Living a minimalist life: mijn keuze om bewuster en zuiniger te leven

Onze koffers waren volgestouwd met shampoo, conditioner, haarmaskers, douchegel, zonnebrandcrème en andere dure, luxe producten. Als je een budgetreis naar Afrika maakt, weet je immers niet wat je kunt verwachten en is het fijn om goed voorbereid te zijn. En dat waren we zeker! We leefden er namelijk als een stelletje primitieven: alles was er vies en plakkerig, we maakten blikjes eten open met een mes, zetten thee in een pan en hadden alleen koud water om ons te wassen. Na een week waren al onze cosmeticaproducten op (geloof me, als je back to basic gaat dan gebruik je vier keer zoveel om je enigszins fris te voelen) en moesten we nieuwe producten kopen. En ik weet niet wat het is hoor, maar cosmetica is in andere landen zo belachelijk duur in tegenstelling tot Nederland. Omdat we immers op budgetvakantie waren, wilden we niet zoveel uitgeven aan nieuwe producten die we daarna toch niet meer zouden gebruiken. Alhoewel, misschien kwam het ook een beetje door de primitieve omstandigheden waarin we verkeerden en raakten we ons ineens heel bewust van ons verwende gedrag en luxe leventje.

Living a minimalist life: mijn keuze om bewuster en zuiniger te leven

Als eerst hadden we nieuwe zonnebrandcrème nodig. Dat was het eerste op en is een product waar je simpelweg niet aan ontkomt. Echter konden we het nergens, maar dan ook nergens vinden. En toen we eindelijk, na een dag zoeken, een winkeltje met cosmeticaproducten hadden gevonden, kostte een fles zonnebrand (die maar liefst drie jaar over datum was) twintig euro. Twintig euro! Ik bedoel, het was geen bekend merk of zo.. Aangezien we toch niet meer zo lang naar het strand konden gaan, besloten we het voor die dag gezien te houden. Thuis aangekomen kwamen we op het geniale idee om de tubes open te snijden en geloof me of niet, maar we konden onszelf nog twee keer van top tot teen insmeren. Als je dat in je eentje doet kun je het product dus nog gewoon vier keer gebruiken! Ik was me er nooit bewust van. Kwam er geen product meer uit de fles? Dan gooide in de fles gewoon zonder pardon in de prullenbak. Op is op toch? Maar zoals ik al zei werd ik mezelf in Afrika ineens heel bewust van mijn verwende gedrag en luxe leventje. Thee zetten in een pan? Who cares. Alsof het anders smaakt als het uit een waterkoker komt. Een dag niet douchen? De lokale bevolking heeft niet eens een douche! Geen gezellige restaurantjes met culinaire hoogstandjes in de buurt? De elektriciteit die zomaar uitvalt? Internet dat niet snel genoeg is? Schoenen die niet de perfecte kleur roze hebben? Een telefoonmodel van twee jaar geleden? Man, man, wat een wereldrampen zeg!

Iedereen klaagt al jaren over de crisis. Mensen verliezen hun baan en er zijn meer dan een miljoen mensen in Nederland die eens per week naar de voedselbank gaan. Dat is toch bizar? Dat er in van de rijkste landen ter wereld wekelijks meer dan een miljoen mensen eigenlijk niet te eten hebben? En wat krijgen deze mensen nou eenmaal aan eten? Pakken koek, chips en andere chemische rommel! Armoede is echt niet een ver van ons bed show. aan de cijfers te zien. En hoewel ik gelukkig niemand ken die onder de armoedegrens leeft, weet ik wel dat niet iedereen zomaar op vakantie kan en dat niet iedereen zonder na te denken nieuwe (en goede) schoenen kan kopen. Als ik het nieuws mag geloven dan worden we er massaal depressief van. Maar we kunnen ook allemaal massaal de schouders eronder zetten, het positief bekijken en een stapje terug doen. Door te gaan besparen bijvoorbeeld en gewoon zuiniger en bewuster te leven. Omdat je de wereld wilt verbeter, het moet vanwege financiële omstandigheden of om iets extra`s te sparen. Wat maakt het uit? Uiteindelijk is het alleen maar positief!

Ik herinner dat ik met een jeugdvriendinnetje bij haar oma in de straat aan het spelen was. Ik had een kwartje gevonden en was teleurgesteld dat ik er niets mee kon kopen. Haar oma zei: “Een kwartje is het begin van een miljoen”.

En zo is het maar net. Alle kleine beetjes helpen en het mag sowieso allemaal best een beetje minder in onze huidige maatschappij, waar overconsumptie de orde van de dag lijkt te zijn. Je hebt namelijk echt geen zes paar schoenen in verschillende kleurtinten nodig en ook zeker niet ieder jaar een nieuwe telefoon. Lichten hoeven niet te branden als je niet in een ruimte aanwezig bent en je hoeft ook niet al je fooiengeld uit te geven in de bar. Tijdens mijn reis in Afrika zag ik hoe gelukkig de mensen waren met.. helemaal niets! Zij hebben geen douche, wasmachine en vaak zelfs geen eens schoenen. s’Avonds eten ze met het hele gezin vis, vers gevangen uit zee, met rijst. Iedere dag weer. De eerste week vond ik ons verblijf verschrikkelijk en lag ik iedere avond in bed te huilen. Maar ondanks alles waar ik verdrietig van werd, staat de lokale bevolking gewoon positief in het leven en maken ze van iedere dag een feestje. En als deze mensen zonder blikken of blozen hun laatste geld uitgeven om jouw op fruit te trakteren en je daarna een zelfgemaakt armbandje geeft, dan veranderd dat gewoon iets in je. Geld maakt niet gelukkig, echt niet. En alles wat je ermee kunt kopen ook niet. Behalve reizen dan, waarvan ik deze les heb geleerd. Want “Travel is the only thing you buy that makes you richer”. Echt waar.

Ik spendeer mijn geld dan ook liever aan een mooie reis of vakantie, dan aan een of ander technisch apparaat dat zogenaamd mijn leven makkelijker maakt met als resultaat een antisociale fobie (iedereen met een smartphone tijdens het eten, want stel je voor dat je een conversatie hebt). Ieder zijn of haar leven en dus ook zijn of haar eigen keuze natuurlijk, maar dit is waar ik voor kies. Heel bewust let ik er bijvoorbeeld op dat ik geen eten verspil, geen apparaten aan laat staan en alleen iets koop als ik het echt nodig heb of echt heel, heel graag wil hebben. Ik ben echt geen vrek en leef ook niet van kortingcoupons of zo. Ik gooi heus wel eens mijn ‘lege’ shampoo flessen in de prullenbak en vergeet echt wel eens de lamp uit te doen! En bij een bewuste levensstijl hoort mijn inziens ook bewuster eten. Echter, zijn (hoe krom ook) organische eieren en verse melk uit een glas toch wel degelijk een stuk duurder dan reguliere producten in de supermarkt. Ook vind ik het heerlijk om mezelf te verwennen op een spa-dagje en ook eet ik graag een hapje bij de deur. Het is dan ook niet verkeerd om jezelf af en toe te verwennen, maar we kunnen ons wel bewuster zijn van wat we uitgeven en waar we wat aan uitgeven en meer gebruik maken van wat de natuur ons geeft in plaats van de natuur te verwoesten voor eigen consumptie.

Zo kunnen we heel veel kleine dingen doen om bewust en zuiniger te leven en zul je zelfs geld besparen, zonder al te veel moeite. Dus wil je juist sparen voor die verre reis die je altijd al hebt willen maken? Ga bewuster leven! Een bewuste levensstijl scheelt sowieso altijd in je portemonnee en daarnaast is het gewoon beter voor het milieu. Zowel de prachtige natuur als het leven (wij mensen bijvoorbeeld) op deze wereld hebben er baat bij als de mens bewuster leeft. Zelfs als vind je het niet nodig om geld te besparen, probeer dan in ieder geval bewuster te leven met oog op onze planeet aarde en je eigen gezondheid. Ik beloof je dat je er gelukkiger van wordt!

Facebook Comments

1 Comment

  • weet je wat ik ook vaak doe bij doucheproducten, als het bijna op is een klein beetje water erbij, dan verdunt het wat en loopt het laatste beetje wat makkelijker uit de fles

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.