It doesn’t matter what color your skin is!

Ik kwam bovenstaand filmpje ‘It doesn’t matter what color your skin is!’ gisteren tegen op het internet en ik was er behoorlijk van onder de indruk, dus ik wilde dit even met jullie delen.

Op Facebook kom ik al maandenlang niets anders tegen dan berichten over Zwarte Piet. Negerzoenen zijn niet meer en Islamisering is een onderwerp dat minimaal een keer per dag in het nieuws wordt behandeld. Jodenkoeken, zigeunersaus, foto`s in speelgoedboeken, Suikerfeest en ga maar door. Zoals je ziet is er aan mijn opsomming geen touw vast te knopen. Maar daar kan ik niets aan doen! Tegenwoordig is alles racistisch, seksistisch of op een andere manier not done. En oh, wat laten we graag onze mening horen. We komen massaal in opstand op Facebook. We doen massaal mee aan de ALS-challenge en we rouwen massaal over een vliegtuig vol Nederlanders dat is neergestort. Turkse vlaggen worden weggehaald, een moskee wordt met varkensbloed besmeerd en neger is een scheldwoord. Overal koppelen we racisme, islamisering, seksisme en respect aan. Is dit nu echt nodig? Ik word er misselijk van. Ontoepasselijk. Ik weet niet eens waar ik moet beginnen. Zijn er geen andere, belangrijkere dingen in de wereld? Jongens, waar zijn we mee bezig? Ik bedoel, ondertussen sterven er iedere dag honderden mensen aan het Ebola-virus waar niemand naar omkijkt want `dat is nu eenmaal zo in Afrika`, maar inmiddels zijn ook in Europa al de eerste gevallen van deze extreem dodelijke ziekte bekend.

Ik ken een man die een hekel heeft aan moslims. Voornamelijk aan Turken en Marokkanen, want `dat soort` hebben we nu eenmaal veel in Nederland. Mensen uit Indonesië (let wel: het land met de grootste populatie Moslims) daar heeft hij geen hekel aan. Die mensen zijn goed en okè en passen zich ook aan in Nederland (zei de beste man letterlijk en figuurlijk tegen mij en mijn vader). In tegenstelling tot bijvoorbeeld Turken. En ik ben het helemaal met hem eens hoor. Hij heeft groot gelijk. Want a: Alle Turken en Marokkanen zijn moslim en moslims zijn slecht en eng en gevaarlijk. Ik snap het wel hoor. Je ontmoet een -ik vind het gewoon leuk om Turken als voorbeeld te gebruiken, sorry- Turk. Die Turk is moslim. En die Turkse moslim is ook nog eens een gigantisch naar persoon. Je hebt een probleem met deze Turkse moslim en aangezien je wereld zich niet verder afspeelt dan in een omtrek van vijf tot tien kilometer en dus ook niet meer Turken en/of moslims kent, besluit je a; alle Turken zijn moslim en b; alle Turken EN alle moslims zijn slecht. Ik bedoel, dat is gewoon hoe het werkt. Dat is hoe het is. Dat is wat die man op de televisie zegt en ook wat die vrouw in de krant schrijft. Ja, echt hoor. Want die vrouw die schreef: “Turkse man betrokken bij schietpartij”. En zo zie je maar weer dat zelfs de media bevestigd wat jij denkt. Ik vraag me af waar een dergelijke denkwijze vandaan komt. Ik denk dat we gewoon te dom en lui zijn om verder te kijken dan onze neus lang is. Ik denk ook dat het lekker makkelijk is om zo te denken en ik denk ook dat als je zo denkt je jezelf ineens een stuk beter voelt. Racisme is niets meer en niets minder dan een houding en denkwijze die voorkomt uit het idee dat je superieur bent. Maar hoe kan iemand boven een ander staan? We hebben allemaal zo onze goede en slechte kanten. En zoals dit meisje zegt: “It doesn’t matter what color your skin is, it matters who you are. Inside”!

Laten we daar eens over nadenken. Over wie we zijn. Niet over wat we zijn. Laten we elkaar eens als gelijken beschouwen. We zijn immers allemaal gewoon van vlees en bloed. Grappig toch, dat een meisje van een jaar of drie wijzer is dan heel Nederland bij elkaar? Als we nu eens een voorbeeld nemen aan dit meisje en elkaar accepteren voor wie we zijn, ongeacht onze afkomst, huidskleur, geloof of taal die we spreken dan is de wereld vast een stuk mooier. En dan hoeven we ons ook niet meer druk te maken over wel of geen Zwarte Piet en wel of geen Jodenkoek.

Want het gaat om het innerlijk, om wie je bent en wat je doet.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.