Tien dingen die ik niet mis uit Nederland

9 tot 5 mentaliteit

Dit staat absoluut op de eerste plek van de tien dingen die ik niet mis uit Nederland. Ten eerste ben ik niet zo`n fan van vroeg opstaan. Ik heb serieuze opstartproblemen en van mij mag de dag om een uur of tien beginnen. Ik leef liever `s avonds. Of `s nachts. Maar in Nederland is de dag om 18.00 uur voorbij. Alles is na zessen gesloten, met uitzondering van een aantal supermarkten, en zelfs restaurants gaan vroeg dicht. En dan kun je alleen nog maar thuis zitten en vroeg naar bed. What else is there to do?. Stipt om zes uur avondeten, elke dag om acht uur GTST en dan om een uur of tien naar bed. Nee, doe maar mij het mediterraanse leven waar alles lekker rustig verloopt. Een dag heeft 24 uur. Hier gaan winkels elke dag rond een uur of negen à tien `s avonds dicht. Als je midden in de nacht honger hebt is er op elke hoek van de straat nog wel een eettentje open en als je geen thee in huis hebt kan je partner je gewoon om twee uur `s nachts mee naar buiten slepen om thee te drinken. I love it!

Het weer

Heeft dit überhaupt toelichting nodig?

“Doe maar gewoon, dan ben je al gek genoeg”

Wat is er mis met gek zijn? Waarom moet iedereen maar gewoon zijn? Ik houd er juist wel van als iets of iemand anders dan anders is. Gewoon lekker jezelf kunnen zijn vind ik erg belangrijk. Heerlijk vind ik de mix aan culturen hier. Zo zonder gezeur. Nederland zou zo`n mooi land kunnen zijn, een voorbeeld voor de wereld. We hebben immers de meeste nationaliteiten in ons land wonen. Maar helaas is het niets anders dan vooroordelen en gezeur. Hier vind je vrouwen in zwart gesluierd hand in hand met vrouwen in een veelte kort rokje lopen. Je vind hier zakenmannen, vrouwen met een hoofddoek, gypsy`s, afrikanen, Aziaten, Europeanen, amerikanen, travestieten, hoeren, vrouwen in hijab, alternatievelingen, Donatella Versace`s met teveel botox, alles! En hoewel niet iedereen altijd overal even open voor staat, is het fijn dat je hier gewoon jezelf kunt zijn. Gewoon of niet.

Daarbij vind ik het hier bijvoorbeeld ook zo goed dat de Turken opkomen voor hun rechten. Bij het minste of geringste wordt er geprotesteerd. Moet je ons Nederlanders kijken; we delen wat foto`s op Facebook en voeren zogenaamd actie voor Zwarte Piet. Ondertussen wordt onze portemonnee leeggeroofd. Jongens, doe maar gek, want er is al gewoon genoeg!

Hutspot, stampot en andere potten

Eerlijk is eerlijk, ik ben niet bepaald met de Nederlandse kost grootgebracht. Wij aten thuis zo`n drie à vier keer per jaar echt Nederlands en dat vond ik nog teveel. Meestal zorgde ik ervoor dat ik dan bij een vriendinnetje at, haha. Als ik nog eerlijker ben moet ik zeggen dat ik het eten wat Petra onlangs voor ons maakte stiekem best okè vond. Maar missen? Dat doe ik absoluut niet! Ik ben blij dat ik niet meer verplicht drie keer per jaar gekookte aardappels eten hoef te eten!

De Nederlandse Overheid en bureaucratie

Ja, deze stond ook bij de dingen die ik mis. Ik mis het ook, want hier weet ik niet waar ik aan toe ben, hoe alles werkt, wat ik het beste kan doen en waar ik moet zijn. Maar serieus, ik vind het maar een zooitje in Nederland. Belasting betalen om het later weer terug te krijgen, rekeningen van 50 eurocent waarvan het werk voor het opsturen meer kost, hondenbelasting, betalen om radio te kunnen luisteren of een bord op straat te kunnen zetten als je een eigen bedrijf hebt, urenlang in de wacht staan bij een callcenter waar alleen maar onervaren kinderen werken, het papierwerk, betalen aan een bank terwijl zij mijn geld gebruiken en juist mij zouden moeten betalen. Ik kan eindeloos doorgaan, ik zou er zelfs een boek aan kunnen wijden. Het is te krankzinnig voor woorden allemaal.

De saaiheid

Tja, what can I say? Ik vind Nederland echt een bizar saai land.

Harde samenleving

Ja, dat vind ik. Weet jij wie jouw buren zijn? Help jij je oma als ze ziek is? Kook jij wel eens voor je ouders? Geef jij anderen wel eens een complimentje? Sta je altijd klaar voor je familie en vrienden? Zeg jij wat je denkt, voelt en wilt? Voel jij je veilig en geborgen in Nederland? Hebben jullie nog wel eens een buurtfeest, zoals heel vroeger? Of zeur je als de muziek te hard staat bij de buren, klaag je als iemand niet doorloopt, heb je geen tijd om anderen te helpen en denk je hoezo moet ik weten wie mijn buren zijn, dat zijn mijn zaken toch helemaal niet? Nederland lijkt aardig op dat laatste. Het is zo ieder voor zich. Niemand helpt elkaar nog. Niemand kent elkaar nog. Niemand heeft nog ergens tijd voor. Niets kan meer spontaan. Eten wordt weggegooid in plaats van er een ander blij mee te maken. We hebben totaal geen vertrouwen in elkaar. Dat omaatje die niet durft over te steken helpt een ander wel. Toch? We schelden er echt massaal op los met de meest lelijke woorden en het lijkt allemaal maar normaal te zijn. `Buitenlanders` (in mijn ogen is iedereen met een Nederlands paspoort gewoon een Nederlander) worden massaal over een kam gescheerd als kutvolk, kankermoslims en uitkeringstrekkers. Ik vind het allemaal zeer heftig. Ik vind de Nederlandse samenleving echt keihard. En niet leuk.

Het OV

Dat is ook echt een zooitje in Nederland hoor jongens. Het is belachelijk duur en chaotisch allemaal. Jaren na invoer van de OV-Chipkaart werkt het systeem nog niet na behoren (soms is niet uitchecken goedkoper dan uitchecken, hoezo een achterlijk systeem?). Ze willen dat mensen meer gebruik maken van het OV maar het is te duur voor iedere normale burger. Je kunt je OV-Chipkaart bijna nergens opladen en als je dus een lege OV-Chipkaart hebt en de laatste bus moet halen, dan heb je gewoon pech en sta je midden in de nacht midden op straat. En denk eens na over toeristen. Hoe moeten die in godsnaam wijs worden in de ongeregelde wereld van het OV?

Televisie

Ik vind er echt niets aan in Nederland. Behalve Expeditie Robinson was er nooit eens iets leuks of normaals op de televisie.

En nog zoveel meer

Het gezeur, het altijd alles beter weten, prijzen die elke dag lijken te verdubbelen, de miljoenen verkeersregels, de miljoenen regels in het algemeen, het parkeeraanbod, kant en klaar eten, de drukte, vriendenkliekjes, het pietluttige, gierigheid and so on. Een leven in het buitenland heeft zowel voor- als nadelen. Er zijn dingen die ik enerzijds mis en anderzijds juist niet mis. Het gras lijkt altijd groener aan de overkant, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. In principe mis niet veel uit Nederland behalve de dagelijkse dingen waaraan ik gewend was, mijn familie, vrienden en eten. Ik vind het heerlijk om in Istanbul te wonen en hoeveel er veel dingen in Nederland veel beter kunnen, blijft Nederland in financieel opzicht en op het gebied van zorg en welzijn een van de beste landen ter wereld om te wonen. Ik ben denk ik te mediterraans voor de koude en nuchtere Nederlandse cultuur. Maar ondertussen ben ik zelf ook vaak koud, nuchter en heel direct. Het is een grappige vicieuze cirkel. Niets of niemand kan ooit perfect zijn en aan alles eisen voldoen.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.