Ben jij gelukkig? Of wil je gelukkiger zijn? Dat is iets wat je zelf in de hand hebt!

Nietsvermoedend liep ik over de markt. Ik was een beetje chagrijnig en diep in gedachten verzonken over wat ik nog allemaal zou moeten regelen voor mijn vertrek en hoe ik dat allemaal in hemelsnaam voor elkaar zou kunnen krijgen in drie dagen tijd. Tot er opeens een jongen voor mijn neus opdoemde. Zomaar uit het niets stond hij daar en zei hij heel vrolijk gedag. Ik zei ook heel vrolijk gedag terug, -alsof ik een oude kennis tegen kwam die ik al een paar jaar niet had gezien- terwijl ik iets dacht als: “Ga weg, haast, waarom zo vrolijk, hier geen tijd voor”. Maar de jongen stond nog steeds stil voor mijn neus, dus hij moest vast iets van me. Ik bekeek hem nader en zag op zijn jasje dat hij werkt voor KWF Kankerbestrijding. “Nou, ik ga niets sponsoren hoor! Ik woon hier niet eens” was het eerste wat ik uitbracht. Nog steeds even vrolijk zei de jongen dat ik helemaal niets hoef te sponsoren en liet hij opgewekt een knalkleurig bord aan me zien. “Waar wordt jij gelukkig van?” was zijn vraag. Een glimlach kwam op mijn gezicht tevoorschijn. Wat een leuk initiatief! Terwijl we over koetjes en kalfjes stonden te kletsten probeerde ik ondertussen te bedenken waar ik gelukkig van word. In een woord. En ik wist het niet. Ik kon helemaal niets bedenken. Een simpel woord om te beschrijven waar ik echt gelukkig van word was teveel gevraagd voor mij. Ik vertelde de jongen dat ik er over na zou denken en als ik hem op mijn terugweg tegen zou komen een woord op zou schrijven.

Ik vervolgde mijn weg over de markt en nu was ik niet diep in gedachten verzonden over wat ik allemaal nog moest doen, maar over wat mij gelukkig maakt; de reizen die ik maak, vriendlief, familie, vrienden, nieuwe schoenen, vakantie, een avondje naar het theater. Maar zijn dat dingen die me echt gelukkig maken? Of is dat een tijdelijk en oppervlakkig gevoel wat van buitenaf komt en zit echt geluk van binnen? Ben ik wel echt gelukkig? Ja, ik ben oprecht gelukkig in mijn leven. Maar waarom dan? Komt het door dat kindje dat naar me lacht, die leuke jongen die een complimentje geeft, de zon die schijnt en de vogels die fluiten? Of ben ik gelukkig door het maken van die lang gekoesterde reis en de mensen om me heen?

KWF Kankerbestrijding had me goed aan het denken gezet. Ik besef me maar al te goed dat ik een fijn leven heb met ontzettend veel kansen en mogelijkheden en dat ik in principe kan doen en laten wat ik wil. Ik heb fijne mensen om me heen en doe leuke dingen. Ik maak mijn eigen keuze`s en geniet van wat ik doe. En toen besefte ik het. Ik ben gelukkig omdat ik gelukkig wil zijn. Gelukkig zijn is een keuze. Een hele bewuste keuze die je alleen zelf kunt maken. Je kunt ervoor kiezen om positief in het leven te staan, om te genieten van al het kleins wat deze mooie wereld brengt en om te waarderen wat je hebt. Of je kunt ervoor kiezen om je mee te laten slepen met negativiteit, om alleen de slechte dingen in het leven waar te nemen en te klagen over wat je niet hebt. De keuze is aan jou.
Ik besefte me dat ik wel degelijk gelukkig ben. Het zijn niet alleen de reizen die ik maak of de schoenen die ik koop, de mensen om mij heen of dingen die ik doe. Nee, het geluk zit in mij van binnen. Het gras is groen. De zon schijnt. Mensen lachen. Ik heb een dak boven mijn hoofd, water uit de kraan en eten in de koelkast. Ik ben gezond. Ik ben gelukkig. Het leven is mooi. En dat is een bewuste keuze die ik heb gemaakt.

Ben jij gelukkig? Of wil je gelukkiger zijn? Dat is iets wat je zelf in de hand hebt! Met deze handige tips zorg je ervoor dat je een stuk positiever in het leven staat en dus vanzelf ook een stuk gelukkiger zult worden.

1: Doe afstand van negativiteit.
Houd afstand van negatieve mensen en negatieve situaties. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk dus wanneer je je in een negatieve situatie begint of te maken hebt met een negatief persoon, creeër dan een bepaalde afstand zodat je er zelf niet in wordt meegesleurd.

2: Stop met piekeren.
Piekeren helpt niet. Het brengt je nergens. Met piekeren maak je de problemen groter dan ze zijn en daardoor blijf je negatief denken. Als je jezelf betrapt op piekeren, zeg dan stop tegen je jezelf en ga iets anders doen. Buig je negatieve gedachten om in positieve gedachten.

3: Wees jezelf.
Waarom zou je je anders voordoen dan je werkelijk bent? Accepteer jezelf zoals je bent en anderen zullen je accepteren. Wees blij met wie je bent, zeg wat je wilt zeggen en doe wat je wilt doen en maak je niet druk om wat anderen over je denken. Dit zal zoveel rust en vrijheid geven.

4: Geniet van kleine dingen
Vergeet niet te genieten van al het kleins en al het moois dat het leven je brengt. Waardeer de zon die schijnt, lammetjes in de wei en een kus op je voorhoofd. Beleef deze emoties en besef waarvoor je dankbaar bent. Kijk eens om je heen en neem de omgeving in je op. Er is zoveels moois te ontdekken, je moet er alleen wel voor openstaan.

5: Leef in het nu
Kijk niet terug naar het verleden en bedenk niet telkens wat je anders of beter had kunnen doen. Alles heeft een reden. Blijf niet stilstaan in wat er is gebeurt. En idealiseer de toekomst niet. Het idealiseren van de toekomst levert een verhaal op in je hoofd waar anderen geen weet van hebben. Je leven zal niet zo verlopen als jij hebt bedacht en dit levert uiteindelijk alleen maar teleurstellingen op. Het leven is zoals het is, het verloopt zoals het verloopt. Gisteren is voorbij en je weet niet wat er morgen gebeurt.

6: Kies voor geluk
Gelukkig zijn is een keuze. Kies er bewust voor om gelukkig te zijn. Geniet van wat het leven je brengt. Wees dankbaar voor wat je hebt, voor de mogelijkheden die er zijn. Kies voor positiviteit. Kies voor geluk.

Op mijn terugweg passeerde ik het kankerfonds en schreef op: ‘Kaas maakt mij heel gelukkig’.

Wat maakt jou gelukkig?

Facebook Comments

2 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.