De kosten voor een weekje op vakantie kunnen al snel hoog oplopen. Zeker als je niet flexibel bent, maar juist aan de vakantieperiodes in bijvoorbeeld het hoogseizoen gebonden! Toch hoeft het allemaal niet zo duur te zijn. Als je een beetje creatief en geduldig bent kom je al een heel eind. Er zijn namelijk veel manieren om te besparen en je uitgaven binnen de perken te houden. Met onderstaande tips help ik je op weg om een goedkope vakantie te boeken. Zo houd je des te meer over voor leuke uitstapjes en activiteiten buiten de deur, of juist om thuis iets te ondernemen!

Dit zijn de ultieme tips om een goedkope vakantie te boeken!

Bespaar op onbewuste kosten

Met werken en sparen bereik je natuurlijk het meest. Als je niet elke week je zuurverdiende geld uitgeeft in de kroeg, bespaar je zomaar heel wat tientjes. Maar heb je ook wel eens stilgestaan bij wat je tussendoor uitgeeft aan bijvoorbeeld een broodje of flesje drinken? Onbewust lopen deze kosten al heel snel op. Probeer hier op te letten en neem wat vaker zelf iets mee van huis. Schaf bijvoorbeeld een hervulbare drinkfles aan en zorg ervoor dat je een bakje met gedroogd fruit en nootjes in je tas hebt zitten voor de lekkere trek. Dit is zorgt er niet alleen voor dat je geld kunt besparen, maar is ook nog eens gezonder. Let ook op andere onbewuste uitgaven zoals kassakoopjes, prullaria bij grote en goedkope ketens etc. Als je het geld wat je hiermee bespaart opzij legt, zul je zien dat je al snel een behoorlijk bedrag bij elkaar zult sparen.

Stel zelf je reis samen

Ga dit jaar eens niet naar het reisbureau en schaf eens geen pakketreis aan, maar stel zelf je ultieme reis samen. Boek je vluchten, hotels en eventuele huurauto los. Dit scheelt echt zoveel geld! Bijkomend voordeel is ook dat je de reis helemaal zelf naar wens kunt samen stellen, tot en met het tijdstip aan toe. Goede websites om te beginnen zijn bijvoorbeeld AirBnB, BajabikesBooking.com, Heerlijkehuisjes.nl, Interrail, Skyscanner and With Locals (affl). Zoek de kosten wel goed uit voordat je boekt. Voornamelijk zonvakanties binnen Europa kunnen namelijk soms toch een stuk goedkoper zijn in de vorm van een pakketreis. Dat komt omdat deze grootschalig ingekocht en kunnen daarom goedkoop worden aangeboden.

Ga couchsurfen!

Ben je iets avontuurlijker aangelegd en wil je helemaal flink besparen, verdiep je dan eens in couchsurfen. Dit heb ik zelf nog nooit gedaan, maar ik heb veel positieve verhalen van vrienden en kennissen gehoord. Couchsurfen is in principe niets meer dan een heel groot online netwerk waarbij je gratis slaapplaatsen over de hele wereld kunt vinden. Deze slaapplaatsen verschillen van logeerkamers tot een plekje op de bank of plaats voor een tent in de tuin, maar zijn altijd geheel zonder betaling. Dit is een van de beste tips om een goedkope vakantie te boeken want je geeft hierdoor vrijwel geen geld uit aan accomodatie. Bovendien leer je vaak leuke mensen kennen en krijg je echt een goede indruk van de lokale cultuur. Kijk op de website van couchsurfing voor meer informatie.

Tips om een goedkope vakantie te boeken!

Bespaar op vervoer

Behalve op accommodaties, kun je ook veel op het vervoer besparen. Vooral als je met een grotere groep bent kunnen de kosten al snel aanzienlijk schelen. Als je met een of twee personen bent is vliegen, afhankelijk van de bestemming, eigenlijk meestal het goedkoopst. Maar reis je met bijvoorbeeld meerdere vrienden of kinderen, vergeet dan ook opties zoals de bus, trein en auto niet. Vliegen is natuurlijk veel sneller, maar soms is het echt veel goedkoper om bijvoorbeeld met de auto te gaan. En bijkomend voordeel is dat je vaak nog een of meerdere nachten in een ander land kunt verblijven. Daarnaast is het gewoon ontzettend leuk om te gaan road trippen!

Wist je trouwens dat je veel geld kunt besparen als je vliegt vanaf een andere luchthaven? Vooral als je met meerdere personen reist kan dit al snel oplopen tot honderden euro’s. In Nederland hebben we niet alleen in Amsterdam en Eindhoven een vliegveld, maar bijvoorbeeld ook in Rotterdam. En wat denk je ervan om te vertrekken vanaf bijvoorbeeld Düsseldorf of Brussel? Mijn broer en zijn vriendin hebben op deze manier maar liefst honderdvijftig euro bespaart toen ze ons kwamen opzoeken in Bulgarije! Zorg er wel voor dat je de totale kosten goed uitrekent, want treinkaartjes en/of benzine en parkeren kosten natuurlijk ook geld!

Vlieg doordeweeks

Let er vooral ook op welke dagen je vliegt. Doordeweeks vliegen is aanzienlijk goedkoper dan vliegen in het weekend. Dit komt omdat veel mensen na vrijdag en voor maandag weer thuis willen zijn, waardoor de prijzen op deze dagen vaak hoger zijn. Het schijnt trouwens dat vluchten op dinsdag het goedkoopst zijn. Na een blik in mijn geschiedenis lijkt dit inderdaad zomaar waar te kunnen zijn, want bijna al mijn vluchten hebben plaatsgevonden op dinsdag. Ik boek ook bijna altijd twee losse vluchten en nooit een retourtje. Deze methode is goedkoper en geeft meer flexibiliteit. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om met een andere vliegtuigmaatschappij of vanaf een ander (goedkoper) vliegveld terug te vliegen.

Met deze tips kun je goedkoop op vakantie!

Boek op tijd

Boek vooral op tijd. Skyscanner laat uit onderzoek zien dat november gemiddeld genomen de goedkoopste maand van het jaar is om te reizen. Een vliegticket boek je bovendien het liefst achter weken van te voren boekt. Je bezuinigt dan gemiddeld ruim een tiende (11,1% om precies te zijn) op de gemiddelde prijs. Als je echter heel flexibel bent en niet teveel wensen hebt, kan het juist voordeliger zijn om een last-minute te boeken. Probeer daarnaast het hoogseizoen te vermijden en ook bijvoorbeeld de voorjaars- en najaarsvakantie. Dit kan je aanzienlijk veel geld besparen! Ook bestemmingen waar het hoogseizoen niet samenvalt met dat van ons zijn vaak goedkoper! Kun je niet om de vakanties heen? Probeer dan aan het begin of juist aan het einde van de vakantie te reizen. Als je in het midden van een vakantie reist is het vaak duurder omdat iedereen dan vrij heeft.

Bespaar op bagage

En hier had je misschien nog niet aan gedacht, maar er valt ook nog te besparen op bagage als je niet alleen reist. Tegenwoordig moet je namelijk bijna altijd extra bijbetalen om je koffer mee te nemen, zeker als je met een low-budget maatschappij vliegt. Zelf heb ik voor een weekje vakantie binnen Europa meer dan genoeg aan alleen handbagage. Ik kan mijn koffer slim inpakken met deze handige tips en neem bijvoorbeeld alleen maar mini’s mee. Maar als ik langer ga of juist buiten Europa is het toch wel fijn als je meer kunt meenemen. Zeker op de terugweg! Als ik samen reis boek ik daarom vaak een koffer en extra kilo’s bij die we kunnen delen. Dit is namelijk meestal veel goedkoper dan twee koffers met een normaal toegestaan gewicht.

Heb jij nog meer tips om een goedkope vakantie te boeken? Laat het me weten in de comments!

4 thoughts on “Dit zijn de ultieme tips om een goedkope vakantie te boeken!

  1. Pingback: Besparen op reis doe je met deze handige tips!

  2. Pingback: Sparen voor een reis of vakantie? Met deze tien tips doe je dat ongemerkt!

  3. Pingback: Besparen op reis doe je met deze handige tips!

  4. Campers Europa says:

    Wat een handige tips! Ik ga er zeker een aantal toepassen voor wanneer ik weer een vakantie ga boeken. Ik kan nu al niet meer wachten tot mijn volgende vakantie. Bedankt voor het delen van dit artikel.

    Met vriendelijke groet,

    Felix

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.