10 dingen die ik mis uit Nederland

Familie en vrienden

Dit lijkt me voor zichzelf spreken. Een van de moeilijke dingen van in een ander land wonen is het gemis naar familie en vrienden. Ik kan niet `even een koppie` komen doen, ik kan niet zomaar met m`n broer de hort op en ik ben er niet bij als een van m`n vriendinnen straks gaat bevallen.Gelukkig bestaat er tegenwoordig online communicatie en nu ik eindelijk mijn verblijfsvergunning heb kan ik ook zonder problemen naar Nederland reizen. En gelukkig komt er regelmatig bezoek!

Deen

Ok, ik zal maar eerlijk toegeven dat ik niet had gedacht dit ooit te gaan zeggen. Jarenlang heb ik geklaagd over Nederlandse supermarkten. Jarenlang heb ik geklaagd over alle potten, blikken en zakken kant en klaar voedsel die we in Nederland consumeren. Jarenlang heb ik geklaagd dat er niets, niets, niets verkrijgbaar is in de Nederlandse supermarkten. En nu staat Deen (geen grote Italiaanse Coop, geen Conad, geen Carrèfour, maar Deen!) stipt op nummer twee van de dingen die ik uit Nederland mis. Het gemak, de schappen, de merken, de cassières, de aanbiedingen, de duidelijkheid, de overzichtelijkheid, de producten, alles mis ik.

Alles wat eetbaar is

Niet alleen mis ik het het gemak van Nederlandse supermarkten, ook heb ik een intense heimwee naar eten. Alle soorten kaas mis ik. En smeerkaas. Daarna mis ik de Knorr wereldgerechten, verse tortellini, echte croissaintjes, ontbijtkoek, beschuit, hagelslag, pindakaas, kadetjes, boerencake, verkade koekjes, chocolade, chocolademelk, paaseitjes, pepernoten, simpele Aziatische producten zoals emping, kroepoek, sambal en gebakken uitjes, kidneybonen, wijn, wijn, wijn en wijn, toastjes, dubbel fris, voorgesneden groentes en zakken gemixte sla waarvan de naam op de zak staat en ik gewoon weet wat het is, mona toetjes, limonadesiroop, alles wat frituurbaar is, roosvicee, mosterd, zongedroogde tomaatjes, gehaktkruiden, tijgerbrood, chilisaus, Zaanse mayonaise, pombeertjes en het allermeeste mis ik vleeswaren. Zo, ik denk dat ik nu alles wel heb gehad. Wil je m`n adres weten zodat je wat kunt opsturen? Mail me gerust, haha!

Koeienpoep

Serieus. Ik mis de lucht van koeienpoep. Een grote, verse, stinkende hoop koeienpoep waar je misselijk van wordt als je s`ochtends onderweg bent.

De Nederlandse mentaliteit

Ik weet niet precies hoe ik dit moet beschrijven. Ik erger me soms aan de Turken en hun grote bemoeizucht hier. Deze bemoeizucht is gewoon bizar. En niet leuk. Bijvoorbeeld: een tijdje geleden ging ik naar ons oude huis om te kijken of er nog post was gekomen. Komt er een vrouw naar me toe. Ik heb die hele vrouw in mijn hele leven nog nooit gezien, laat staan gesproken. “Ja” zegt ze. “Woon je nog steeds in Istanbul? Ik snap niet waarom je niet `vlucht` hoor. Want eh, je vriend is natuurlijk gewoon getrouwd hoor” ging ze verder. Verbaasd keek ik haar aan. “Ja echt hoor. Hij gaat elke nacht naar zijn vrouw toe”. Ik begon nog verbaasder te kijken. “Ja, heb jij wel je paspoort en je geld zelf bij je. Of heeft hij soms je paspoort afgenomen”. Nu keek ik haar letterlijk en figuurlijk stomverbaasd aan. “Ja, je moet oppassen hoor. Want zo kun je nooit meer weg. Je moet zorgen dat je jouw paspoort weer terugkrijgt en dan geld aan hem vragen zodat je weg kan. Anders verlaat hij je over twee jaar voor zijn vrouw en dan zit je hier in je eentje zonder geld en zonder paspoort. Wat ga je dan doen?”. Nou, ik heb me omgedraaid en ben weggelopen. Echt, waar halen ze het vandaan? Ok, ik weet wel dat Nevzat stiekem een superheld is die zichzelf in zessen kan splitsen hoor. Hij heeft namelijk niet alleen mij en `zijn vrouw`, hij houdt er een hele harem op na. Nee, even serieus,: buiten dat het nergens op slaat is het ook nog eens ontzettend dom. Stel dat Nevzat mijn paspoort had afgenomen. Waarom laat hij me dan in godsnaam in mijn uppie de straat opgaan. Of helpt de ambassade tegenwoordig niet meer in zulke situatie`s? I dunno. Ik weet wel dat ik er schoon genoeg van heb. Kom of met iets geloofwaardigs aan zodat het je misschien nog lukt om een probleem te veroorzaken of houd gewoon lekker je mond.

Kraanwater

Wat zijn wij Nederlands toch verwend betreft het water. Jullie willen echt niet weten hoe droog mijn haar is na het douchen. Verschrikkelijk! Of hoe erg ik het mis om water uit de kraan te lurken als ik dorst heb. Ik kan er gewoon niet aan wennen dat het kraanwater in andere landen van zulke slechte kwaliteit is. Nu wordt het water gelukkig bezorgd, maar eerder vergat ik zo vaak dat ik water moest kopen en dan was er vaak gewoon geen drinkwater in huis. Kun je het je voorstellen?

Groen

Ok, dit is misschien niet bepaald Nederlands, maar wel iets wat ik mis. Deze grote miljoenenstad van een Istanbul heeft zo weinig groen dat het bijna bizar is. Toen ik in de zomer in Nederland was keek ik mijn ogen uit en begreep ik ineens waarom toeristen Nederland zo mooi vinden. Overal zijn bomen, grasvelden, weilanden, bloemen en planten. En hoewel ik helemaal niet zo`n natuurfreak ben, valt het me op hoe erg ik de natuur soms mis. Het is grappig hoe je sommige dingen zo vanzelfsprekend ervaart dat je helemaal niet meer ziet hoe mooi of bijzonder iets eigenlijk is.

Interieurwinkels

Dit is misschien de afgelopen weken al duidelijk geworden, maar echt. Als interieurfreak is het hier bizar moeilijk om mooi en betaalbaar interieur te vinden dat ook nog eens van kwaliteit is. Waar wij bij de freaking action een hele inrichting (die mooi, modern en naar wens is) bij elkaar kunnen kopen, moet je hier twee maanden zoeken, naar minimaal twintig winkels en betaal je voor dezelfde kwaliteit gewoon het zesdubbele als het niet meer is. En dan ben je nog niet tevreden. Om gek van te worden, serieus.

Nederlandse bureaucratie

0900-nummers, wachtlijnen, internetproblemen, callcenters, niemand die iets weet, niet terug gebeld worden, mails die zogenaamd niet aankomen, daar is allemaal niets mis mee hoor. Geloof mij. Hier moet je voor elk wissewasje in de hitte heel Istanbul doorreizen om in een benauwde wachtruimte tussen honderd stinkende mensen te wachten tot je eindelijk eens aan de beurt bent om vervolgens naar een andere ruimte te worden gestuurd en daar weer een paar uur moet wachten om vervolgens naar een ander bedrijf te worden gestuurd om vervolgens na twee dagen terug te moeten komen om vervolgens weer zes uur te moeten wachten om vervolgens bij een of andere instantie met dezelfde soort wachtruimtes papieren te moeten gaan regelen om vervolgens niemand te vinden die een woord engels spreekt terwijl het een instantie voor buitenlanders is om vervolgens te moeten wachten tot meneer A. aanwezig is om vervolgens een kopie van je paspoort te moeten gaan maken aan de andere kant van de straat waar de printer niet blijkt te werken en je een uur moet wachten tot de beste man doorheeft dat de inkt op is om vervolgens weer opnieuw te wachten tot meneer A. klaar is met zijn koffiepauze midden op de dag om vervolgens.. snap je? Nee hoor, geef mij maar een uurtje in de wacht aan de telefoon. Kan ik ondertussen lekker een film kijken, koffie zetten en aan mijn eigen oksels ruiken!

En nog zoveel meer

Openbare zwembaden waar ik baantjes kan trekken of aquarobics lessen kan volgen. Sloten en grachten, roeibootjes, flyers op straat voor kaasmarkten, fiets-, en zwemvierdaagse, georganiseerde snelwegen waar iedereen op zijn eigen weghelft rijdt en ruimte maakt voor ambulance`s en de euro. Ik mis kroegen, multicultureelheid en de legaliteit van prostitutie en coffeeshops waar niemand moeilijk of raar over doet, maar gewoon snapt dat dit juist iets goeds is. Ik mis het dat iedereen altijd zeur over het weer en ik mis dronken toeristen die hun hele levensverhaal vertellen en Amsterdam zo geweldig vinden. Ik mis het dat ik niet even snel op de fiets een boodschap kan doen of ergens op de koffie. Ik mis ook molens, de vesting, het ijsselmeer, Paul de Leeuw en zelfs GTST. En ons postsysteem. Ik denk dat wij ondanks ons masale geklaag over de TNT een van de allerbeste postsystemen ter wereld hebben met onze mooie rode brievenbussen, postzegels, postbodes, pakketjes die worden bezorgd en postkantoren waar geen ellenlange rijen staan. Ja, ik mis de TNT.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.