Mijn acht favoriete TED-Talks


Cameron Russell – Looks aren’t everything. Believe me, I’m a model.
Cameron Russell is model en heeft onder andere opdrachten gedaan voor Victoria’s Secret en Chanel. Op het TED podium kleedt ze zich van een sexy vrouw in kort jurkje en hoge hakken om naar een iemand die niet om haar uiterlijk lijkt te geven in een wikkelrok, platte schoenen en een sweater. Ze maakt hiermee een statement, want binnen zes seconden heeft ze de manier waarop je over haar dacht verandert. Modellen zijn eenzijdig, jong, gezond en hebben symmetrie, een beeld dat we als mooi definieren en waar we aan blijven vasthouden. Cameron steekt in haar TED-Talk de draak met dit beeld en laat weten dat modellen stiekem heel onzeker zijn en dat uiterlijk niet alles is.

David Steindl-Rast – Want to be happy? Be grateful.

Wat alle mensen met elkaar delen is de wens om gelukkig te zijn, zegt David Steindl-Rast een Benictijnse monnik en oprichter van het netwerk Gratefulness. Hij vertelt dat geluk ontstaat als we dankbaar zijn voor alles wat er is en voor alles wat me meemaken. Zelf voor de minder leuke dingen, want achter iedere moeilijke situatie schuilt een belangrijke les, een om dankbaar voor te zijn en waardering voor te hebben. Een krachtige en inspirerende video.

Hyeonseo Lee: My escape from North Korea

Het duurde even voor ik deze video had terug gevonden. Ik weet niet meer wanneer ik deze video voor het eerst gezien heb, maar ik kan me nog goed herinneren wat een indruk deze video heeft gemaakt. En dat doet de video nog steeds. Een ontroerend verhaal van een moedige, jonge vrouw.

Graham Hill – Less stuff, more happiness

Tegenwoordig hebben we drie keer meer ruimte dan vijftig jaar geleden, maar ook meer opslagruimte nodig. Kopen we echt zoveel? Graham Hill besefte dat hij meer spullen had dan goed voor hem was. Met als resultaat meer kopzorgen, hoge rekeningen, gebrek aan duurzaamheid en misschien zelfs minder geluk. Om dit op te lossen begon hij een project: “A life edited”. Hij pleit ervoor dat we minder spullen en minder ruimte innemen voor meer geluk.

Roz Savage – Why I’m rowing across the Pacific

Roz Savage werkte op kantoor in Londen, omdat het comfortabel was. Ze vroeg zich af wat ze met haar leven wilde en schreef twee overlijdensberichten voor zichzelf: een over haar comfortabele leven en een over een leven wat ze wenste, vol met avontuur. En dus zei ze haar baan op en verliet haar comfortabele leven voor een leven vol avontuur. Ze roeit nu solo de oceanen over. Een inspirerend en enthousiast verhaal.

Derek Sivers – Weird, or just different?

Een hele korte en simpele TED-talk met een briliante en duidelijke boodschap. Grappig en verfrissend.

Chimamanda Adichie – The Danger of a Single Story

Haar kamergenote op de campus van de universiteit complimenteert Chimamanda met het perfecte Engels dat Chimamanda spreekt, is teleurgesteld als Chimamanda een fan blijkt van Mariah Carey in plaats van de muziek van haar ‘stam’ te draaien, verbaast zich erover dat Chimamanda op een fornuis kan koken en denkt dat Afrika één land is, waar alleen maar ellende en misère is. Het gevaar van een verhaal. Chimamanda vind ik persoonlijk geen fijne spreker, maar haar boodschap is mooi, belangrijk en ook inspirerend.

Sarah Kay – If I should have a daughter

En als afsluiter Sarah Kay met absoluut mijn favoriete TED-talk. Ik ben een beetje verliefd op Sarah. Ze vertelt zo mooi. Op Ted staat ook: `How many lives can you live?` en dat filmpje is net zo mooi.

Dit zijn mijn acht favoriete TED-Talks. Wat is jouw favoriete filmpje op TED?

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.