De beste quotes over spiritualiteit en inspiratie van Erik van Zuydam

Werkelijke moed is de durf je te laten ontroeren. Je hart zo open te zetten dat je geraakt kunt worden. Niet muren metselen en zeggen: kijk mij eens flink zijn. Dat heeft niets met moed te maken, dat is schijterigheid, want alleen wie bang is doet een harnas aan.

Het woord spiritualiteit wordt vaak geassocieerd met streng religieuze mensen en bovennatuurlijke krachten. En als je even googled op spiritualiteit en de verschillende websites moet geloven dan is het ook een streng religieus en bovennatuurlijk iets, ik word er bijna ontoepasselijk van. Maar, volgens De Dikke van Dale is spiritualiteit het geestelijk bestaan, de geestelijke levenshouding. Dat klinkt al iets beter toch? Encyclo.nl schrijft: “spiritualiteit is het geestelijk, fijnstoffelijke werkgebied dat zich bezighoudt met het pure bewustzijn. Het is de relatie tussen wat gedacht, gevoeld, geweten en ervaren wordt ofwel het bewustwordingsproces van een wereld die wij zelf geschapen hebben en herscheppen. Het mag pure wetenschap genoemd worden, aangezien het de volledige integratie van al het leven”.

Quotes over spiritualiteit en inspiratie

Het zijn niet de mensen in je omgeving die je verhinderen om waarachtig jezelf te zijn. Het zijn je eigen gedachten over die mensen die dat doen

Ik zie spiritualiteit als hetgeen wat je beweegt, dat wat zin en betekenis aan je leven geeft. Spiritualiteit is niet persè een transcendentie of een raar iets wat ontspoorde mensen hebben gecreeerd. Het is bewustzijn van jezelf. Nee, geen engeltjes en edelstenen voor mij. Geen onverklaarbare energievelden, geen geesten, geen mystieke tradities en ook geen vreemde reizen met vreemde mensen naar het onderbewustzijn. Spiritualiteit is de manier waarop je in het leven staat, waarop je met verschillende situaties omgaat en de bewustheid van jezelf zijn.

“Telkens wanneer je in het contact met anderen oneerlijk bent, wanneer je probeert te verbergen hoe je je werkelijk voelt, wanneer je een beeld van jezelf probeert op te houden, wanneer je een rol speelt in plaats van eerlijk te zijn over wat er met je gebeurt, is de kans groot dat je iets van hen wilt. Je wilt dat ze jou op een bepaalde manier zien. Je probeert het beeld dat ze van je hebben te manipuleren. En wat anders zou hiervoor de reden kunnen zijn dan angst”?

Volgens Erik van Zuydam is spiritualiteit het mysterie van het bestaan, de stilte voorbij het denken. Erik van Zuydam is leraar en auteur. Hij schreef het boek: “De Ontdekking van het Nu” en geeft onder andere workshops, lezingen en retraites. Ik ken Erik van Zuydam verder niet, heb zijn boek überhaupt nooit gelezen en ik heb ook geen idee meer hoe ik hem überhaupt heb gevonden, maar ik ben al heel erg lang lid van zijn nieuwsbrief waarin hij mooie quotes over spiritualiteit en inspiratie deelt.

De menselijke geest is verslaafd aan controle. Zelfs het loslaten van controle probeert hij onder controle te krijgen

Een paar keer per week ontvang ik deze ‘inzicht-mail’ in mijn inbox en heel vaak zijn het echte eye-openers. Erik is gek op quotes over spiritualiteit en inspiratie en doet zelf ook prachtige uitspraken die hij goed kan onderbouwen. Soms vind ik de quotes die ik ontvang maar zweverig en vreemd, maar vaak zijn ze erg inspirerend en motiverend. Ze laten me vaak even stilstaan bij mezelf en nadenken over de manier waarop ik soms tegen situaties aankijk en over bepaalde dingen denk. Ik lees ze dan ook altijd en probeer er ook echt vaak bewust over na te denken.

“Geluk valt je niet ten deel omdat iets je is ge-lukt. Geluk is er wanneer de twee primaire bewegingen van het ego wegvallen: het zich verzetten tegen iets wat er is en het zoeken naar iets wat er niet is. Beide bewegingen impliceren een proces van ‘worden’. Je kunt echter niet gelukkig worden, je kunt alleen gelukkig zijn”.

We leven zo gehaast en zijn zo bezig met alles wat er om ons heen gebeurt. Over het algemeen worden we steeds materialistischer en oppervlakkiger. En zijn we ontzettend verwend! Het is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld om een psycholoog te bezoeken en voor elke wissewasje is een label. We zoeken dingen buiten onszelf in plaats van in onszelf. We zijn ons niet bewust van onze eigen emoties, noch van ons doen en laten. We klagen en zeuren over van alles en nog wat. We verwachten dat geluk van buitenaf komt, maar geluk is nog altijd iets wat van onszelf afkomt; iets wat we zijn of niet zijn.

We identificeren ons met dingen als bezittingen, uiterlijke verschijning, meningen, rollen die we spelen, religie, ras, politieke affiniteit, succes of mislukking. Maar als er niets meer is waarmee je je kunt identificeren, wie ben je dan?

Ik denk dat we ons meer bewust van onszelf moeten worden. Er is niets mis met een stukje spiritualiteit, met zelfbewustwording. Ik denk dat we meer moeten stilstaan bij onszelf, bij hetgeen wat we zelf creëren in ons leven. Ik denk dat we moeten dingen moeten accepteren zoals ze zijn, dat we controle moeten loslaten en moeten leven in het nu. Want nu, dat is het enige wat er op dit moment is. En volgens mij is dat precies de boodschap die Erik van Zuydam met zijn quotes over spiritualiteit en inspiratie wilt overbrengen. Misschien moet ik zijn boek toch maar eens lezen.

klik op onderstaande button voor meer informatie over Erik van Zuydam of om je aan te melden op zijn email.

Wat betekent spiritualiteit voor jou? En ben jij je bewust van jezelf?

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.