Over moslims en Sinterklaas enzo

Je weet wel. Van die kankermarokkanen en die kutturken enzo. Die met hun vieze moslimkop op moeten rotten naar hun eigen land. Dan kunnen we ze allemaal afmaken. Stenigen ofzo. Stelletje terroristen. Ze maken heel ons land naar de klote met hun kutgeloof.

Zelfstandig nadenken lijkt te moeilijk

Dit is wat ik dagelijks lees tegenwoordig en nu ISIS steeds meer in het nieuws is lijken de reacties ook wel erger te worden. Ik zie het op Facebook, ik zie het op fora, ik zie het in comments onder belangrijk nieuws, ik zie het overal. Ik zou willen zeggen dat ik er ontoepasselijk van word, maar helaas. Ik schaam me eerder. Voor de domheid. Ik heb last van plaatsvervangende schaamte voor alle mensen die zulke opmerkingen durven te maken. En natuurlijk zijn er ook mensen die beschaafder doen hoor. Die niet meteen met lelijke woorden beginnen te schelden, maar die het genuanceerd weten over te brengen. Zo van: “Nederland heeft teveel buitenlanders, de grenzen moeten dicht. Het is tijd dat we aan onszelf denken. Er is geen ruimte voor moslims in ons land.”. Of meer zo van: “De Islam is een haatdragend geloof. Het zet aan tot geweld en we moeten oppassen met al die moslimlanden die straks de wereld overnemen”. Nou, voor hen schaam ik me ook. Ik schaam kapot. Maar het kan nog erger. Er zijn ook mensen die zichelf `ontwikkeld` en `geschoold` noemen. Journalisten en zo. Zij die met heel veel moeilijke woorden blogs en columns schrijven. Die zogenaamde inhoudelijke reactie`s plaatsen en naar bronnen verwijzen om te laten zien dat ze wel degelijk onderzoek doen. Zij die hun argumenten beargumenteren met een hoop boekentaal en zichzelf dan heel erg intelligent vinden omdat zij in Algemeen Beschaafd Nederlands kunnen vertellen waarom de ISIS wel degelijk Islamistisch is en waarom de Islam zou moeten worden afgeschaft. Of waarom religie in het algemeen zou moeten worden afgeschaft. De geschiedenis, de heilige boeken, religies, bevolkingen, hele registers worden er opengetrokken om een standpunt te maken. Maar zelfstandig nadenken lijkt nog iets te hoog gegrepen.

Ik vraag me af hoe mensen tot deze haatdragende visie zijn komen. Zat er een Turk bij hun op de basisschool die ze niet zo aardig vonden en besloten ze daarom dat alle Turken niet aardig zijn? Of zagen ze een keer een Marokkaan een appel stelen en gingen ze er toen vanuit dat alle Marokkanen appels stelen? Of komt het omdat ze op het nieuws hoorde dat er in Pakistan een vrouw werd gestenigd en besloten ze toen dat in al die verre landen waar veel moslims wonen alle vrouwen worden gestenigd? Ben je zo opgevoed? Is dit je hele leven lang ingeprent? Hoe gaat zoiets?

Geweld moet je met geweld bestrijden, zoiets was het toch?

Ik zou dit blog heel kort kunnen houden. Ik kan zeggen dat het niet realistisch is om drie personen of om vier voorbeelden representatief te stellen voor een hele bevolking of religie. Maar dat is te simpel. Of juist te moeilijk, dat kan ook nog. Geweld moet je met geweld bestrijden, zoiets was het toch? Nou, komt `ie dan hè: `Alle mensen die zulke opmerkingen maken hebben hun basisschool niet afgemaakt en zijn dom`. Of: `Alle Chinezen eten ratten`. Of: `Alle Spanjaarden rijden op stieren`. Of: `Alle Katholieken zijn homo en pedofiel`. Of: `Alle emigranten hebben een identiteitscrisis`. Of: `Alle Nederlanders eten elke dag een broodje kaas`. Of, of, of. Zien jullie hoe belachelijk dom dit klinkt? Nou, dat zijn al die gekke opmerkingen over al die moslimlanden waar vrouwen geen rechten hebben en allemaal verplicht in nijaab lopen en de hele dag in de keuken staan terwijl de mannen en kinderen zich aansluiten bij de ISIS dus ook. Je zou het vooroordelen kunnen noemen, als je dat graag wilt. Ik wil dat niet. Ik vind dat dit niets meer met vooroordelen te maken heeft. Ik vind het eerder om bang van te worden. De haat, de afschuw, de domheid, de kwetsende opmerking, maar bovenal de onwetendheid. En nog even wat. De ISIS draait niet om religie. ISIS is geen oorlog begonnen omdat zij een Islamistische Staat willen. Het draait om geld en om macht. Het is allemaal politiek. Alleen, de ISIS kan nu eenmaal gemakkelijk recruiten doordat in veel van deze landen de gewone burger jarenlang politiek geïsoleerd en gedomineerd is. Ze zijn niet genoeg ontwikkeld en gesteund door de regeringen. ISIS biedt hen hoop. Hetzelfde geldt voor de recrutanten uit het westen; ISIS biedt hen hoop. Ja, de Islam speelt een grote rol. Maar het is niet het doel van ISIS. Dat is geld. Net zoals voor het westen. Maar dit is een ander onderwerp.

Ik wil jullie vragen om dit filmpje te kijken:

Over moslims en Sinterklaas en zo

Dit blog ging voornamelijk over moslims. Het zijn dan ook voornamelijk reacties over en haat tegen moslims de laatste tijd en het loopt redelijk de spuigaten uit. Ik woon nu eenmaal in zo`n `kankerachterlijkmoslimland` samen met zo`n `kutturk` en een communist die politiek studeert. Maar laten we andere bevolkingen niet vergeten. Neem de hele discussie over Sinterklaas; een kinderfeest. Een kinderfeest dat een politieke discussie over racisme is geworden waarin mensen het normaal vinden om elkaar af te kraken, beledigen en uit te schelden op basis van afkomst en religie. En dan te bedenken dat Nederland een multiculturele samenleving is. Laat dat `samenleving` maar achterwege. Een multiculturele samenleving betekent namelijk onder andere tolerantie, afwezigheid van racisme en discriminatie en de vrijheid van religie. En de afgelopen maanden blijkt wel dat dit in Nederland niet het geval is. We mogen mensen niet zomaar over een kant scheren; hele religies, hele bevolkingen.. het is gewoon niet okè. Stop er mee. Het is dom. Respecteer elkaar. Ongeacht huidskleur, afkomst of religie. Accepteer elkaar als mensen. De koran begint met het woord `Iqra`. Dit betekend -ondanks dat het vaak als het eenzijdig `lees` wordt geimpreteerd- ‘leer!’ of ‘(be)studeer. Laten we hier eens een voorbeeld aan nemen. Moslim of niet. Want niemand heeft immers gezegd dat je jouw hersens niet hoeft te gebruiken.

Wees lief voor elkaar.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.