In de eerste ‘De favoriete bestemming van..’ schrijft Kirsten over een van haar meest geliefde locaties: Nusa Penida in Indonesië. Kirsten is oprichtster van het backpack en flashpack magazine travelaar.nl en deelt hier, samen met vijf mede-bloggers, onder andere handige reistips, weetjes en mooie, persoonlijke reisverhalen. Sinds 2016 is ze samen met haar vriend op wereldreis en heeft ze onder andere een groot gedeelte van Azië bezocht. Nusa Penida heeft ze pas recent geleden ontdekt tijdens haar reis naar Indonesië, maar het exotische eiland heeft haar hart gestolen en is nu een van haar favoriete bestemmingen. Lees hieronder waarom.
Toen mij gevraagd werd een artikel te schrijven over mijn favoriete bestemming moest ik heel lang nadenken. Want één favoriete bestemming heb ik niet. Nu ik alweer 22 maanden op reis ben zijn er uiteraard bestemmingen die tegenvielen, maar over het algemeen durf ik te zeggen dat iedere bestemming iets speciaals heeft. Dat je overal mooie plekken kunt vinden. Zo zijn er meerdere bestemmingen in Azië waar ik graag nog eens naar terug zou gaan. Of die ik iedereen aan zou raden om te bezoeken. Muang Ngoi Neua in Laos is zo’n fijne bestemming. Maar ook bijvoorbeeld Ninh Binh in Vietnam of Chiang Mai in Thailand. Eén van de recentste bestemmingen die ik bezocht en die zeker hoort tussen het rijtje met favoriete bestemmingen is het eiland Nusa Penida.
Een ahentiek stukje Indonesië
Iedereen kent het populaire vakantie eiland Bali in Indonesië. Een prachtig groen eiland vol met rijstvelden, indrukwekkende rijstterrassen, heerlijk eten, authentieke tempels en een te gekke kustlijn. Veel mensen spenderen een aantal weken op Bali, maar hebben nog nooit gehoord van het buureiland Nusa Penida. En dat is zonde, want Nusa Penida is wat mij betreft nog gaver dan Bali. Authentieker, rustiger, minder toeristisch, avontuurlijker en rauwer. Maar voor je het weet staat ook dit eiland in iedere reisgids. Je kunt hier dus beter zo snel mogelijk naartoe.
Een andere wereld
Nusa Penida is één van de drie Nusa eilanden die vlak voor de kust van Bali liggen. Nusa Penida is de grootste van de drie (de ander twee zijn Nusa Lembongan en Nusa Ceningan) en ligt vanaf Bali gezien het verst weg. Een boottocht duurt echter nog geen 45 minuten. Vanaf Sanur op Bali stap je op de boot en binnen een uur stap je in een andere wereld. Velen noemen het het Bali van jaren geleden.
Of dat echt zo is weet ik niet, maar het is er in ieder geval een stuk rustiger. En dat is niet heel gek, want Penida is nog niet helemaal ingesteld op toeristen. Je vindt er steeds meer hostels, resorts en guesthouses, maar veel van de wegen zijn aan vervanging toe. Sinds kort is de hoofdweg helemaal aangepakt en hier kun je met gemak rijden, maar de wegen naar de bekendste attracties zijn verschrikkelijk. De locals noemen het niet voor niets “broken roads”.
De mooiste plekken
Wanneer je Nus Penida wilt verkennen kun je dit het beste doen door een scooter te huren. Je moet echter wel een beetje scooterervaring hebben, want de wegen zijn echt geen pretje. Doe je dit liever niet, dan kun je uiteraard een tour boeken waarbij je langs veel van de hoogtepunten van het eiland rijdt. De mooiste plekken die je zeker moet bezoeken zijn KelingKing Beach met een rots in de vorm van een dinosaurus – wat je met een beetje verbeelding heel goed kunt zien -, Broken Beach en Angel’s Billabong, Crystal Beach en Manta Point. Nusa Penida wordt voornamelijk veel bezocht door duikers vanuit het buureiland Nusa Lembongang vanwege de vele manta ray’s die hier gemakkelijk te spotten zijn. En niet alleen vanaf het water, maar ook vanaf verschillende uitzichtpunten op het eiland kun je de gigantische manta’s zien zwemmen. Zo bijzonder!
Mocht je een reis of vakantie boeken naar Bali, zorg dan dus dat je in ieder geval een dag of twee inplant voor Nusa Penida. Want het eiland is onwijs mooi! Volg Kirsten om op de hoogte te blijven van haar inspirerende wereldreis en handige backpacker tips
Facebook – Instagram
Let’s Get Personal Travel Questions
De ultieme ‘local’ tip om te doen/zien/eten/proberen: Voor sommige mensen is het een drempel waar je overheen moet, maar met name in Azië is het eten op straat echt een aanrader. Zo eten we altijd het lekkerst en zit je tussen de locals. Die vaak ook nog een gesprek aanknopen. In Myanmar bijvoorbeeld raakten we op onze eerste avond met een jongen in gesprek en later bleek dat hij onze hele maaltijd en ons drinken voor ons had betaald, omdat hij het zo leuk vond dat we tussen de locals gingen eten en niet in een restaurant. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet, maar het was zo lief. Het eten was onwijs lekker én zulke momenten vergeet je nooit meer.
Je grootste ergernis op reis: Ik kan me onwijs storen aan reizigers/vakantiegangers die naar de andere kant van de wereld reizen en totaal geen respect hebben voor een andere cultuur. Denk aan in korte broek en korte shirtjes rondlopen in tempels bijvoorbeeld. Bij zulke mensen denk ik altijd “blijf maar lekker in Nederland”.
Waar kun je absoluut niet zonder tijdens je vakantie: Ik heb weinig materiële dingen waar ik écht niet zonder kan op vakantie of tijdens het reizen. Maar één ding zit altijd in mijn rugtas en dat is… Toiletpapier! Haha. Vooral in Azië kun je beter op alles voorbereid zijn en toiletpapier is iets dat nogal eens mist in een toilet.
Wat staat er op je bucket list?: Teveel bestemmingen om op te noemen, maar binnenkort zal mijn bucket list weer iets korter worden. We reizen namelijk vanaf november naar Iran, Istanbul, Israël en Jordanië. Stuk voor stuk bestemmingen waar ik al jarenlang over droom. En eindelijk gaat het er van komen. Waar ik daarna nog graag naartoe wil? Na meer dan een jaar in Azië te hebben gespendeerd zou ik graag midden- en zuid-Amerika ontdekken. Met name landen als Colombia en Nicaragua staan hoog op de bucket list.
Hoeveel stempels staan er in je paspoort?: In mijn paspoort – welke ik heb sinds augustus 2015 – staan op dit moment 32 stempels. Vanaf januari 2016 bezocht ik de volgende landen waarvan sommige landen meerdere malen: Dubai, India, Maleisië, de Filipijnen, Indonesië, Vietnam, Laos, Thailand, Australië en Myanmar.