This are the best things about living in Turkey

Eerder al schreef ik het artikel: ‘the worst things about living in turkey‘, waarin ik lekker klaag en zeur over de nadelen van het leven als een expat in Turkije. Het is nu eenmaal zo dat stress en negativiteit (verblijfsvergunning, schoonfamilie, werk, huis etc.) ervoor zorgen dat je zelf ook negatief wordt. En dat is zo jammer. Het wordt er niet leuker op en het veranderd ook helemaal niets! En het is helemaal niet alleen maar stom hier, ik heb het hier nog altijd hartstikke naar mijn zin en ik hoewel ik heus best heimwee heb en veel dingen en mensen uit Nederland mis, ben ik hartstikke blij om hier te wonen! Dus vandaag deel ik the best things about living in Turkey. En uiteraard ben ik ik weer, zoals een echte Nederlander betaamd, met..

Het weer.

Het weer stond ook in ‘the worst things about living in Turkey’, want het is gewoon echt niet uit te houden hier in de zomer en ijskoud in de winter.. Maar laten we eerlijk zijn; de rest van het jaar is het echt super lekker weer! Het is hier nu ook echt heerlijk weer trouwens! Het is de hele maand september heerlijk geweest en terwijl jullie in Nederland al lang en breed een jas aanhadden, liep ik nog lekker in mijn zomerjurkjes. We kunnen nog steeds heerlijk buiten zitten en genieten van het zonnetje. En dat kan niets of niemand me afnemen. Dus hoewel het hier in de zomer extreem heet en benauwd is en in de winter extreem koud is, hebben we de rest van het jaar heerlijk weer. En daar geniet ik met volle teugen van.

Het uitzicht

Mijn liefDaar hoef ik niets aan toe te voegen, toch?

Het openbaar vervoer

Okay, toen ik nog in euro’s dacht vond ik het openbaar vervoer helemaal geweldig, maar nu die tijd voorbij is moet ik toegeven dat het vrij duur is. Maar buiten dat, is het openbaar vervoer hier echt zo ontzettend goed geregeld. Elke kwartier, en in de spits zelfs elke vijf minuten, is er een metro die je binnen no-time aan de andere kant van de stad brengt. De tarieven staan vast, of je nu een halte of van begin tot einde gebruikt maakt van het openbaar vervoer maakt qua prijs helemaal niets uit. Zwartrijden is hier haast onmogelijk omdat je overal door een poortje moet en er overal beveiliging staat. Er is geen gedoe met persoonlijke OV-kaarten, je kan namelijk gewoon overal een pasje kopen. Met die pasje kun je met een onbeperkt aantal mensen reizen. Dus geen hoge aanschafkosten voor het hele gezin en ben je een keer je pasje vergeten dan is er altijd wel iemand die voor je incheckt als je twee lira geeft. Daarnaast kun je echt overal je pasje opladen. Sowieso op elk station, maar daarnaast zijn ook overal kiosken waar je terecht kunt. In tegenstelling tot Nederland, daar sta je gewoon midden op nacht op straat en kun je geen kant op (waargebeurd verhaal). En daarbij zijn de chauffeurs hier nog gewoon vriendelijk. Ze stoppen waar nodig is, gaat de deur niet open dan stoppen ze gewoon even verderop midden op de weg, wil je de bus in terwijl je nog niet bij de halte bent dan stoppen ze ook midden op de weg, wil je de bus uit terwijl het file is dan doen ze ook gewoon de deur open en is je pasje leeg dan laten ze je ook gewoon meereizen. Verbindingen sluiten goed op elkaar aan, mensen staan voor elkaar op en er zijn heel veel verschillende verbindingen zodat je zo min mogelijk hoeft over te stappen. Nee, ik krijg niet betaald door Prinses Erdogan, haha. Het openbaar vervoer is gewoon echt super hier!

Zwerfdieren

‘Hond aan boom vastgebonden’en ‘Staart van kat afgesneden’ zijn helaas geen vreemde nieuwsberichten in Nederland. Walgelijk vind ik het. Istanbul heeft ontzettend veel straathonden- en katten. Soms vraag ik me wel eens af hoe het zou zijn als zoiets in Nederland plaatsvond. Wat zou er dan nog van die dieren overblijven? Hier in Istanbul heeft menig van deze dieren een beter leven dan sommige mensen. Mensen hebben hele systemen bedacht waarbij ze van grote waterflessen een voer/drinkbak maken. Deze staan echt overal door heel Istanbul verspreid en zo worden alle honden en katten voorzien van eten en drinken. Oud brood en andere etensresten worden vaak ook voor de dieren bewaard en ze ze worden meer geknuffeld dan de gemiddelde ‘knuffelmarrokkaan’. Ik vind het echt heel mooi dat in een grote stad als Istanbul mensen zich nog steeds inzetten en zorgen voor dieren in plaats van ze te mishandelen. Even een tip: veel van deze dieren zijn voorzien van een chip. Dit betekent dat ze gecontroleerd zijn door de gemeente en je ze dus gerust kunt aaien. Hebben ze niet zo`n chip dan betekent dit niet per definitie dat ze gevaarlijk of ziek zijn, maar kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en goed uitkijken.

Mustafa Kemal Atatürk

Respect voor deze man. Zonder hem was Turkije niet het Turkije van nu geweest. Hij maakte van Turkije een seculiere staat, voerde het Latijnse alfabet in, maakte basisonderwijs gratis en verplicht, polygamie werd verboden, vrouwen kregen stemrecht en hoofddoeken werden verboden in overheidsinstanties. Zijn dochter was de eerste luchtvaartpionier van Turkije en de eerste vrouwelijke gevechtspiloot ter wereld. Ik geloof dat deze man ver vooruit liep op zijn tijd en heeft zoveel goed gedaan voor Turkije. Veel politieke leiders zouden zelfs tot op de dag van vandaag een goed voorbeeld aan hem kunnen nemen.

Eten

Ook eten stond op tussen de nadelen van in Turkije wonen, maar let`s face it: het is ook een van de beste dingen aan een leven in Turkije. Alles is vers, alles is seizoensgebonden. Er wordt ontzettend veel fruit en groente gegeten en over de heerlijke vis wil ik niet eens beginnen!

Winkelen

Als ik toch eens miljonair was, dan wist ik wel hoe ik mijn dagen zou vullen! Overal zijn winkels hier. Van kleine tot gigantisch grote shoppingmalls, markten, winkels, pazars, alles kun je vinden. Ik heb het dan wel over de textielindustrie, want aan bijvoorbeeld interieurwinkels scheelt er hier nog het een en ander, haha!

Beauty

Schoonheidsspecialisten, kappers, nagelstylisten, make-up artisten, op elke hoek van de straat vind je ze. Turkse vrouwen (en mannen) houden ervan om zichzelf te verzorgen en daar word ik heel erg blij van. Ik vind het heerlijk om mooie, verzorgde mensen te zien. Nu moet ik eerlijk zeggen dat een groot deel van de Turkse bevolking behoorlijk is doorgeslagen, maar desondanks is het merendeel gewoon netjes verzorgd. Ik denk dat de beauty-industrie een van de grootste van Turkije is en ik vind daar helemaal niets mis mee zolang het binnen de perken blijft. En het allerfijnste zijn natuurlijke de prijzen! Aangezien de gemiddelde Turkse vrouw drie keer (!) per week naar de kapper gaat is het logisch dat er geen torenhoge prijzen worden gevraagd. Er zijn hele goedkope en belachelijk dure zaken te vinden hier. Dat vind ik fijn want zo is er voor iedereen keuze. In Nederland kunnen heel veel mensen het zich niet veroorloven om naar de kapper te gaan. Dat is toch zonde? Welke vrouw wilt zichzelf nou niet eens in de zoveel tijd laten verwennen?

Vechtlust

Erdogan die alcohol wilt verbieden? Of de zoveelste moskee of shoppingmall wilt laten bouwen? Je kunt er vergif op innemen dat er duizenden Turken de straat opgaan om te demonstreren. Zet de politie traangas is? Geen probleem, dan kopen we gewoon alle citroenen en melk op die er in heel Istanbul te vinden zijn. Even vijf minuten pijn lijden en we gaan met zijn alle verder. Want nog een moskee? Nee! Wat? Willen ze dat boompje omkappen? Hell no! We verzamelens ons gewoon weer. Oh, ze gebruiken nu chemisch gas. So what? Die boom moet en zal blijven. Mensen zijn tijdens de protesten overleden. Dieren zijn tijdens de protesten overleden. Er is ontzettend veel geweld gebruikt en toch geven de Turken niet op. Ik ben zelf een aantal keren gegasbomed en geloof me als ik zeg dat het echt superveel pijn doet. Ziek was ik ervan. Ik heb mensen op straat zien liggen bloeden, mensen hebben wekenlang in tentjes gekampeerd. Dat is een vechtersmentaliteit waar ik U tegen zeg. In Nederland worden we massaal leeggezogen en niemand die in opstand komt. Maar hier komen de Turken massaal de straat op. Hoewel ik het niet altijd overal mee eens ben, vind ik die vechtlust die ze hier hebben echt bewonderenswaardig!

Ik zou nog zoveel meer pluspunten aan een leven in Turkije kunnen opnoemen. Het buitenleven, de behulpzaamheid, het respect, de infrastructuur en de “eigen volk eerst” mentaliteit zijn er zomaar een paar. Ik doe ontzettend veel ervaringen op, ik ontmoet mensen uit alle uithoeken van de wereld, ik ontwikkel mijn talen met een noodgang en leer om de kleine dingen van het leven te waarderen. Hoewel ik niet denk dat we hier de rest van ons leven zullen blijven wonen (we zijn te Europees om het maar even zo te zeggen en we willen graag dichter bij onze familie en vrienden zijn) wil ik hier voorlopig nog lang niet weg. Er valt nog zoveel te leren en ontdekken!
Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.