Geld maakt niet gelukkig zeggen ze. Maar is dat wel zo?

Een gevoelig onderwerp; geld. Het is niet voor niets dat er zoveel spreekwoorden en gezegdes over dit onderwerp zijn. Een van de bekendste is toch wel: “Geld maakt niet gelukkig”. Ik vraag me af welke simpele ziel deze uitdrukking heeft bedacht.

Even googlen.

Okè, ik kan het zo snel niet vinden. Ik kom wel heel veel andere artikelen tegen over dit gezegde. En dat is niet zo gek natuurlijk, want maakt geld nou wel of niet gelukkig? Er zijn heel veel mensen die het eens zijn met dit gezegde. Argumenten zijn dat er meer in het leven is dan rijkdom. Denk maar eens aan je gezondheid, je vrienden en familie of een dak boven je hoofd. En uiteraard zit hier een kern van waarheid in, maar eigenlijk is het klinkklare onzin. Een voorbeeld: Wij wonen in Mecidiyeköy; een volksbuurt, midden in het centrum. Er zijn talloze financiële instellingen bij ons in de buurt gevestigd en er wonen onder andere veel ontwikkelde mensen die een opleiding aan de universiteit hebben gevolgd, zoals zakenmensen, advocaten, notarissen, leraren en eigenaren van goedlopende Horeca bedrijven, die regelmatig naar het buitenland reizen of nieuwe projecten in Istanbul zelf beginnen. Er staan hier gigantische wolkenkrabbers, twee van de grootste shoppingcentra van Europe zijn op loopafstand van mijn appartement gelegen, er zitten diverse cafes, restaurants en hotels in de buurt en je kunt diverse conferentiezalen vinden. Uiteraard hebben we ook een fijne, wekelijkse straatmarkt, leuke boetiekjes en voldoende scholen hier in de buurt. Het enige wat ik eigenlijk mis is een groot, groen park. Maar verder klinkt het goed, toch? En toch, twee huizen bij ons vandaan staat een krot waar je nog niet dood gevonden wilt worden. En in dat krot, daar wonen mensen. Een heel gezin om precies te zijn. Het krot heeft geen ramen en het dak bestaat uit een golfplaat met bakstenen om het op zijn plek te houden. Het gezin loopt in oude, vuile kleding. De moeder zit in de zomer niet op de trap om met de vrouwen uit de buurt thee te drinken, maar staat in haar achtertuin een kip te slachten en de vader gaat niet gezellig met zijn vrienden een voetbalwedstrijd kijken, maar loop tot `s avonds laat over straat opzoek naar bruikbare materialen. De kinderen maken geen deel uit van het groepje buurtkinderen, maar speelt voornamelijk alleen en binnen.

Nou, je kunt mij niet vertellen dat deze mensen een gelukkig leven leiden.

Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd sinds ik hier woon is dat geld overgewaardeerd wordt. Geld is voor ons, Westerlingen, eigenlijk iets vanzelfsprekends. Het is voor ons niet normaal dat mensen in krotten of op straat leven. Het is voor ons vanzelfsprekend dat iedereen een dak boven zijn of haar hoofd heeft. En dat iedereen elektriciteit, gas en warm water tot zijn of haar beschikking heeft. We reizen met zijn allen massaal af naar het zuiden om twee weken vakantie te vieren, gaan regelmatig op stap met vrienden of langs familie om gezellig te dineren. Het is niet meer dan normaal dat kinderen naar school gaan en daarna een vervolgopleiding volgen. Een nieuwe winterjas, goede winterschoenen en een gympak voor de sportlessen op school worden aangeschaft, gewoon omdat het nodig is. We vieren Kerst, Sinterklaas, Pasen en verjaardagen. We geven feestjes en etentjes. We gaan winkelen en trekken een kroket uit de muur. Als we ziek zijn gaan we naar de dokter of het ziekenhuis. We creëren herinneringen, hebben kansen, kunnen dromen en werken voor een betere toekomst. En dat zijn allemaal dingen die ons gelukkig maken en ook allemaal dingen die je zonder geld niet hebt of niet kunt doen.

Alles waar ik mee ben opgegroeid, alles wat voor mij normaal en vanzelfsprekend is, is dat hier in Turkije niet

Alles waar ik mee ben opgegroeid, alles wat voor mij normaal en vanzelfsprekend is, is dat hier in Turkije niet. En dat komt omdat mensen hier niet zozeer bezig zijn met leven, maar meer bezig zijn met overleven. Hoe kun je jezelf druk maken over een kussen dat niet de perfecte kleur heeft, als je niet eens kunt douchen? Hoe kun je trek in gerookte zalm hebben als je niet eens brood kunt kopen? Hoe kun je rode pumps willen hebben als je in de winter op slippers moet lopen? Hoe kun je op vakantie willen, als je zeven dagen per week moet werken om de rekeningen te kunnen betalen? Hoe kun je een nieuwe haarkleur willen als je zelf je haar moet knippen omdat de kapper te duur is?

Gelukkig zijn kost misschien geen geld, maar alles wat hieraan bijdraagt kost dat wel. Ik denk niet dat je ineens gelukkig wordt van een nieuwe tas of een bezoekje aan de kapper. Ik denk ook niet dat je er gelukkig van wordt als iedereen ineens je vriend wilt zijn of als je elke week uit eten gaat. Ik geloof niet dat je gelukkig wordt als je drie keer per jaar in dure resorts verblijft en ik geloof ook niet dat je er gelukkig van wordt als je ineens een opleiding tot kaakchirurg volgt. Ik geloof dat je geld in eerste instantie nodig hebt voor dat dak boven je hoofd, om jezelf warm en schoon te houden en om te kunnen eten of drinken. Je hebt geld nodig om een opleiding te kunnen volgen, om een ziekte te kunnen genezen en om te investeren in een toekomst. Je hebt geld nodig voor de basis dingen in het leven, en om überhaupt te kunnen leven. En dan zijn er nog al die extra`s zoals verjaardagen, een leuke tas, een high-tea of dat ijsje, allemaal dingen die bijdragen aan kleine geluksmomentje en die je zonder geld niet kunt doen. Maar ook de belangrijkste factoren van geluk zoals de herinneringen en dromen, de tijd met familie en vrienden en het genieten zelf kosten handenvol met geld. Je kunt namelijk niets doen zonder geld. En dus ben ik er wel degelijk van overtuigd dat geld een grote rol heeft in het bepalen van geluk, maar ik geloof ook dat geld meer kapot maakt dan je lief is. Geld maakt gelukkig, maar staat niet garant voor geluk.

Wat vind jij?

Facebook Comments

1 Comment

  • Geld spielt natürlich in unserer Gesellschaft eine sehr große Rolle, dennoch muss man ganz klar sagen, dass zum glücklichsein einfach mehr gehört, als Geld zu besitzen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.