eten en gingen naar school, misschien wel om te leren voor arts. Kinderen speelden voetbal op straat, vieren hun verjaardag en werden liefdevol door hun moeder in bed gestopt. Mannen gingen naar het werk en dronken `s avonds samen thee terwijl de vrouwen bij elkaar kwamen om de laatste nieuwtjes te bespreken en kleding te maken. Deze mensen zijn inderdaad op zoek naar een beter leven, naar een nieuw leven. Het leven dat ze hadden, dat bestaat namelijk niet meer. Daar is het nu een grote puinhoop, waar mensen iedere dag opnieuw in angst leven. Angst om vermoord te worden, of nog erger: angst om hun geliefden kwijt te raken.

We wensen al die vluchtelingen heus niet toe dat ze verzuipen op zee, of dat hun keel wordt afgesneden voor het oog van hun familie. We willen ook niet dat ze sterven door de kou, of dat ze omkomen van de honger. Zolang ze maar wegblijven uit ons welvarende Europa.

En waar ze dan wel naartoe moeten? Dat lijkt ons niet veel uit te maken. Het lijkt veel mensen ook niet uit te maken dat landen als Turkije en Libanon de stroom vluchtelingen echt niet meer aankunnen. Het maakt veel mensen gewoon helemaal niet uit wat er met vluchtelingen gebeurt, zolang ze maar niet in Europa komen. En om dat duidelijk te maken worden er vreselijke dingen geroepen en gedaan. Ik lees dingen over verkrachtingen en moorden en denk bij mezelf: jullie hebben helemaal gelijk. Alle mannen uit het Midden-Oosten laten alles achter zich om in hun uppie naar Europa te komen en daar al het vrouwelijk geslacht te verkrachten terwijl ze hun hand ophouden voor een uitkering en uit verveling alle `ongelovigen` vermoorden. Dat is namelijk heel logisch. Al die moslims met hun baarden en gewaden zijn uit op een oorlog met Europa. En wij willen dat niet. Dat is ook heel logisch. Die mensen zijn namelijk vies en eng. Ook zijn ze niet opgeleid en hebben ze niets toe te voegen aan onze Westerse cultuur. Ik bedoel, straks bouwen ze nog meer moskeeën en trouwens ons land is al zo vol. Met net zoveel inwoners in Nederland als in de stad(!) Istanbul is dat geen gekke beredenering nee. We hebben ook nog koeien weet je wel. En over koeien gesproken, die kosten de Europese Unie ook al twee euro per dag. Per koe. Boer zijn is nu eenmaal niet makkelijk. We kunnen het financieel niet opbrengen om ook nog vluchtelingen in het land op te vangen. De koeien kosten ons al meer dan genoeg. Dus bekogelen we deze mensen met eieren en schelden we ze uit. We maken ze belachelijk op internet en houden onszelf daarna weer bezig met Zwarte Piet. En als het december is maken we geld over naar zielige Afrikanen zodat ze een jaar naar school kunnen en dan zijn ze opgeleid en slim net als ons. En natuurlijk vergeten we ons eigen volk niet, we brengen ook bergen plastic speelgoed naar de voedselbank voor alle zielige kinderen. Wat zijn wij toch ontzettend slim en ook nog eens ontzettend goed voor de medemens -lees: ons eigen volk-. Betrouwbaar nieuws volgen is nergens voor nodig, statistieken oproepen ook niet en zelfstandig nadenken is al helemaal een belachelijk idee. Aangezien we allemaal naar school zijn gegaan hebben we allemaal een goede educatie genoten en, vergeef me want ik wist dit niet, blijkbaar is verdere algemene ontwikkeling dan niet meer nodig.

Heel lang heb ik getwijfeld om een blog over dit onderwerp te schrijven, maar aangezien het dezer dagen eerder norm dan uitzondering lijkt om te pas en te onpas je mening op het internet te gooien en ik nu eenmaal een blog beheer om mijn mening te delen waag ik me er toch maar aan. Je vraagt je misschien af waarom ik twijfelde. Ik weet het niet precies. Ik weet namelijk niet of ik boos, woedend, verdrietig of teleurgesteld ben, of misschien wel allemaal tegelijk. Ik was bang dat dit blog te fel zou worden en dat ik mensen voor het been zou stoten. Maar met uitdrukkingen als: “Eigen volk eerst”, “Stop immigratie” en “Vol is vol” lijkt dat me hoogst onwaarschijnlijk. Het is blijkbaar helemaal niet erg om mensen te kwetsen. En hoewel ik dat zeker niet wil doen en je absoluut een eigen mening mag hebben, vind ik wel dat je een mening moet kunnen onderbouwen. En met: “Er komen alleen maar alleenstaande mannen”, “Het is hier vol” of “Er heeft een verkrachting plaatsgevonden” onderbouw je absoluut helemaal niets. Ik vind het echt heel erg wat er gebeurt. En ik ben het helemaal met je eens dat het niet goed is dat we zoveel vluchtelingen moeten opvangen, natuurlijk niet. En natuurlijk moet er vragen worden gesteld, natuurlijk moet er een plan worden opgesteld op verschillende gebieden. Want hoe zit het met ziektes, integratie en ook financieel? Wat gebeurt er bijvoorbeeld met deze mensen op de lange termijn? En hoeveel vluchtelingen kunnen we uiteindelijk opvangen? Dat we vluchtelingen moeten opvangen is iets wat zeker is, dat is iets waar geen twijfel over bestaat. Het is nu eenmaal nodig. De situatie in het Midden-Oosten hebben wij mede veroorzaakt en daar zijn we zelf verantwoordelijk voor.

Ik zou dit blog kunnen onderbouwen met cijfers en statistieken. Ik zou voorbeelden naast elkaar kunnen leggen en proberen om mensen die zo denken in te laten zien hoe erg het allemaal is. Maar educatie begint bij jezelf en daar is niemand anders verantwoordelijk voor. En als je het niet nodig vind om je verder te verdiepen in deze situatie is dat natuurlijk ook helemaal prima. Maar wel wil ik je vriendelijk vragen om het allemaal iets vriendelijker te houden. Er is niets mis mee om je een beetje menselijk op te stellen en op een nette manier met elkaar in discussie te treden in plaats van de manier waarop het nu allemaal gaat.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.