Ga je op vakantie naar Turkije? Vergeet dan geen e-visum aan te vragen!

Zoals ik twee weken geleden al schreef zijn er de laatste tijd een hoop puzzelstukjes op zijn plaats gevallen. Met frisse moed gaan Nevzat en ik er weer tegenaan en pakken we de dingen op die we veel te lang hebben laten liggen. Er is echter, voor mijn gevoel, een ding dat ik moet doen om het verleden echt achter me te kunnen laten en dat is mijn liefde Istanbul bezoeken. Ik heb het gevoel dat ik van de ene op de andere dag ben weggegaan en eigenlijk is dat wel een beetje zo. Midden in de ellende ben ik weggestapt en nu kan ik me nog maar moeilijk al het moois herinneneren dat deze prachtige stad te bieden heeft. En ondertussen heb ik verschrikkelijke heimwee. Het lijkt wel alsof ik zomaar ben weggerukt vanuit Turkije en hier midden in Nederland ben geplaatst. Omdat dat stukje te verwerken wil ik dus binnenkort terug naar Istanbul. Ik vertelde dit tegen Nevzat, die heel enthousiast reageerde. Hij keek me aan en zei: “dan boek je toch gewoon een ticket en ga je een paar dagen heen, lieverd”. Nevzat zag het helemaal zitten en bestookte me met alle voordelen die een bezoek aan Istanbul mij te bieden heeft; van het zien van familie en vrienden tot nieuwe kleding kopen, lekker eten en shoppen voor onze nieuwe woning. En hij vervolgde dat ik veel geld zou besparen aan de kosten voor een hotel, “want je kunt logeren bij wie je maar wilt” zei hij. En dat is helemaal waar. Bovendien gelden er, volgens het reisadvies Turkije, alleen veiligheidsrisico`s geel op dit moment. Ik maak me dus geen ernstige zorgen en boek, zodra ik vakantie kan nemen, lekker een ticket naar Istanbul. Ik heb er zin in!

Nu ik geen inwoner van Turkije meer ben, moet ik natuurlijk ook eerst een visum aanvragen voordat ik het land kan bezoeken. Dat was ik helemaal vergeten!

Een paar dagen later ontving ik toevallig een mailtje in mijn inbox over visumaanvragen voor Turkije. Oeps! Daar hadden we helemaal niet aangedacht. Nu ik geen inwoner van Turkije meer ben, moet ik natuurlijk ook eerst een visum aanvragen voordat ik het land kan bezoeken. Dat was ik helemaal vergeten! Gelukkig is een visum voor Nederlanders automatisch multi-entry, je mag Turkije dus meerdere malen in en uitreizen met hetzelfde visum. Vroeger kon je deze direct bij aankomst bij de douane kopen, maar sinds 2015 kun je ook al van te voren een ‘e-visum’ online aanvragen. Een e-visum is het alternatief voor visa dat wordt afgegeven door bijvoorbeeld het consulaat van Turkije (engels), Turkse ambassades en douanekantoren. Alhoewel het voor Europeanen met een visumverplichting nog steeds mogelijk is om een visum bij aankomst te kopen, is het veel handiger om al vooraf een e-visum voor Turkije online aan te vragen.

Want hoewel ik toch wel ontzettend last van heimwee heb, is mijn vertrouwen nog steeds beschadigd. Nouja, ik weet heus wel dat er vrij weinig mis kan gaan bij het aanvragen van een visum, maar ik heb serieus een trauma opgelopen tijdens, het destijds, mijn Turkse verblijfsvergunning aanvragen en vernieuwen. Daarom kies ik gewoon liever voor een Nederlandse website waarbij je een online e-visum voor Turkije kunt bestellen. VisumBuitenland.nl bijvoorbeeld, is een website die reizigers naar Turkije een makkelijke manier aanbiedt om een Turkije visum aan te vragen. Dit is wel iets duurder dan via de Turkse procedure zelf, maar brengt ook voordelen met zich mee. Zo kun je bijvoorbeeld gewoon via een vertrouwde omgeving met Ideal betalen en heb je geen creditcard nodig. Ook is alles gewoon in het Nederlands, dus mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan kun je gemakkelijk communiceren met de klantenservice. Bovendien kan de aanvraag indien nodig, zonder extra kosten, direct in behandeling worden genomen, zodat je met spoed een visum ontvangt. Handig voor mensen zoals mij, want ik weet zeker dat als ik straks eenmaal een ticket heb geboekt, ik alsnog een visum vergeet aan te vragen! Voor mij is dit ook reden genoeg om mijn benodigde visum aan te vragen via een Nederlandse website waar ik lekker met Ideal kan betalen. Geen gezeur meer, maar gewoon simpel de toerist kunnen uithangen in Istanbul. Dat lijkt me heerlijk..

En alhoewel ik het best een beetje spannend vind om te gaan, kan ik toch echt niet wachten! Istanbul is echt mijn thuis en ik mis de stad, mijn vrienden en familie echt ontzettend. Ik vind het af en toe maar moeilijk om ‘te aarden’ in de individualistsche en materialistische maatschappij van Nederland. Begrijp me niet verkeerd hoor; het is heerlijk om weer in mijn geboorteland te zijn en te genieten van bepaalde vrijheden. Want we zijn hier veilig en in een rustig, gemoedelijk land. We hoeven niet meer constant te leven in angst en stress en kunnen een leven naar eigen inzicht en wil opbouwen. Maar soms heb ik echt een beetje last van heimwee en mis ik het gevoel ‘echt’ te leven. Alles is zo keurig, netjes en ordelijk hier en dat drijft me regelmatig tot waanzin! De chaos en angst brengen namelijk ook verbinding, rust en een bepaald gevoel van vrede met zich mee. Het is een blijft een haat en liefdesverhouding en ontzettend moeilijk om te beschrijven. De stad is rollercoast van emoties, zoals je in mijn afscheidsbrief naar Istanbul kun lezen, waar je geen controle over hebt. Ik ben benieuwd hoe ik het zal ervaren om weer in deze prachtige stad te zijn. Ik heb in ieder geval al een heel lange to-do-list, haha. Want behalve dat ik niet kan wachten om mijn vrienden en familie eindelijk weer te zien, wil ik natuurlijk ook heel veel eten, eten, drinken, winkelen, eten, zien, bezoeken, winkelen en eten!

Maar voordat ik überhaupt kan gaan, moet ik eerst maar eens mijn visum regelen.. Wat doe jij liever, online aanvragen of je visum regelen op plaats van bestemming?
Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.