Het leven van een expat: keiharde werkelijkheid terwijl je denkt te dromen

Soms geloof ik mezelf gewoon niet. Ik heb af en toe letterlijk en figuurlijk het idee dat ik niets anders doe dan dagdromen of dat ik gewoon gestoord ben. Ik vraag me echt eerlijk waar af waarom ik nog niet ben opgenomen in een gekkenhuis. En toch schijn ik de enige in dit land te zijn die met dergelijke gedachten rondloopt. Ik voel me wereldvreemd terwijl alles wat ik meemaak toch de normaalste zaken van de wereld zijn. Alhoewel, ik ontmoet meerdere expats die zich eigenlijk ook allemaal hetzelfde afvragen. Cultuurverschillen (en het verschil tussen normen en waarden) kunnen soms nu eenmaal ontzettend groot zijn..

Zonder aantoonbare reden heb je ineens geen elektriciteit meer en kun je gewoon helemaal niets meer doen behalve wachten.

“Op een dag wilde ik douchen, maar er kwam een bruine derrie uit de kraan”. Zo zou ik het verhaal over een doodnormale, doordeweekse dag in huize N&N beginnen. Maar in werkelijkheid betekent dat keer op keer paniek in de confettifabriek, want ik denk telkens weer dat ik spontaan in een horrorfilm ben beland. Een telefoontje later naar Nevzat blijkt dat het water ‘gewoon’ even op is en ik ‘gewoon’ even moet wachten met douchen. En met de afwas. En met was. En met dweilen. En met koffie zetten. En met schoonmaken.. Of, eigenlijk: zo gaat het met alles wat je nodig hebt om te leven. Elektriciteit bijvoorbeeld. Soms hebben we het wel en soms hebben we het niet. Soms komt dat omdat onze buren de rekening niet op tijd hebben betaald en de leverancier van de elektriciteit dan besluit om lukraak een huishouden af te sluiten. Dan denk je misschien: “Ach, een foutje kan gemaakt worden, toch”? Het gebeurt echter ook op oudejaarsavond of als je bloedserieus en geconcentreerd aan het werk bent. Gewoon zomaar uit het niets. Zonder aantoonbare reden heb je ineens geen elektriciteit meer en kun je gewoon helemaal niets meer doen behalve wachten. Soms zijn het alleen een paar appartementen in ons gebouw (“We kunnen niets vinden hoor, alles in in orde” aldus de elektricien), soms het hele gebouw, soms de straat of zelfs de buurt, soms een heel district en het gebeurt ook wel eens dat er hele delen in Istanbul zonder logische verklaring geen elektriciteit hebben. Maar het raarste is mij toch wel vorige maand overkomen: toen zat ineens heel Turkije(!) urenlang zonder elektriciteit. Ik bedoel, Istanbul is net zo groot als de provincie Utrecht en heeft meer inwoners dan heel Nederland. Kun je nagaan hoe groot Turkije is? Een heel gigantisch groot land! Zonder elektriciteit.. Het was overal op het nieuws, maar niemand leek zich zorgen te maken. Behalve wij expats natuurlijk. Wij zijn volgens mij de enige mensen in dit land waarbij het dagelijks leven zonder elektriciteit niet gaat zoals het zou horen te gaan. Het is bizar. En het gaat dus werkelijk echt op voor alles. Water, gas, internet en tv: het komt en gaat. Te pas en te onpas. Verwacht en onverwachts.

Maar zo zijn er nog veel meer dingen waarvan wij, expats, deze vreemd vinden terwijl het hier de normaalste zaak van de wereld blijkt te zijn. Een paar weken geleden hoorde ik bijvoorbeeld een verhaal van een vrouw die buiten op straat een kip stond te slachten. Ik geloofde er niets van. Zoiets is heus wel verboden dacht ik. Ik bedoel, wie mag er nou zelf, nota bene midden op de straat, in een nette en ontwikkelde buurt, een kip slachten? Hà, had ik me mooi even vergist toen ik een paar weken later naar de keuken rende omdat ik dacht dat er iets stond te verbranden. Nog weer eens dacht ik dat ik gestoord was, want ik was helemaal geen eten aan het maken! Een snelle blik uit het raam bracht me gelukkig weer tot realiteit. Of toch niet. Het bleek namelijk dat mijn overbuurvrouw het nodig vond om onder mijn raam een kampvuur te maken. Ik opende het raam en vroeg haar verbaasd: “Wat ze in godsnaam aan het doen was” waarop ik lachend als antwoord kreeg: “Een kippetje braden! Wil je ook wat”? Ja, lekker, nadat mijn hele huis als een afgebrande vuilnisbelt ruikt. En dat om 11 uur `s ochtends..

Maar ook een kudde schapen midden in metropool Istanbul is me niet gespaard gebleven. Echt hoor, met herder en roedel en al. Oh, en de herder had zelfs een stok in zijn hand en zo`n petje op, haha. Het was echt ontzettend grappig, maar ik vroeg me toch echt wel even af of ik het goed zag. Ook een man die midden op de dag ineens midden in het centrum groenten uit zijn tuin, met paard en wagen stond te verkopen. En nu ik dit zo schrijf dacht ik: “Maar dat is eigenlijk zo gek toch niet”? Kun je nagaan hoe mijn bewuste welzijn is geworden. Ik kijk niet meer op van een ezel op de snelweg, kinderen op blote voeten in de sneeuw, vrouwen die zijn uitgehuwelijkt, verkracht en daarna van 13 verdiepingen hoog naar beneden gepleurd (gewoon, omdat ze niet genoeg geld mee naar huis bracht). Het maakt mijn leven vaak juist wel komisch en zorgt ervoor dat ik altijd wel iets leuks te vertellen heb. Maar uiteraard zijn er ook kleine dingen die ik wel echt vervelend vind. Vragen zoals: of Nevzat mij wel toestemming geeft om te werken en wel van mijn toekomstplannen(?) af weet worden na verloop van tijd namelijk ook ‘gewoon’.

En dit soort vragen blijven eigenlijk heel absurd zijn, voor een ‘Westers iemand’ als ik. Op het moment dat er een dergelijke vraag wordt gesteld weet mijn lichaam, noch mijn brein niet hoe te reageren. Meestal voel ik dat ik wil huilen, schreeuwen, gillen en een betoog wil houden dat we in het jaar 2015 leven. Dergelijke vragen zijn namelijk niet meer van deze tijd in een land als Turkije en vind ik dan ook wel een serieus vervelend cultuurverschil waar zelfs mijn Turkse man, familie en vrienden maar moeilijk mee om kunnen gaan. Maar de vraag komt meestal zo totaal onverwachts dat ik niet weet hoe ik het moet handelen en vaak alleen maar: “Eh, ja hoor” uit kan brengen. De rest van de dag ben ik uiteraard van mijn apropos. Ook vragen over ‘waarom we nog steeds niet aan kinderen beginnen’ en ‘waarom er altijd zoveel mensen langskomen’ van mensen die ik helemaal niet ken zijn me niet vreemd. En toch klinken ze me wereldvreemd in de oren. Waar bemoei je jezelf mee? Serieus?

De kleine, simpele en dagelijkse dingen die hier doodnormaal zijn, zijn voor mij serieus wereldvreemd. En hoewel ze ook onderdeel van mijn dagelijkse leven uitmaken, ik ben het allemaal niet gewend. Ik verlies soms ieder gevoel van realiteit. Het leven van een expat is keiharde werkelijkheid terwijl je denkt te dromen. Maar toch wel erg grappig hoor. En vaak kun je er veel van leren! Door jezelf aan te passen, maar ook open te staan voor andere ideeën en denkwijzes, hoe verschillend soms ook, groei je namelijk ook ontzettend als persoon. Heb jij ook te maken met grappige verschillen tussen je thuisland en het land waar je nu woont (of gewoond hebt)?
Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.