Positief leven: afscheid nemen van negatieve mensen

Everybody that’s riding with you ain’t riding for you. Let the gas run out an see who helps you push

Ik kwam deze quote laatst tegen op Instagram, maar ik heb geen idee van wie `ie afkomstig is. Deze quote heeft me zeker aan het denken gezet. Ik heb er al eens eerder over geschreven, maar als er iets is wat ik het afgelopen jaar geleerd heb, is dat het zo ontzettend belangrijk is om de juiste mensen om je heen te verzamelen. Ik heb geleerd wat echte vrienden zijn, dat steun uit onverwachte hoeken komt en dat er heel veel egoïstische mensen op deze aardbol rondlopen. Het soort mensen dat zich jouw vriend noemt en graag meelift op jouw succes, maar ondertussen stink jaloers is en er haast van lijkt te genieten als het niet zo goed gaat. Of het soort mensen dat altijd maar negatief is, negatief denkt, negatief praat en negatief.. Dat zijn er meer dan je denkt. Maar dit soort mensen hebben een hele negative invloed op jouw welzijn. De mensen in je omgeving hebben namelijk een hele grote rol in jouw leven, ook zonder dat je het doorhebt. Elke gedraging die je onderneemt heeft namelijk invloed op de mensen om je heen en we pikken de energie van anderen onbewust op. De mensen om je heen beïnvloeden je manier van denken en je gedrag. En dus is het logisch dat je van negatieve mensen, zelf ook negatief wordt.Een tijdje geleden heb ik dan ook rigorous een aantal mensen losgelaten. Niet omdat ik dat nou zo graag wilde of omdat ik zin had om een ontzettende bitch uit te hangen, maar het moest gewoon. Deze mensen hadden teveel negatieve invloed op mijn welzijn, waar het sowieso al niet zo goed mee ging. En dus besloot ik om afstand te doen van negativiteit. Iets wat overigens veel makkelijker gezegd dan gedaan is. Het is namelijk niet makkelijk om contacten te verbreken, althans niet voor mij. Maar nadat ik dat gedaan had voelde ik me wel een stuk beter. En ondanks alles wat zich afspeelde, stond ik wel ineens een stuk positiever in het leven.

Tot nu. Ik besefte me ineens dat ik de laatste tijd weer een stuk negatiever ben geworden, terwijl het eigenlijk een stuk beter gaat. Ineens begreep ik waardoor het kwam. Ik heb namelijk een heleboel nieuwe mensen onmoet. Een heleboel leuke mensen, maar ook een aantal hele negatieve personen. En ik ben heel blij met een aantal van de contacten die ik heb opgedaan en wat ik van deze personen heb meegekregen. Je kunt namelijk zoveel van andere mensen leren. Een aantal van deze mensen zijn maar voor een korte periode in mijn leven geweest en toch heb ik hier zo veel aangehad en zo veel van geleerd. In tegenstelling tot anderen, die de energie sucken alsof ik een ballon ben. Toen ik bovenstaande quote tegenkwam besefte ik dit opeens. En dus heb ik besloten dat ik hiermee moet stoppen. Ik wil geen negativiteit meer om mij heen, het voegt namelijk helemaal niets toe aan mijn leven.

Ik ratel maar een beetje onduidelijk door geloof ik. Mijn punt is dat het gewoon niet okè is om negatief te zijn of om omringd te zijn door negatieve mensen. Het is zelfs schadelijk voor je gezondheid. Er is zelfs een onderzoek naar geweest dat je hier kunt lezen. Alleen, soms kun je gewoon niet om negatieve mensen om heen. Denk maar aan een familielid of een collega. Die kun je wel zo veel mogelijk proberen te ontwijken, maar verwijderen uit je leven is iets lastiger. Maar je kunt er natuurlijk zelf wel zo veel mogelijk aan doen om positiever in het leven te staan, meer positieve mensen om je heen te verzamelen en zo min mogelijk tijd met negatieve mensen door te brengen. En mocht je toch niet onder een of meerdere negatieve personen uit kunnen, zorg dan dat je ze te slim af bent en geeft negativiteit geen ruimte. Maar hoe doen we dit?

1: Zoek de bronnen van negativiteit in je leven.
Zijn dit vrienden? Familie? Je baan? Vraag jezelf af of iemand je meer plezier of meer stress brengt. Of een persoon je meer oplevert of dat het je meer energie kost. Of je jezelf beter of slechter voelt door het contact met deze persoon. En of iemand het beste in jou losmaakt of juist negatieve gevoelens ontwikkelt.
3: Kies om los te laten.
Voel je niet schuldig. Je verdient een leven vol geluk, liefde, succes, blijdschap en dromen.
3: Verwijder of ontwijk deze bronnen van negatieve energie.
Loslaten is het sleutelwoord. Zoek een andere baan en verbeek of verminder rigorous het contact met negatieve mensen. En dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik verwijs je graag terug naar stap een en twee. Je hoeft niet vast te houden aan negativiteit, je hebt recht op een gelukkig en positief leven. De mensen met wie je omringt bent horen het allerbeste met je voor te hebben en het allerbeste uit jou naar boven te halen. Ze moeten een toevoeging aan je leven zijn. Je eet toch ook geen champignons als je dit niet lekker vind? Tenzij je oma natuurlijk een gerecht met iets wat je niet lekker vind heeft gemaakt waar ze de hele dag voor in de keuken heeft gestaan. Dan kan het heus geen kwaad als je een keertje iets met tegenzin eet. Zie je? Zo makkelijk is het.

Manieren op met negatieve mensen om te gaan die je niet kunt ontwijken:
  • Zwak de negativiteit af en praat mee. Zelf extra positief zijn, maakt de ander namelijk alleen maar negatiever.
  • Verzamel een positieve groep. Hoe meer positieve mensen, hoe moeilijker het wordt om negatief te zijn.
  • Confronteer. Soms is het genoeg geweest en mag je de ander best een spiegel voorhouden. Doe het natuurlijk wel op een vriendelijke en assertieve manier.

4: Omring jezelf met positiviteit
Dit spreekt voor zichzelf toch? Omring jezelf met positieve mensen, met positieve dingen. Waardeer al het moois dat het leven te bieden heeft. Zorg dat mensen een toegevoegde waarde hebben, het beste in je naar boven halen en je steunen. Zorg dat je een beter mens bent en wordt. Zorg dat je omringd bent met mensen die je energie geven in plaats van mensen die je energie kosten. En vooral: sta zelf positief in het leven!

En als afsluiter:

Lots of people want to ride with you in the limo, but what you want is someone who will take the bus with you when the limo breaks down.

Hoe ga jij om me negatieve mensen?

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.