Gelukkig zijn is een keuze en heb je zelf in de hand

Een vriendin vertelde laatst een verhaal over haar tante. Haar tante werkt als lerares voor moeilijk opvoedbare kinderen. Ze gaf hen de opdracht om een brief naar zichzelf te schrijven waarin ze beschreven wat ze in hun toekomst wilden bereiken. Alle brieven waren hetzelfde. Alle kinderen hadden dezelfde doelen in hun leven. Alle kinderen wilden een groot huis, een goede baan, twee auto`s voor de deur en that was it. Niemand schreef op dat ze gelukkig of gezond willen zijn. Of dat ze een lang leven gevuld met liefde en gezelligheid willen. En het lijkt wel alsof iedereen aan deze picture perfect moet meedoen. En ik wil niet generaliseren, maar ik doe het lekker toch. Het lijkt tegenwoordig namelijk allemaal normaal te zijn. De sociale druk is zo ontzettend groot en er wordt zoveel van je verwacht. Alles lijkt wel om materie te draaien. Hoe groter je auto, hoe duurder je tas, hoe vaker je uit eten gaat, hoe meer je winkelt, hoe gelukkiger je bent. We zeggen dat geld niet gelukkig maakt, maar ondertussen is dat vaak de enige focus in het leven. Het wordt ons met de paplepel ingegoten. We moeten aan allerlei verwachtingen voldoen en het gaat van kwaad tot erger. Waar mijn generatie tot het levensjaar zes nog met poppen mocht spelen wordt er tegenwoordig verwacht dat je kunt schrijven als je de magische leeftijd van drie jaar hebt behaald. Het wordt ons met de paplepel ingegoten: “Je moet goede cijfers op school halen zodat je naar de universiteit kunt, een goede baan kunt vinden, een groot huis kunt kopen, een goede partner kunt trouwen en een stuk of drie kinderen kunt maken”. Als we twaalf jaar oud zijn worden we getoetst op iets wat een groot deel van onze toekomst bepaald. Midden in de puberteit wordt er verwacht dat je een keuze maakt die allesbepalend is voor je toekomst; welke studierichting ga je op. Je moet een goede opleiding doen zodat je een goede baan kunt vinden. En daarna moet je werken en sparen voor een wasmachine. En een bed. En een flatscreen. En een dure keuken. Want dan heb je kansen. Kansen voor een ‘goed en gelukkig’ leven.

Met jouw gedachten maak jij jouw wereld en de kwaliteit er van

De sociale druk zorgt er ook voor dat veel mensen doen wat van hen verwacht wordt in plaats van te doen wat zij willen. We zijn zo gefocust op een ‘goed en gelukkig’ leven waarin we beschikking hebben tot alles wat ons hartje begeert. Een goede baan lijkt de belangrijkste prioriteit in het leven van veel mensen. Dat zij eigenlijk totaal niet gelukkig zijn, dat vergeten we voor het gemak maar even. Hoe vaak hoor je wel niet verhalen over mensen die zichzelf jarenlang naar hun werk slepen en uiteindelijk met een burn-out op de bank zitten? Hoe vaak hoor je mensen wel niet zeggen dat ze wilden dat ze gereisd hadden toen ze jong waren, want nu kan het niet meer? Hoe vaak hoor je mensen wel niet zeggen dat ze sparen zodat ze met hun pensioen de dingen kunnen doen die ze eigenlijk hadden willen doen toen ze jong waren? Ik vind het intens verdrietig als mensen zo praten. Dan denk ik bij mezelf: “Nou, jongens, wat houdt je tegen”? Mensen zijn onvoorstelbaar ongelukkig met hun leven. Verbitterd. Jaloers. Eenzaam. Hoe komt het zover? Als ik je nu vraag of jij gelukkig bent, wat is je antwoordt dan? Gelukkig zijn is natuurlijk voor iedereen anders. En niemand heeft natuurlijk alleen maar geluk in zijn of haar leven. Niemand is alleen maar gelukkig. Iedereen heeft mindere periodes, iedereen ziet het af en toe niet meer zitten. Maar iedereen heeft recht op geluk en iedereen heeft dit zelf in de hand. Het is jammer dat we dit niet op school leren. Dan zou de wereld vast een stukje mooier zijn. Geluk is niet iets wat je overkomt. Geluk is iets waar je keihard voor moet vechten. Het is iets wat je moet leren. Gelukkig is het niet heel moeilijk. Het is iets wat je als prioriteit moet zetten. Je oogst wat je zaait. Als jij een plantje in de grond stopt en er vervolgens geen aandacht aan besteed, tja dan groeit het plantje natuurlijk niet. Ondanks alle ellende die wij op dit moment meemaken en de moeilijke tijd die ons nog te wachten staat, kan ik oprecht zeggen dat ik gelukkig ben. Maar ik werk hier voor. Iedere dag op nieuw. Lees hieronder mijn tips om geluk(kiger) te zijn.

Reflecteer

Stel jezelf de vraag of je gelukkig bent en waar je gelukkig van wordt. Dit is namelijk voor iedereen anders. Stel doelen, schrijf op waar je gelukkig van wordt. Beschrijf hoe je dit kunt bereiken, wat je hiervoor kunt doen en wat je hiervoor niet hoeft te doen.

Ontspan

Gun jezelf tijd voor jezelf. Doe iets wat je leuk vind. Een sport, een hobby, lekker pamperen, een boek lezen, mediteren of gewoon even helemaal niets. Het is belangrijk om af en toe even voor jezelf te kiezen en aan jezelf te werken. Maak tijd voor jezelf. Zorg voor jezelf. Leer jezelf kennen. Alleen als je jezelf kent dan weet wat je wel en niet wilt en wat je wel en niet leuk vind.

Denk positief

Leer om negatieve gedachten te herkennen en te stoppen. Als je alleen maar negatief denkt, dan is ook alles negatief. Probeer je van jezelf bewust te zijn en ga zodra je jezelf op negatieve gedachten betrapt iets anders doen. Voor mij werkt het als ik heel hard “STOP” zeg, tegen mezelf, in mijn hoofd. Dit heeft heel wat tijd gekost, maar het werkt. Zodra ik mezelf op negatieve gedachten betrap buig ik ze om in iets positiefs. In alles wat negatief is, is ook iets positiefs te vinden. Die rotperiode waar we nu inzitten? Balen, maar we komen er wel uit. Ik leer ervan en wordt er sterker door. Die schoenen die niet meer in mijn maat zijn? Balen, maar ik vind vast veel mooiere schoenen. De bus die ik heb gemist? Dan ga ik toch lekker lopen door de natuur. Dat eten wat niet lekker is? Ik heb het in ieder geval geprobeerd en weet nu dat ik het niet nog een keer hoef te bestellen.

Geniet van de kleine dingen

Oh, zo cliché, maar oh, zo waar. Waardeer wat je hebt. Waardeer wat er is. Geniet! Het leven is zo kort en zoveel te kort om ongelukkig en verdrietig te zijn. Maak een feestje van je leven, elke dag opnieuw. De buurvrouw die gedag zegt, die kleuter die zwaait of de caissière die een grapje maakt. De sneeuw die de wereld bedekt, lammetjes die door de wei huppelen of een kus van je partner. Er is zoveel moois in de wereld, ik zou deze lijst eindeloos lang kunnen maken. Geniet van alles wat om je heen gebeurt, geniet van alles wat je meemaakt.

Help anderen

Doe bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Of bak een taart voor de buurvrouw, lap de ramen voor je moeder, help een opaatje oversteken of help je vriend verhuizen. Het gezegde “wie goed doet, goed ontmoet” betekent wie goede dingen doet voor andere mensen kan ook goede dingen terug verwachten en dat is natuurlijk hartstikke waar. Door anderen te helpen zullen anderen ook bereid zijn om jou te helpen. Maar in both way draagt het bij aan een positief en gelukkig gevoel.

Neem verantwoordelijkheid en maak keuzes

Wees jezelf ervan bewust dat jij en alleen jij verantwoordelijk over jouw leven hebt. Niets of niemand anders. Je bent verantwoordelijk voor je daden. leg de schuld niet bij anderen. Klaag niet. Bekritiseer niet. Oordeel niet. Verspil je energie niet aan anderen of aan situatie`s waar je geen controle over hebt, maar kies. Kies voor jezelf. Kies je eigen pad, maak je eigen weg, leef jouw leven. Besteed je energie aan jezelf en positiviteit. En kies hier bewust voor.

Wees dankbaar

Wees ook dankbaar voor alles wat je hebt. De belangrijkste les die ik tijdens mijn reizen heb geleerd is dat mensen met minder veel gelukkiger lijken te zijn dan wij, die alles tot onze beschikking hebben. Het is gewoon, normaal en vanzelfsprekend geworden. Zie de waarde in van de dingen die je hebt. Wees dankbaar dat je gezond bent, dat je kunt studeren, dat je kunt reizen. Wees dankbaar dat je een dak boven je hoofd hebt en de infrastructuur op orde is. Wees dankbaar voor een kopje koffie, een goede vriend en een trommel vol chocoladekoekjes. Wees dankbaar voor wat je hebt en wat je meemaakt. En wees dankbaar voor wat je niet hebt en wat je niet meemaakt. Er zijn oorlogen, epidemieën en armoede in de wereld. Er zijn mensen zonder huis, zonder benodigde medicatie, zonder familie. Er zijn mensen zonder eten, zonder kansen, zonder hulp. Wees dankbaar voor waar je bent.

Gelukkig zijn is niet afhankelijk van anderen, het zit niet in materie of in dingen die je meemaakt. Gelukkig zijn zit in jezelf en is iets wat alleen jij in de hand hebt. Zoals Boehhda zei: “Met jouw gedachten maak jij jouw wereld en de kwaliteit er van”. Een mooi voornemen voor het nieuwe jaar!
Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.